Egy négytagú család negyedik tagját miért nem számítja bele az önkormányzat a rendkívüli gyermekvédelmi kedvezménybe?
A családunk négytagú, 3 felnőtt és egy kiskorú. Én, a férjem (aki munkanélküli, ellátást már nem kap), a fiam, aki 19 éves passzív féléves egyetemista, jövedelme nincs, és egy kiskorú óvodás gyerek. Kérelmeztem a rendkívüli gyermekvédelmi kedvezményt, mert az egy főre jutó havi nettó (32.200) nem haladja meg a törvényben meghatározott limitet (34.200)és súlyos anyagi gondokkal küzdünk, sok a lakástörlesztés, a rezsi, és még be is törtek hozzánk nemrég. Mégis elutasító határozatot kaptunk, azzal indokolták, hogy az egy főre jutó jövedelmünk 38.200. Ezek szerint nem számolták bele a 19 éves fiamat. De a rendkívüli gyermekvédelmi kedvezményt én csak a kiskorú gyermekemre kértem, viszont a család négy emberből áll. Mit kell tennem, hogy a 19 éves fiút is beleszámítsák az egyfőre jutó havi nettó kiszámításánál?
Előre is köszönöm a válaszokat. Nagyon fontos lenne tudnom a kiutat ebből a helyzetből.
Szerintem ezért - "passzív féléves egyetemista"
"Mit kell tennem, hogy a 19 éves fiút is beleszámítsák az egyfőre jutó havi nettó kiszámításánál?" - szerintem iratkozzon be az aktuális félévre
A nagyfiú bejelentett lakhelye is nálatok van? Akkor fellebbezzétek meg a határozatot.
" A (2) bekezdésben meghatározott összeg számításánál - a kérelem benyújtásának időpontjában - közös háztartásban élő közeli hozzátartozóként (gondozó családként) kell figyelembe venni106
a) a szülőt, a szülő házastársát vagy élettársát,
b) a 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező gyermeket,
c) a 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató gyermeket,
d) a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató gyermeket,
e)107 korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg a fogyatékos gyermeket,
f) az a)-e) pontokba nem tartozó, a Csjt. alapján a szülő vagy házastársa által eltartott rokont."
1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról
Mennyi az összes bevételetek?
Mert az általad megadott számokkal nem egyeznek a számítások.
Azt írod, négyeteknél az egy főre jutó 32.200; 4*32.200=128.800
Ha ezt háromfelé osztom, az nem az önkormányzat indoklásában szereplő 38.200, hanem 42.933 forint.
Mennyi az összes bevételetek?
Mert az általad megadott számokkal nem egyeznek a számítások.
Azt írod, négyeteknél az egy főre jutó 32.200; 4*32.200=128.800
Ha ezt háromfelé osztom, az nem az önkormányzat indoklásában szereplő 38.200, hanem 42.933 forint.
Erre a kérdésre szeretnék válaszolni. A fizetésem 101.000 ft (ami fix fizetés) a csp 13.300 a kicsire. Ez összesen 114.300 ft. Ha ezt elosztom 3,5-el (mert az embereket fogyasztási egységként kezelik nem csak energiatámogatás szempontjából, hanem amikor kiszámolják az egy főre jutó havi nettó bevételt csak egy ember számít egy egésznek, a többi 0,9, 0,8 és így tovább), tehát elosztom a 114.300 3,5-tel és 32.657 az eredmény. A limit pedig 34.200. Tehát ezek szerint én úgy értelmeztem, hogy nem számították bele a fiút a családba. Pedig az egyetem fizeti utána a TB-t is (külön megkérdezte) még ha passzív féléves is.
Ne haragudj, de így sem stimmelnek a számok.
Ha nem számolták a nagyobbik gyereked, akkor a 114.300-at 2,7-tel osztották (1+0,9+0,8) ennek az eredménye pedig szintén nem az indoklásban szereplő 38.200, hanem 42.333.
A férjed mennyit keres? Egyéb jövedelmetek van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!