Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha lenne olyan, hogy egy...

Ha lenne olyan, hogy egy cigány elmegy egy állás"interjú"-ra, de a munkáltató nem alkalmazza őt, akkor a munkáltatót feljelenthetik, mert nem veszi fel őt? A munkáltató nem mondja meg, de az ok amiért nem alkalmazza az az, hogy cigány.

Figyelt kérdés

2013. aug. 24. 11:01
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
89%

Rasszizmus ilyet hirdtésben leirni,nem is jelentetik meg.

Jogod csupán ahhoz van,hogy ha jelentkezik,akkor elküld,ahhoz nem kell indoklás,nem felelt meg és kész.Miért-re nem vagy köteles válaszolni.

2013. aug. 24. 11:47
 12/20 anonim ***** válasza:
77%

"De ha kubikosukat keresnek, nehéz helyzetben lenne a cég."

Miért lenne nehéz helyzetben?

Ha sovány: Erősebb fizikumú munkaerőt keresek ilyen munkához.

Ha kövér: Mozgékonyabb, fürgébb munkaerőre van szükségem.

2013. aug. 24. 11:51
 13/20 anonim ***** válasza:
92%
fényképes önéletrajzot kell kérni jelentkezéshez. Ott már látod a fejét, és be se kell hivni interjúra
2013. aug. 24. 11:55
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
Valójában már "bejárónő" állást sem hirdethetsz meg, hiszen ezzel máris diszkriminálsz...
2013. aug. 24. 11:55
 15/20 anonim ***** válasza:
69%

Szerintem jobb ha nem hirdeted meg,hogy cigányokat nem akarsz alkalmazni, mert hónapig te leszel az RTL és az ATV vezetőhíre.

Annak ellenére,hogy én sem különösebben kedvelem a cigányokat, nem tartom helyesnek azt meghirdetni,hogy cigányt nem akarsz alkalmazni.

Fuvarosnak még elmegy, de bejárónak én sem merném felvenni, eddig minden cigány ismerősömben csalódtam és eleve nincs jó hírük.

A másik meg ha nem alkalmazod az lesz az első,hogy "azért mert cigány vagyok"

Az egyik cigány ismerősöm azt mesélte felháborodva,hogy a húgát nem alkalmazták bolti eladónak mert az a cigány hagyományoknak megfelelően öltözködött és nem volt hajlandó változtatni sem a külsején mert ez olyan mint a vallás, az arab nőket sem kötelezhetik hogy a csadort lecseréljék a munkaidejük alatt.

Ez igaz, nem kötelezhetik, de akkor számoljon vele,hogy nem lesz alkalmazva sem, mert nem felel meg és nem azért nem felel meg mert cigány hanem mert nem képes alapvető dolgokat betartani, mint például a ruhaviselet.

(Ha én szakadt cipőben, meg koszos pólóban szeretek járni akkor nem háborodhatok fel azon,hogy de miért nem alkalmaznak egy 5 csillagos szállodába portásként)

Bocs, kicsit eltértem a témától, de a lényeg, hogy ha nem alkalmazod az lesz az első gondolata,hogy azért mert ő cigány, függetlenül attól,hogy ez igaz e vagy sem.

Én nem támogatom azt,hogy kiírjuk,hogy romák nem kellenek, elég ha eljönnek és meghallgatom őket majd azt mondom,hogy nem felelt meg.

(Ha viszont olyat tud, hogy rácsodálkozol akkor elgondolkoznék rajta,hogy alkalmazzam e függetlenül a bőrszínétől)

2013. aug. 24. 12:01
 16/20 anonim ***** válasza:
89%
hirdetésben ilyet nem köthetsz ki! ha eljön interjúra, akkor már elküldheted avval, hogy nem felelt meg, de ha hirdetésbe beleírod, akkor garantáltan pert kapsz a nyakadba, és pénzbírságot kell fizetned!
2013. aug. 24. 12:06
 17/20 anonim ***** válasza:
86%

" hogy ha én az

álláshirdetésben felhívom a figyelmet arra,

hogy cigányokat nem veszek fel? Miért nem

dönthetem el én, hogy kit szeretnék

alkalmazni, és kit nem? Mondjuk van egy

saját Bt.-m, és ide keresek fuvarost, vagy a

saját otthonomba bejárónőt. utóbbi példánál

maradva, mi van ha ragaszkodom hozzá, hogy

ne legyen cigány? "

Így semmiképpen ne csináld! Jelentkezéskor elküldheted sok indokkal.

