Ha nagymama egy házrészt amit örökölt az unokája nevére íratja, akkor az unoka gyámja (az apja) az unoka (a fia) nevére élhet elővásárlási jogával?
Hányszor kell még leírni, hogy ajándékozásnál nincsen elővásárlási jog?
Már párszor leírtuk...
De attól még én tulajdonos vagyok, és a tulajdonosnak van elővásárlási joga, nem? Elővásárlási joga van mindenkinek, akinek bármekkora része is van az ingatlanban.
Én értem mit mondtok, hogy ha nagyanyám az én nevemre íratja a részét (ajándékozás szerződéssel), akkor a TÖBBIEKET nem illeti meg elővásárlási jog. De nekem az ajándékozás után van elővásárlási jogom, mert tulajdonos vagyok. A kérdés csak annyi, hogy nekem e jogommal élhet-e a törvényes képviselőm, tehát apám?
De ennyire nem lehetsz sötét, könyörgöm!
Ha nem eladja a tulajdonos, hanem ajándékozza, akkor ahhoz semmi közöd, arra nincs elővásárlási jog, mivel az nem "vásárlás", hanem ajándékozás!
te nem lehetsz ennyire sötét bakker....
Tehát van a háznak 5 tulajdonosa.
A B C D E.
A elajándékozza a részét X-nek.
Így a ház tulajai:
X B C D E.
Mivel X még nincs 18 éves, így az ügyeit az apja intézi.
Mivel X-nek tulajdonjoga van, így megveheti B-től úgy a részét, hogy se C se D se E nem tud róla. De mivel X nincs 18, így X nevében az apja élhet-e az elővásárlási jog nyújtotta előnyökkel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!