Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valakit kizárnak az örökség...

Ha valakit kizárnak az örökségből végrendelettel akkor köteles részt sem kapja meg?

Figyelt kérdés
2013. jún. 30. 23:03
 1/8 anonim ***** válasza:
81%

alanyi jogon nem. de biroság elött mehetsz perelni. és jo okkal járhat neked. a végrendeletből kizárás sajnos vagy nem sajnos nem 100%-os.

egyedül az eltartási szerződés az ingkok és ingatlanokért amik késöbb nem támadhatóak meg

2013. jún. 30. 23:08
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
A köteles részt megkapja ahhoz súlyos bűncselekmény kell hogy ne.Bírósági ítélettel legalább.
2013. júl. 1. 00:27
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Akkor lehet érvényesen kizárni, ha öröklésre érdemtelen. Ezt meg is kell indokolni a végrendeletben. Viszont csak súlyos dolgok miatt lehet valakit jogszerűen érdemtelenné nyilvánítani pl más örökös, örökhagyó életére tör, 5 év vagy nagyobb mértékű szabadságvesztés...
2013. júl. 1. 08:20
 4/8 anonim ***** válasza:
80%

Üdv!

Pontatlan a kérdés, ezért a válaszok is azok. Nem lehet senkit sem kizárni az örökségből!

Előfordulhat, hogy valaki kiesik az örökségből, ennek egyik oka lehet az érdemtelenség, lehet olyan, hogy előzetesen lemond az örökségről, a harmadik eset amikor az örökség megnyílta után azt visszautasítja és a negyedik eset, amikor az örökhagyó a végrendeletében kitagadja az örököst.

Kitagadás esetén nem jár kötelesrész, ahogy a többi esetben sem. Ugyanis ilyenkor az aki kiesik, lemond, visszautasítja, kitagadják nem minősül örökösnek. A kitagadásnak is megvannak a feltételei, ha ezek közül bármelyik megvalósult akkor nem jár kötelesrész, kivétel, ha a kitagadás közben érvénytelenné válik.

664. § (1) A kitagadás érvénytelen, ha okát az örökhagyó végintézkedése előtt megbocsátotta, utólagos megbocsátással pedig a végintézkedés visszavonása nélkül is hatálytalanná válik.

(2) Ha a kitagadás érvénytelen, az örökösnek kötelesrészre van igénye. Az utólagos megbocsátással hatálytalanná váló kitagadás esetében az örökös az általános szabályok szerint örököl.

Az örökhagyónak meg kell jelölnie azt az okot, ami miatt kitagadta a törvényes örökösét, írásbeli végrendeletről lévén szó a tanúk fogják tanúsítani, hogy ezek az okok fennállnak. Kicsit kazuisztikus voltam ezért bocsánat, de azért remélem így is érthető amit írtam.

2013. júl. 1. 10:55
 5/8 Mandy1408 ***** válasza:
Eléggé sovány ez az info... de ha gyerek vagy, akkor én úgy tudom (nekem ezt egy tanár így magyarázta), hogy nem tagadhatnak ki. Illetve valamit muszáj kapnod, még akkor is, ha csak örökbe fogadott vagy. Mert a gyerek ugye nem akart megszületni, stb. tehát a szülő, ha meghal, nem teheti meg, hogy nem hagy semmit a gyerekre, illetve megteheti, de akkor a gyerek megtámadhatja ezt a bíróságon és nyerni is fog. Én ezt így tudom, de persze azóta megváltoztathatták ezt, ahogy mindent meg is változtatnak mostanában. :)
2013. júl. 2. 11:15
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Nekem meg ez a munkám, szóval minden tisztelettel, de feltételezem, hogy jobban tudom.:)
2013. júl. 2. 12:37
 7/8 anonim válasza:

Nem értek egyet, a kizárás is önálló kiesési ok - lásd Ptk. 607. § Akit az öröklésből kizártak, jogosult kötelesrészre, a kitagadott nem. Éppen ezért nem mindegy a kiesés jogcíme.

Kizárás

Ptk.637. § (1) Ha a nevezett örökösök részesedése a hagyatékot nem meríti ki, a többlet tekintetében törvényes öröklésnek van helye, amennyiben a törvény kivételt nem tesz, vagy a végrendeletből más nem következik.

(2) Az örökhagyó azt, aki törvényes örököse, vagy azzá válhat, akár más személynek örökössé nevezésével, akár végrendeletben tett kifejezett nyilatkozattal kizárhatja a törvényes öröklésből. A kizárást nem kell indokolni.

(3) A kötelesrészt meghaladó törvényes öröklésből a kötelesrészre jogosult is kizárható.

2013. júl. 5. 09:47
 8/8 anonim ***** válasza:

Kedves előttem szóló!

Bocsi tényleg elnéztem van kizárás. Már régen tanultam. Ahogy írtad, kizárásnál van kötelesrész, kitagadásnál nincs. Sorry a bakiért!

2013. júl. 5. 10:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!