Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Megtámadható a végrendelet?

Megtámadható a végrendelet?

Figyelt kérdés
Tulajdonképpen nem is tudom, hogy végrendelet-e vagy mi, meg közöm nincsen hozzá, csak egy rokonommal történt az eset. Egy rokonom halála előtt s még egész életében állandó ápolásra szorult és saját ápolója volt már hosszú évek óta, akivel végül közösen vettek egy saját családi házat. A házat kb. 60%-ban az ápoló és kb. 40%-ban az elhunyt rokonom fizette ki. Halála előtt a rokonom úgy rendelkezett, hogy miután meghal, az egész ház az ápolóé legyen és ügyvéddel ezt el is intézték, minden át is lett íratva, stb. Viszont most miután meghalt a rokonom, a testvére követelné az ápolótól, hogy az elhunyt részét fizesse ki. A kérdésem az, hogy meg tudja ezt a dolgot támadni? Mármint jogosan követeli a részét? Kaphat valamit belőle?
2012. aug. 8. 22:50
 1/7 anonim ***** válasza:

hivatalos a végrendelet, a rokonod átíratta a házat az ápolóra. kész. az már nem érdekes hogy a rokonod többet fizetett, papírja van róla hogy őt illeti az EGÉSZ HÁZ.

esetleg ha mégis megtudná támadni a végrendeletet( de nem látok rá sok esélyt, de nem vagyok otthon a jogban, szóval lehet van valami kibúvó) akkor szerintem az ügyvéd meg a per rengeteg pénzt vinne el, szóval sok pénzt nem látna belőle... több menne rá a perre... de ha esetleg van valami ügyvéd ismerősötök akkor tőle kéne kérdezősködni

2012. aug. 8. 22:55
 2/7 anonim ***** válasza:
Kötelesrész csak egyenesági leszármazottaknak jár, testvérnek nem, nem tudom, mi alapján akarná megtámadni a végrendeletet.
2012. aug. 8. 23:10
 3/7 anonim ***** válasza:
Mivel hivatalos volt a dolog ezért igen valószínű, hogy nincs semmi esélye. Maximum arra lehet hivatkozni, hogy szellemileg leépült, beszámíthatatlan állapotban volt az elhunyt rokon, amikor a végrendelet megszületett, de ember legyen a talpán aki megmagyarázza egy bírónak, hogy egy hivatalos úton megírt végrendelet, aláírt, lepecsételt, stb. az elhunyt ilyen állapotában íródott.
2012. aug. 8. 23:18
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! Mivel gyerekei, férje nem volt az elhunytnak, így akkor gondolom ennyi.

Megnyugodtam! :)

2012. aug. 8. 23:20
 5/7 anonim ***** válasza:
0%
támadd meg vigyél puskát is
2012. aug. 8. 23:24
 6/7 anonim ***** válasza:
73%
Ha a halálom előtt elkártyázom a vagyonomat, akkor még az egyenesági rokonok sem kapnak semmit, nem hogy az oldalágiak.
2012. aug. 8. 23:26
 7/7 anonim ***** válasza:
51%

Van itt egy kis bizonytalanság:

"Halála előtt a rokonom úgy rendelkezett, hogy miután meghal, az egész ház az ápolóé legyen és ügyvéddel ezt el is intézték, minden át is lett íratva, stb. Viszont most miután meghalt a rokonom..."

Ha át is lett íratva, akkor az még a halála előtt történt. Magyarul az ápolónak ajándékozta a saját részét a házból, nyilván saját magának meg haszonélvezeti joga volt a házra haláláig.

Innentől kezdve nem is beszélhetünk örökségről (legalábbis a házzal kapcsolatban), így ha olyan rokon próbálna bármihez is jutni, akinek jár a kötelesrész, ebből a házból az sem kapna semmit.

2012. aug. 9. 03:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!