Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha a közjegyzőnek végrendelet...

Ha a közjegyzőnek végrendelet van beadva, de az örökös megkapja a köteles részt, kérheti a köteles rész kapó, hogy fizessék ki?

Figyelt kérdés
2012. máj. 23. 15:02
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha az örökös megkapta a köteles részt, akkor mit szeretne még, hogy kifizessenek neki?
2012. máj. 23. 15:04
 2/10 A kérdező kommentje:
Bocsi nem jól fogalmaztam. Szóval a nagymama halt meg, egyenesági örökösei a két unoka. De a végrendeletben a nagyapa a kedvezményezett, illetve a két unokának jár a köteles rész. Azt lehet-e kérni, hogy a nagyapa kifizesse?
2012. máj. 23. 15:09
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Igen, lehet kérni hogy kifizesse. De nem mindegy, hogy az örökség 3 részre osztódik (nagypapa + a két unoka), vagy az unokák örölölnek fele-fele arányban, és a nagypapa pld. haszonélvező marad?
2012. máj. 23. 15:11
 4/10 A kérdező kommentje:
Semmit nem tudok még, a hagyatéki tárgyalás előtt vagyunk, de a levélben a közjegyző azt írta , hogy alakilag aggálytalanul benyújtott végrendelet, illetve hogy az egyik gyerek az örökség 1/4-ét kapja mint köteles részt. Csak szeretnék felkészülni a hagyatékira.
2012. máj. 23. 15:15
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Értem. Ez esetben nem (sem) kell aggódnotok, mert a közjegyző minden kérdésre válaszolni fog. :) Ő azért van, hogy segítsen majd eligazodni, hogy mik a lehetőségek. Így nem nagyon lehet pontos és jó választ adni, hogy nem tudjuk, a nagypapa milyen "jogú" örökös.

De általánosságban azt lehet mondani, hogy lehet kérni a nagypapától a köteles kapónak, hogy fizesse őt ki a nagypapa.

2012. máj. 23. 15:18
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem menj el ügyvédhez, ne itt kérdezgess. Meg lehet kérni az elnapolást is, ha valamit még át akartok gondolni. Egyébként ha házasok voltak, akkor a papa haszonélvező marad.
2012. máj. 23. 15:19
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Azt egyébként sem lehet kérni, hogy fizesse ki, ha nem akarja. Lehet kérni, hogy adják el, és utána fizeti ki, vagy bejegyzik a földhivatalban, hogy résztulajdonos. Ez esetben joga van beköltözni, illetve a tulajdoni részére jutó lakbért kérhet attól, aki benne lakik. Kivéve, ha nagypapa marad haszonélvező, mert akkor a tulajdonos kitörölheti a tulajdoni lappal. Legalábbis amíg a papa él.
2012. máj. 23. 15:21
 8/10 anonim ***** válasza:
Én is ezt írtam. Kérni kérheti, de nem biztos, hogy a papa tudja is teljesíteni (hacsak nem kell hozzá eladni az örökséget)... és hogy milyen joga van még a papának? Ezt így tényleg nem lehet megmondani a végrendelet pontos ismerete nélkül.
2012. máj. 23. 15:22
 9/10 anonim ***** válasza:

Kötelesrész igényt jelentsetek be, a közjegyző majd tudja, mit kezdjen az igénnyel. (Mi viszont nem tudjuk, mert kevés az információ ehhez.)

Amit nagypapa állagörökösként nem fog örökölni, arra holtig tartó haszonélvezeti jogot fog kapni, amit egyébként - bizonyos feltételekkel - meg lehet váltani.

Az osztályos egyezségen is érdemes elgondolkodni, hátha akkor járna mindenki a legjobban.

Szerintem konzultálj egy ügyvéddel a lehetőségekről, vagy várd meg a tárgyalást, akkor a közjegyzőnek is minden kérdésetekre válaszolni kell majd, csak sajnos eléggé elhúzza az eljárást, ha még utána kezdtek el gondolkodni meg egyezkedni...

2012. máj. 23. 15:28
 10/10 A kérdező kommentje:

Mindenkinek köszönöm a segítő hozzászólásokat.

El is csodálkoztam, micsoda útvesztők vannak a jogban :-)

Minden féleképpen ügyvédhez fordulunk.

2012. máj. 24. 10:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!