Ha nettó 100-120 ezret fizetnék a trafikom eladójának, elvárható lenne, hogy megvédjék a boltot, ha ki akarják rabolni?
Látom, hogy minden nap szinte kirabolnak egy trafikot, országos szinten.
Vennék a trafikba 1-2 gumilövedékes pisztolyt, mondjuk egyet a pult alá, a kassza mellé, egy kisebbet meg viseljen magán rejtve, amíg ott van. Kijönne az egész 70-80 ezerből mindenestől. Még engedély se kell hozzá, megnéztem, amíg az eladó az eladói részen tartja, a vásárlók által nem elérhető részen.
Sokszor hallom, hogy "Jááááj, az eladók, de sokszor a biztonsági őrök is azért nem csinálnak semmit a rablókkal, mert a minimálbérért nem akarják kockára tenni az életüket". Ha majdnem megdupláznám a fizetésüket, akkor elvárható lenne, hogy ne csak lessenek maguk elé és odaadják a bevételt a rablónak?
Most őszintén, te kockáztatnád, hogy megöljenek, vagy "csak" maradandó sérüléseket szerezzél valaki más pénzéért? Egy eladó már a meghatározásból fakadóan is azért van ott, hogy ELADJON, és nem másért. Ha védelem kell, vegyél fel fegyveres biztonsági őrt, és fizesd meg azt rendesen.
Nem mellesleg netto 100-120 még mindig alatta van jócskán a magyar átlagfizetésnek (ami netto 140 körül van, ha jól tudom), szóval olyan nagyon jól nincsenek ezért megfizetve...
Amúgy, hogyan vennéd, ha egy alkalmazottad meghalna ilyen módon a te pénzedért?
Szerintem a legtöbb ember még a saját pénze védelmében sem tenné kockára a testi épségét vagy az életét.
Még ha ott is lenne könnyen elérhető helyen a fegyver, a támadó akkor is helyzeti előnyben van, kivéve, ha az eladó az ajtóra szegezett gumilövedékes fegyverrel ül ott egész nap, a vevőkre várva, ami nem túl életszerű. :-)
Nem lenne jobb ötlet egy egyszerűbb időzáras trezor?
nem
ugyanis én se tenném meg azért a nyamvadt 120 ezerért(igaz, hogy most csak 100-at kapok kézhez, de akkor sem; és még kereskedelemben is dolgozok)
más módja is van védekezésnek: pl kis trezor használata: a nagy pénzeket oda bedobja az eladó, és a kasszában csak váltópénz legyen; a raktárajtón meg legyen időzáras kapcsoló(mint a banki széfeken), legyen bekötve a biztonsági szolgálathoz egy pánik gomb
ja, és van olyan multi, aki előírva, ha jön a fegyveres rabló, akkor eszedbe se jusson hősködni, oda kell neki adni, amit kér, és menjen a francba el
1:
És? Üsd már be a youtube-ba, hogy "store owner shoots robber", vagy ilyesmi. Több száz biztonsági kamera felvétel van arról, hogy a boltos lelövi a rablót. Európában is.
"Még a 120 ezer is alatta van az átlagfizetésnek"
Igen, de milyen munkáért? Szerinted a trafikos eladó, a szalag melletti munkás, az utcaseprő, az árufeltöltő miért keresnek az átlagbér alatt? Azért mert a munkájukat bárki el tudná végezni és ha őket kirúgják, akkor van a helyükre egyből 20 másik jelentkező. Nincs szaktudásuk és semmilyen olyan munkaerőpiacon hasznosítható képességük, ami kiemelné őket a tömegből. Ezért keresnek az átlagbér alatt.
Az időzáras trezor nem szükséges, mert a bevétel minden nap kimegy a boltból. Zárás után 0 ft marad ott. Maximum a kassza lehetne időzáras, de annak meg nincs sok értelme.
A bolti rablásoknak egyébként kb. a 100%-a játékpisztollyal vagy gázpisztollyal történik, csak a bankrablóknál szokott igazi fegyver lenni, szóval szinte semmi az esélye annak, hogy meghalhatna valamelyik eladóm. Mikor halt meg utoljára Magyarországon bolti alkalmazott rablás közben? Na, én is így gondoltam.
Viszont igazatok van, inkább még valahol változtatni kell az ötleten. Túl sok vele a macera, ha biztonsági őrt vennék fel. Egy-két gumis pisztolyt még vennék egyszeri tételként, de biztonsági őrt alkalmazni már nem igazán érné meg.
Inkább majd hosszabb távra jobb fizikumú eladókat fogok később keresni, mondjuk 20-as, 30-as férfit, aki nem ijed meg a saját árnyékától és zsebbe fog kapni némi pluszt, meg majd mondom neki, hogy ha megvédi a boltot a fegyverrel, ahelyett hogy hagynák kirabolni, akkor komoly bónuszra is számíthat (mondjuk +100 ezer, mert a bevétel amit megvédene, úgy is több). Szóval azért lehet motiválni, hogyha bejön egy késes rabló, akkor a pult túloldaláról ne odaadja neki a pénzt, hanem lője mellbe a rablót.
6:
Ok, viszont a raktár ajtajára az időzár jó ötlet! Így onnan nappal sem tudnak rabolni és éjszaka is mire kifosztanák, addigra a riasztó hangja már percek óta ordít folyamatosan.
Megkeresek egy őrző-védő céget, hogy tanácsokat kérjek tőlük. Tudom, hogy nem okozna túl sok kárt, ha elvinnék a napi bevételt, csak maga a tudat lenne rossz, hogy kifosztották a tulajdonomat.
Gondolom ti is rosszul éreznétek magatokat, ha kirabolnának titeket az utcán, vagy a lakásotokat, vagy a boltotokat és nem tettetek volna semmit ellene, hanem inkább tehetetlenkedve hagytátok volna. Miközben korábban egy csomó lehetőség volt a megelőzésre és a felkészülésre.
"Igen, de milyen munkáért?"
Nem tudom, mennyi az átlagos napi pénzforgalom egy trafikban, de néha nem azt kell(ene) megfizetni, hogy mennyire bonyolult egy meló, hanem pl. azt, hogy nem lép le egy nap után a kasszával, nem adja feketén a pult alól a cigit, hogy figyel az előírásokra, és nem szolgál ki pl. 16 éven alulit. Azért picit más kategória, mint hogy egy utcaseprő nem töri ketté a lapátot...
"A bolti rablásoknak egyébként kb. a 100%-a játékpisztollyal vagy gázpisztollyal történik,"
Soha, semmi nem 100%. Még ha 99%ban igazad is van, te bekockáztatnád, hogy esetleg pont te legyél az az egy?
"Inkább majd hosszabb távra jobb fizikumú eladókat fogok később keresni, mondjuk 20-as, 30-as férfit, aki nem ijed meg a saját árnyékától és zsebbe fog kapni némi pluszt, meg majd mondom neki, hogy ha megvédi a boltot a fegyverrel, ahelyett hogy hagynák kirabolni, akkor komoly bónuszra is számíthat (mondjuk +100 ezer, mert a bevétel amit megvédene, úgy is több). Szóval azért lehet motiválni, hogyha bejön egy késes rabló, akkor a pult túloldaláról ne odaadja neki a pénzt, hanem lője mellbe a rablót."
*taps*
Nincs több kérdésem, bíró úr!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!