Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Köteles részt megkaphatom?

Köteles részt megkaphatom?

Figyelt kérdés
Édesanyámmal megromlott a kapcsolatunk, mert nem tetszik neki az élettársam, akit választottam páromul, így édesapám halála után, miután az apai örökségemet megkaptam, édesanyám minden ingatlanvagyonát eladta és ráíratta a húgom nevére.Természetesen testvéremmel együtt azt állítják édesanyám minden pénzét elbulizta és a nagy ház amit vett, csak a saját pénzéből van, de vagyoni helyzetét ismerve tudom, hogy az édesanyám pénzéből lett ráfordítva.egy igen nagyértékű ingatlanról van szó. Jár nekem a köteles rész?

2013. szept. 29. 17:56
1 2
 1/17 tetro ***** válasza:
miböl? a hugod ingatlanjából? gondold ez végig plz
2013. szept. 29. 18:07
 2/17 anonim ***** válasza:
75%
Nem kapsz egyetlen vasat sem.
2013. szept. 29. 18:10
 3/17 anonim ***** válasza:

Van néhány logikai csavar a dologban, amit írsz, mindesetre örökölni csak azt tudod, ami az édesanyád tulajdona, halálakor. Ha van a nevén ingatlan, bankszámla, nagyértékű ingóság, akkor azt a tesvéreddel fele-fele arányban öröklitek.

Logikai csavarok:

"édesanyám minden ingatlanvagyonát eladta és ráíratta a húgom nevére"

Ha eladta, akkor hogyan tudta a húgod nevére iratni? Vagy a húgod vásárolta meg? Ajándékozás történt?

"Természetesen testvéremmel együtt azt állítják édesanyám minden pénzét elbulizta és a nagy ház amit vett, csak a saját pénzéből van, de vagyoni helyzetét ismerve tudom, hogy az édesanyám pénzéből lett ráfordítva."

Ki vett nagy házat? A húgod vagy az édesanyád? Ha úgy gondolod, hogy a húgod az édesanyád pénzéből vásárolta a házát, akkor sem tudsz mit tenni, hacsak nincs tulajdonjoga benne.

2013. szept. 29. 18:10
 4/17 anonim ***** válasza:
10%
A "köteles rész" az apai örökséged volt!
2013. szept. 29. 18:52
 5/17 anonim ***** válasza:

Nekem is egy kicsit zavaros amit írsz.

Ha anyád eladta az ingatlanjait akkor nem írathatta a húgod nevére.

Gondolom inkább arról lehet szó, hogy az ingatlant nem eladta csak átíratta a húgod nevére. Ami ingatlant eladott annak összegét meg a húgodnak adta.

Mindegy végül is. A lényeg hogy édesanyádnak van-e bármilyen ingatlanja ami az ő nevén van? Van-e pénze ami az ő nevén van? Ha van, akkor örökölsz. Ha nincs semmi, mert még életében mindent a húgodnak adott akkor semmit nem örökölsz.

Tudod édesanyád a vagyonával legyen az ingatlanok, pénz, gyémánt, bármi amíg él azt csinál vele amit akar. Akár elégetheti az össze pénzét, felgyújthatja a házát, vagy akár elajándékozhatja vadidegennek is. Amíg él az övé, és bármit tehet vele. Halála utána ha minden a húgodé akkor bizony te hoppon maradtál.. Akkor még köteles rész sincs.

2013. szept. 29. 18:54
 6/17 A kérdező kommentje:
eladta és az abból vásárolt másik ingatlant átiratta a nevére.Köteles rész apai jogon nem , hanem örökrészt kaptam, anyai köteles részről kérdezek.
2013. szept. 29. 20:25
 7/17 A kérdező kommentje:
jogi oldalon olvastam, hogy ami pénzt édesanyám a hugomnak életében juttatott ajándékként a kötelesrész alapját képezi...
2013. szept. 29. 20:28
 8/17 anonim ***** válasza:

Hát elég fura lenne, ha mindennek a felére jogot tarthatnánk örökségként, amit a testvérünk kapott a szüleinktől ajándékba...

Szerintem kérdezz utána ügyvédnél, hogy megnyugtató választ kapj, hogy csak azt fogod örökölni, ami édesanyád tulajdonát képezi halálakor, és nem rendelkezett másképpen. Maximum akkor tarthatsz igényt arra a pénzre, amit édesanyád a húgod ingatlanába fektetett, ha bizonyítani tudod, hogy édesanyád azt nem felelőssége teljes tudatában fektette be, hanem valami olyan betegsége állt fenn, ami cselekvőképességében korlátozta.

2013. szept. 29. 20:41
 9/17 A kérdező kommentje:
elvileg a kötelesrész alapját képezi minden 15éven belül juttatott ajándék.....
2013. szept. 29. 21:52
 10/17 anonim ***** válasza:

Te ezt olvastad valahol

" Mi a kötelesrész?

A kötelesrész az örökhagyó legközelebbi rokonainak és feleségének járó minimum részesedése az örökhagyó vagyonának terhére. A kötelesrészt kötelmi jogi igényként kezeli, amely igény az örökhagyó halálával keletkezik, de a kötelesrészre jogosult tkp. hagyatéki hitelezőnek tekinthető, akinek kötelmi jogi jellegű és elsősorban pénzkövetelésre irányuló igénye támad az örökösökkel – és végső esetben bizonyos megajándékozottakkal – szemben.

Hogyan érvényesíthetem köteles rész iránti igényemet?

Mivel a köteles részre jogosult nem lesz törvény szerinti jogutódja az örökhagyónak, ezért követelését külön kell érvényesítenie a hagyatéki eljárásban vagy szükség esetén külön perben. A kötelesrész iránti igény öt év alatt évül el és válik bíróság előtt érvényesíthetetlen követeléssé.

Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó

végintézkedésében érvényesen kitagadott.

2013. szept. 29. 22:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!