Élettársi viszonyból öröklés?
Köszönöm a válaszokat! Az élettársam nem szeretne házasságot, soha nem is fog változtatni ezen az álláspontján.
Utolsó kérdés: a szülei beleszólhatnak a lakás sorsába? Édesanyja eléggé (hogy fogalmazzak szépen...) szereti a pénzt, most is támogatjuk őket (bár nem szorulnának rá) tehát esélyes, hogy ő pályázna a lakásra öröklés esetén. Van hozzá joga?
Ha a párod meghalna, akkor KIZÁRÓLAG a gyerekek öröklik a lakást, másnak - sem a párod szüleinek, sem a a testvéreinek semmi joga sincs rá.
Te a gyerekkel együtt maradhatsz a lakásban mint a gondviselöjük, ha ök nagykorúak lesznek, akkor azt csinálnak a lakással, amit akarnak, eladhatják, neked megengedik, hogy használd, kitehetnek belöle, kiadhatják másnak - ami nekik tetszik.
Ami esetleg megoldható lenne, ha a párod rádiratja a lakás haszonélvezetét, ebben az esetben ugyan a gyerekek öröklik és ök lesznek a tulajdonosok, de neked életed végéig lakhatási jogod lesz, amit senki nem támadhat meg. Viszont ebben az esetben a gyerekek addig nem rendelkezhetnek a lakással, amig te élsz, ott lakni csak a te beleegyezéseddel tudnak, eladni is csak akkor, ha vagy belelegyezel, vagy lakottan - azaz veled együtt adják el, de ez a te haszonélvezetedet nem befolyásolja, az új tulajdonos sem rakhat ki.
Nincs hozzá joga. A Te esetedben kizárólag az utódok örökölnek, tehát a gyerekeitek.
Viszont én abban nem vagyok teljesen biztos, hogy 15 évnyi együttélés (még ha nem is hivatalosan bejegyzett élettársi kapcsolat) nem jogosít fel valamire. Főleg, hogy szomszédok, stb. tudja igazolni, hogy 15 éve a párod társa/támasza vagy. Az élettársi kapcsolat alatt szereztétek a gépkocsit is, az előtte lévő dolgok egyértelműen nem illetnek, de az utána lévők nem olyan biztos, hogy nem, még akkor is, ha a párod nevén "futnak".
Kiváncsivá tettél, ezért utánanézek, márcsak azért is, mert nálam hasonló a szitu.
A párom nem fogja fel, hogy nagy sz@rban hagy, ha "meghal"...:)
Én úgy tudom, sajnos, hogy csak régen volt az a szitu, hogy x évnyi együttélés után haszonélvezeti jog került az élettárs nevére. A mostani kormány pedig mindent megtesz azért, hogy az élettársi kapcsolatokat hivatalos mederbe terelje, ezért megszüntette ezt a jogot. Bár amennyire hiányos jogi tanulmányaimból emlékszem, létezik valamiféle törvény arra, ha valaki x éve használ valamit, arra a valamire haszonélvezeti joga lesz. De arra nem emlékszem, hogy ez mi is tulajdonképpen és hány év az annyi.
Igen, én az elmúlt évek alatt minden megkeresett forintomat a lakásba fektettem (és nyilván a gyerekekbe) és mégsincs semmim. Visszás helyzet.
Kérdező ilyen nincs, hogy ott lakok akkor haszonélvezeti jog illet ilyen nem is volt és nem is lesz.
De a párod bármikor adhat neked a lakásra haszonélvezeti jogot. Ez csak rajta múlik.
ez egyébként nagyon érdekes (az elbirtoklásról szól)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!