Miért van, hogy az épkézláb önvédelemre alkalmas fegyverek nagy része be van tiltva?
Ésszel kell használni és nem ultimate survival eszköz :)
Ha nálad van és úgy ítéled meg, akkor elő tudod venni. Ha nincs nálad, akkor mindegy, hogy ítéled meg, nincs mit elővenni.
Statisztikát én is szívesen néznék, de tartok tőle, hogy nincs ilyen. Ha van, az sem pontos, nagyon nagy a látencia.
"abban a két másodpercben"
Két tized lesz az inkább... és közben ki is térsz előle.
De ha úgy ítéled meg, hogy veszélyes, akkor nem is veszed elő és akkor még mindig ott vagy, mintha nem lenne nálad semmi.
Kedves Tetro
Nem voltam közvetlen életveszélyben egyszer sem a hat év alatt,persze ezt utólag elkönyvelni könnyebb,mint előre megjósolni :) volt egy időszak amikor nem volt autóm,akkor pár hónap alatt ért kb 8 kutyatámadás, ugyanazon a környéken ahol melóba jártam,nekem már csak emiatt is megérte hogy nálam volt. Ember még nem támadott meg,nem is vagyok az a tipikus áldozat kinézetű :D de ugye ez is megtörténhet,akár holnap is, s akkor legalább adtam egy esélyt magamnak hogy élve hazajussak.
Én is inkább annak a híve vagyok hogy vagy normálisan lehessen fegyvert tartani vagy sehogy. Mert 8 cm alatti kés is simán halálos.
Illetve látom hogy páran fogalomzavarban szenvednek. Az önvédelmi eszköz az amivel a támadót ártalmatlanítani lehet anélkül hogy maradandó károsodást szenvedne. (gázspray, gáz riasztó, stb) A kés, boxer, vipera, stb támadó eszközök. Csak annyi a cél hogy a támadót lefegyverezzük és harcképtelenné tegyük. Arról nem is beszélve hogy általában a támadó fegyverek normális használata képzettséget igényel mert vagy elveszik tőled és ellened fordítják vagy súlyosabb sérülést okozol a támadónak mint kellene.
Alapjában véve szerintem viszonylag normális a jelenlegi szabályozás. Néhányat kivéve: gumis fegyvert nem viselhetsz és szerelt gumis lőszert nem is lehet beszerezni önvédelemre, csak engedéllyel, illetve hogy bizonyos esetekben még mindig meg kell tartani az arányosság elvét ami nettó hülyeség.
Meg még van pár hülyeség evvel a szabályozással. Aki bűncselekményre készül azt pont nem érdekli hogy KKV eszköz van nála vagy sem, egy ilyen jogszabály nem fogja meghatni. Aki meg nem készül bűncselekményre annál bármi lehet, nem fogja használni. Nekem is párszor volt a farzsebemben fegyver bajonettek (20 cm és felette) amikor a barátommal üzletelgettünk ilyen régi háborús dolgokkal. De mivel nem is akartam használni ezért nem is került elő. Csak ugye a rendőrök nem tudnak olvasni mindeni fejében.
A másik meg hogy vannak olyan teljesen hétköznapi tárgyak ami még veszélyesebb is mint egy KKV eszköz. 8 cm alatti késsel is bőven lehet ölni. Összeteker újságnak a végével simán be lehet törni bárki orrát nem is kell hozzá nagy erő, kicsit nagyobb erővel még fel is lehet nyomni az orrcsontot az agyba, illetve ízületfeszítőnek sem utolsó. (simán el lehet vele így törni valaki könyökét vagy csuklóját, pedig csak egy újság) Egy marokba szorított kocsikulcs (a kulcs szára kiáll az ujjaid közül) pedig még veszélyesebb tud lenni mint egy boxer vagy egy kisebb kés. Egy nyakra mért ütés után simán belehal az áldozat. Akkor ott van még a toll vagy a ceruza. Simán bele lehet állítani valaki nyakába. A csuklón hordott órával is lehet törni halánték és járom csontot. Csak 4-5 olyan tárgyat soroltam fel amit sokan magukkal hordanak, mégis súlyos vagy halálos sérüléseket lehet vele okozni megfelelően használva.
