Én kaphatok valamit az örökségből?
Én kaphatok valamit az örökségből?
Szóval dédnagyim bátyjáról lenne a szó akivel én nagyon is jóban voltam,engem szeretett a legjobban a családból(mellékes).
Szóval ő egyedül élt és sajnos sokat betegeskedett és sokszor rászorult a szomszédok segítségére is.
Én is segítettem neki amit tudtam de én messze laktam tőle így csak 2 hetente hétvégente tudtam hozzá menni.
Szóval ő azt mondta nekem hogy a háznak a 60%-át rám akarja hagyni a másik 40%-ot az egyik rokonára.
Ezt többször is mondta nekem és a szomszédoknak is,de sajnos nagyon rosszul volt,nem is nagyon tudott már írni annyira legyengült.
Mondtuk hogy bevisszük a kórházba,mondta hogy jó és majd ha jobban lesz megírja a végrendeletet,de sajnos másnap meghalt.
A "papómnak" van kettő testvére de ők nem nagyon törődtek szegénnyel(a szomszédok is tanúsítják,sokszor becsapták és pénzzel lehúzták),de most félek hogy ráteszik a házra a kezüket.
A szomszédok mondták hogy írásban is vállalják hogy a tudtak a végrendelet tartalmáról(mert nekik is mondta többször).
Szóval ha aláíratom a szomszédokkal(kb 5-6 fő)hogy ők tudtak erről a 60%-ról akkor mennyi esélyem van?
Ha mondanám a tárgyaláson hogy már annyira legyengült hogy nem tudott írni,de volt ott még 2 tanú és én és úgy jelentette ki hogy mit akar végrendeletnek akkor mennyire hinnének nekem?
SEMMI.
Vagy van végrendelet, akkor az érvényes a köteles részen felül, vagy nincs, és akkor a törvényes öröklési rend lép érvénybe: elöször a gyerekei, ha azok nincsnenek, akkor az örökhagyó szülei, ha azok sem élnek, akkor a testvérei, illetve ha ök sem jöhetnek szóba, akkor a távolabbi rokonok.
Ebben az esetben - ha nincs végrendelet, akkor te a szóbeli megjegyzés alapján nem vagy jogosult az örökségre.
634. § Szóbeli végrendeletet az tehet, aki életét fenyegető rendkívüli helyzetben van, és írásbeli végrendeletet egyáltalán nem vagy csak jelentékeny nehézséggel tehetne.
635. § (1) A szóbeli végrendelet akkor érvényes, ha a végrendelkező két tanú együttes jelenlétében a tanúk által értett nyelven végakaratát egész terjedelemben szóval előadja, és ez alkalommal kijelenti, hogy szóbeli nyilatkozata az ő végrendelete.
(2) Az írásbeli magánvégrendelet tanújának személyére nézve, valamint az ő és hozzátartozója érdekeltségére tekintettel megállapított korlátozások a szóbeli végrendeletre is irányadók, a tanú írni tudása azonban a szóbeli végrendelet érvényességének nem kelléke.
Nem érvényes a szóbeli végrendelkezés, ugyanis a kérdező azt írja, hogy az elhunyt nem arról nyilatkozott, hogy amit elmondott az a végrendelete, hanem arról nyilatkozott, hogy ha jobban lesz, ekként fog majd végrendelkezni! Ez pedig egy fontos tényező! Az elhunyt - a kérdező közlése alapján - nem végakaratát nyilvánította ki, hanem azt a tényt, hogy ekként kíván majd végakaratot tenni.
Sajnos - ha ez a tény felmerül a hagyatéki tárgyaláson - akkor bizony "bajos" lesz ez a dolog.
Két dolgot tehetsz: vagy kihagyod, hogy "azt mondta, hogy ha jobban lesz, végrendelkezik", vagy pedig lemondasz arról, amit neked szántak.
Szóbeli végrendeletet nem olyan egyszerű érvényesíteni. Ha a jogos örökösök akarnak valamit, sokat tudnak elérni.
És az baj lenne ha ezt a büntetőjogi nyilatkozatot csak most írnánk meg a tanúkkal?
Ha kérdezik hogy eddig miért nem írtam meg akkor mit lehet mondani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!