De ha nyíltan így keresnél munkást könnyen te húzhatod a rövidebbet!

2013. aug. 24. 12:39
 18/20 anonim ***** válasza:
66%

"Speciel igenis jár, és ha BIZONYÍTHATÓAN csak a származása miatt nem veszik fel, az diszkrimináció, igen.

Csak éppen ezt kb. lehetetlen bizonyítani."

De lehet, össze kell hasonlítani azzal, akit helyette felvettek, és ha az kevésbé felel meg a kritériumoknak, mint a cigó pályázó, akkor diszkrimináció történt.

A kérdező által felvetett hirdetés jogellenes. És ha nem érted, hogy ezzel mi a probléma, akkor hamar rájössz, amikor egy kicsit továbbgondolod ezt a kérdést. Mit szólnál olyan hirdetésekhez, amik állást ajánlanak 30-35 év közötti, szingli, gyermektelen férfiaknak? Vagy szőke nagymellű 18-25éves lányoknak? A cigók kizárása ugyanolyan diszkriminatív helyzetet teremt, mint az idősek, vagy a családos nők kizárása. Az más kérdés, ha meghívod őket az állásinterjúra és ellenszenvesek, késnek az interjúról, vagy egyszerűen találtál jobbat ugyanannyiért, vagy rosszabbat de olcsóbban.

2013. aug. 24. 13:34
 19/20 anonim ***** válasza:
81%

Engem idéztél, de nem értem, miért gondolod, hogy ÉN ne érteném, mi a probléma ezzel. Nem akartam lepontozást, ezért véleményt nem írtam, de több okból is felháborít az ilyesmi.

1. Jogász vagyok, ismerem a szabályokat, és történetesen egyet is értek azzal, hogy senkit ne ítéljünk meg ez alapján

2. Éppenséggel én is félig cigány vagyok, ami mondjuk nem látszik, így kétlem, hogy bárhova emiatt nem vettek volna fel, de pontosan tudom, milyen borzalmas, mikor az ember próbálkozik, próbálkozik, és SEMMI. Akar dolgozni, de nem kap állást. Nincs alkalma bizonyítani. Közel egy évig kerestem állást én is anno, az egyetem elvégzése után. Mára már majdnem végzett ügyvédjelölt vagyok, és érdekes módon nagyon szeretnek mind a munkatársaim, mind az ügyfelek, és soha, még csak említés szintjén sem merült fel, hogy nincs-e véletlenül bennem cigány vér. De mi lenne, ha látszódna rajtam? Nem tudom... Ha feltételeznék, hogy biztosan lopni, csalni fogok, ha félnének tőlem az utcán... Szerintem megőrülnék!

Szóval nem, kedves előttem szóló, én igenis ÉRTEM, hogy mi ezzel a baj, és bicskanyitogatónak találom a kérdező hozzáállását.

Lehet lepontozni - mint mindig, mikor leírom a származásomat...

2013. aug. 24. 16:03
 20/20 anonim ***** válasza:

Hirdetésben nem adhatod meg, de azt veszel fel akit akarsz. Aztán bizonyítsa be, hogy a cigány származása miatt nem vetted fel, ha tudja.

Én is voltam a GYED után több állásinterjún, biztos volt ahová azért nem vettek fel, mert feltételezték rólam, hogy a pici gyerekek miatt majd sokat leszek betegszabin, de nem cirkuszoltam miatta, elvégre bizonyítani sem tudtam volna.

2013. aug. 24. 17:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!