A barátnőm anyja ki akarja vetetni őt az iskolából, mit tehetnék ellene?
Semmit nem tehetsz ellene.
Hacsak nem veszed feleségül, de gondolom ez sem megy szóval ciki van...
Te nem sokat tehetsz. A barátnőd viszont igen. Ha tanulni szeretne akkor tegye. Bármi áron.
Szép kis anyuka lehet... tönkretenné a lánya életét...
16 éves korig tanköteles, addig járnia kell suliba.
Ha 16 áves elmúlt, és anyagilag nem akarja támogatni az anyja, akkor esti vagy levelezőn fejezze be, és próbáljon munkát találni, ami ugye nem is oly egyszerű. Ilyenkor vannak a gyorséttemi munkák. (Gondolom nem főiskolás. )
Szerintem tedd fel a kérdést itt a Politika/Jog, törvények rovatban,
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog
meg a Jogi fórumon ,,Családjog'' rovatában is.
A pontos válasz nem biztos hogy ott meglesz, mert sok laikus is jár oda, a jogászok közül pedig néhány még nem végzett jogász. Néha van egy-két vagdalkozó is. De azért sokszor jó ez a két rovat.
Régen valamiért olvasgattam valami témába vágó törvényt (a gyerekeke jogaival kapcsolatban, vagy a családjogi törvény volt, vagy valami oktatással kapcsolatos). Ez a törvény kissé érdekes módon fogalmazott: a dodonai megfogalmazás valami olyasmi volt, hogy ***elvárható, hogy a szülő a gyerek pályaválasztásával, tanulmányaival kapcsolatos kérdésekben a gyerek meghallgatásával döntsön.***
Azt azonban nem tudom, ez konkrétan mit jelent, ráadásul ez régen is volt. Van egy olyan érzésem, hogy az anyuka ,,nem veheti csak úgy'' ki a gyerekét, ha ő az ellen határozottan tiltakozik. Szerintem ennek utána kéne nézni.
Barátnőd kérjen segítséget, vagy az előbb megadott ingyenes fórumokon, vagy gyerekeket segítő szakembereknél
és a helyi családsegítőnél vagy önkormányzatnál is remélhetőleg van ingyenes jogász (nálunk itt a belső kerületekben van).
Ha olyan a helyzet, a gyámhatósághoz is fordulhat. Ha a gyerek érdekében áll, kérheti az elhelyezést valamelyik rokonához (vagy más megbízható felnőtthöz). Ha a gyerek 16 éves, akkor még könnyebb a dolog, mert 16 éves gyerek esetén elég azt vizsgálni, hogy ,,fontos okból az érdekében áll'', szóval ott még csak nem is kell, hogy bántalmazásról legyen szó.
Szerintem a legvalószínűbb, hogy a gyámhatóság még az elején figyelmezteti a szülőt. Ha a szülő makacskodik, és a gyereknek pedig mindez valóban alapvető érdekeit sérti, hogy kivegyék az iskolából, akkor a gyámhatóság továbbléphet.
A barátnőd akaratát mindenképp meg fogják kérdezni, az ő akarata ellenére nem fog történni semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!