Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Élettársi viszonyból öröklés?

Élettársi viszonyból öröklés?

Figyelt kérdés
15 éve élünk a párommal, 2 közös gyerekünk van. Úgy alakult, hogy sosem házasodtunk össze. Az összes ingó és ingatlan vagyonunk a párom nevén van, a lakása 20 éve az övé-mielőtt összeismerkedtünk, akkor vette, az autót közösen vettük, de az ő nevére. Ha elhalálozna, akkor a gyerekekkel az utcára kerülünk? A párom szülei élnek és a testvére is. Valaki tudja, hogy hogyan alakul az öröklés? A kérdés elméleti-szerencsére.

2013. máj. 3. 11:18
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
100%
Gyerekek örökölnek, viszont te özvegyi haszonélvezetet nem.
2013. máj. 3. 11:34
 2/34 A kérdező kommentje:
Értem. Ha a gyermekek még kiskorúak, akkor én, mint gyámjuk maradhatok velük a házban? De ha ők úgy döntenek fiatal felnőttként, hogy eladják egy a pénzt elosztva elköltöznek, akkor én utcára kerülök. Igaz?
2013. máj. 3. 11:58
 3/34 anonim ***** válasza:
100%

A gyerekei örökölnek, te nem.

A házasság emiatt is magasabb rendű párkapcsolat jogilag.

2013. máj. 3. 11:58
 4/34 anonim ***** válasza:
100%

Igen ha a gyerekeid eladják akkor utcára kerülsz. Míg ha házas lennétek akkor életed végéig özvegyi haszonélvezeti jog illetne meg ami magasabb mint a tulajdoni jog.

Hétköznap ingyen össze lehet házasodni az önkormányzatnál,semmi se kerül.

2013. máj. 3. 12:00
 5/34 A kérdező kommentje:
Igen, ámbár mivel a házasság előtt szerzett vagyonról van szó, így ha összeházasodunk, akkor sem lesz semmi közöm ahhoz, ami most az ő nevén van. Igaz?
2013. máj. 3. 12:03
 6/34 anonim ***** válasza:
100%
Közös nem lesz de ha meghal akkor az özvegyi haszonélvezet megillet.
2013. máj. 3. 12:07
 7/34 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm a segítséget!
2013. máj. 3. 12:09
 8/34 A kérdező kommentje:

Mi van abban az esetben, ha párom halála után a gyerekek kirepülnek, és új életet kezdenek a saját lakásukban? (Lesz a nevükön ingatlan.) Abban az esetben én jogtalanul tartózkodom a mostani lakásban? (Tételezzük fel, hogy a gyerekek nem adják el a fejem fölül a házat.)

Illetve, ha a párom halála után én nem tudom fenntartani az ingatlant. El nem adhatom ugye. Elég nagy házról van szó.

2013. máj. 3. 12:37
 9/34 anonim ***** válasza:
100%

Gyerekek megöröklik az ingatlant, akkor ök lesznek a tulajdonosok. Ha ők elköltöznek és úgy döntenek, hogy te ott lakhatsz akkor az nem jogtalan lakáshasználat hisz a tulajdonos hagyják, hogy ott élj.

Eladni is csak ők tudják, neked semmi közöd a lakáshoz. Illetve ha kiskorúak akkor gyámhatósági engedély kell mindenhez.

2013. máj. 3. 12:49
 10/34 anonim ***** válasza:
83%
Ha a fejed fölött lebeg ennek eshetősége, akkor kössetek szerződést arról, hogy együtt vagytok és így az örökösök közé is bekerülsz, avagy eltartási szerződést, így javarészt mindent te örökölsz majd. Össze is házasodhattok két tanúval, csendben. Én megértem, hogy a mai világban fontos kérdés az öröklés. Azért mégis csak elég gáz, hogyha magadra maradsz a kiskorú gyerekeiddel és ha nem bírod fenntartani a házat, kisebbe akartok költözni, akkor külön jogi köröket kell járni, hogy ezt megtehesd, mivel az ingatlan a gyerekeket illeti.
2013. máj. 3. 13:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!