": gumis fegyvert nem viselhetsz "
Muzeálisnak vizsgáztatott gumis fegyvert valóban nem, ha azonban az MKH kártyáján 'gáz-riasztó' van és esetlegesen gumiképes, sőt te gumira is töltöd, attól még a gáz-riasztó jellege nem változik meg, ergó nem gond a viselése. Egyébiránt maximálisan egyetértek.
Szerintem a leghasznosabb egy paprikaspray (Pfeffer KO, FOG szórófejjel), és egy jó minőségű, edzett acél vipera.
Pl: [link]
Sziasztok!
Új vagyok és tiszta lappal felvetnék egy gondolatot.
A környező országokat nézzük akkor és hagyjuk az USA-t a fenébe minden értelemben.
Szlovákia: Bárkinek lehet fegyvere, éles, igazi, ölésre jó pisztolya és puskája! Aki elmúlt 21, letett egy a magyarhoz hasonló fegyvervizsgát, nem volt büntetve erőszakos bűncselekményekért és megfelelt a pszichiátriai alkalmasságin. Akinek ezek megvannak, alanyi jogon jár neki az engedély.
A szlovákok nem lövik agyon egymást, nincs ott vadkelet, meg semmi ilyen hülyeség!
Sőt, Szlovákiában él félmillió magyar is. Ők sem lövik egymást agyon százszámra, pedig nekik is lehet fegyverük, úgy mint egy szlovák nemzetiségűnek.
A szlovákoknál ez a liberális szabályozás 2001 vagy 2003 óta van érvényben. 10 év alatt bárkinek lehetett volna fegyvere, aki akart és már kipusztíthatták volna magukat a szlovákok, de nem történt meg.
A lakosság kb. 15%-ánál van fegyver, tehát nem is fegyverkezett fel mindenki.
Szlovákia a Magyarországhoz leghasonlóbb ország szinte minden általános (kulturális, szociális, társadalmi, stb.) értelemben. Náluk is szocializmus volt ugyanannyi ideig és tiltották a fegyvertartást évtizedekig. Ott sem volt "kultúrája".
Itt van egy szlovák fegyverbolt honlapja. A magyar fegyverboltokban ugye főleg gázpisztolyokat árulnak. Hát itt a szokásos lakossági önvédelmi fegyverek, vagyis az éles pisztolyok és sörétes/golyós puskák a hagyományos önvédelmi fegyverek, nem a gázspray-k és a 8 centinél rövidebb kések.
[link] (krátke zbráne = rövid fegyver, dlhé zbráne = hosszú fegyver)
Csehország: Ugyanez a jogi helyzet, mint Szlovákiában, csak a korhatár nem 21, hanem 18 év. Ugyanúgy fegyverismereti vizsga, bűnügyi és pszichológiai alkalmasság. A csehek sem irtják egymást, sőt világhírű a fegyveriparuk csak úgy mellékesen, ami több ezer embernek biztosít munkahelyet az országban.
Ausztria: Bemész egy fegyverboltba és sörétes vagy golyós puskát úgy vehetsz, mint cukrot az élelmiszerboltban! Töltényt szintúgy. Ez még az USA-ban sincs így! Természetesen ugyanúgy engedélyezett, hogy otthonvédelemre sörétes/golyós puskát tarts (ehhez még engedély sem kell) és hogy pisztoly lehessen nálad bárhol közterületen (ehhez ugye kell viselési engedély, amit bárki megkap úgy, mint a másik két országban).
Magyarországon sem csak egy szűk kisebbség "akar" fegyvereket. A Tárki egy felmérése szerint a magyarok 66%-ának semmi baja nem lenne egy szelídebb fegyvertartási rendszerrel, ezt csak 34% ellenzi. (FIGYELEM, ez nem azt jelenti, hogy ennyi ember tartana fegyvert, csak hogy ennyi embernek nem lenne semmi baja azzal, ha más tarthatna.) A válaszolók 15%-a mondta azt, hogy tartana is fegyvert, ha lehetne.
Ezeken gondolkodjon kérem mindenki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!