Mi fog történni a házastárs halálakor a vagyonnal?
15 éve házasok, nincs gyerek. A lakás fele fele arányban a feleségé és a férjjé.
-> A variáció
Mindent vagyont a feleség örököl?
-> B variáció
A feleség a férj vagyonának felét örökli. A fennmaradó rész a férj testvéreié? Feleség élete végéig lakhat a lakásban.
Nagyon fontos lenne tudom, de a neten fellelhető helyeken száomra nem egyértelmű ami írnak! Úgy tudom ez a törvény most változott, nem tudom melyik variáció él.
Előre is köszönöm a nagy segítséget!
Itt minden jól le van írva... Tehát: az új szabályozás szerint, ha nincs a házaspárnak gyermeke:
A házat, amiben élnek, a berendezési tárgyakkal a házastárs örökli. Minden további vagyont fele-fele arányban a házastárs, és a szülők. A testvérek nem örökölnek, csak akkor, ha sem házastárs, sem gyerek, sem szülő nincs.
9-es: ebben tévedsz, ha vannak gyermekek, mindegyik egyformán örököl. Nincs sem korbeli, sem nembeli megkülönböztetés.
A jelenleg érvényes Ptk. szerint alaklul az öröklés.
Eszerint mindent a feleség örököl, ha nem volt gyerek.
Vannak olyan megkötések (például ági öröklés), ahol a rokonoknak is járhat valami, de azt csak minden részletet ismerve lehet megmondani, hogy van-e ilyen vagyontárgy.
Köszönöm szépen!
Nagyon rendesek vagytok!
De a haszonélvezeti jog sem úgy működik mint te az elején gondoltad.
A haszonélvező mondja meg ki lakhat a lakásba, a tulajdonos nem, a tulajdonos eladhatja de csak úgy, hogy te benne maradsz. Ki az a hülye, aki vesz egy lakást amibe 20-30. évig nem költözhet be. Szóval attól sem kell félned.
És az özvegy kiadhatja a lakást?
Ez egy nagy lakás, egyedül nem sok értelme lenne ott lakni. Nyílván vagy el kéne adni, vagy kiadni és bérelni egy kicsit.
Jogilag ő kiadhatja a lakást, aminek ő haszonélvezője és nem mellesleg nagy mértékben tulajdonosa is? Vagy ehhez nincs joga?
Köszi előre is!
Kiadást nem tudom, lehet egy részét igen de az egészet nem hiszem.
De ha olyan nagy és csak ketten vagytok akkor miért nem költöztök most kisebbe.
Szia!
Én a barátnője vagyok a feleségnek. Nem lakom vele.
A férj most kórházban van, a feleség pedig kétségbe van esve...semmi energiája anyagi dolgokkal foglalkozni, főleg hogy ő a gyógyulásra koncentrál, nem arra hogy meghalhat a férje. De sajnos attól még nagyon nagyon kritikus a helyzet :-(! Ő meg nem az a típus, aki ezzel foglalkozik, pedig nagyon fontos lenne sajnos.
Bocs!
1. A férj még él. A jó ég tudja, akkor melyik Ptk. lesz hatályos, amikor meghal.
2. Neked amúgy sincs közös az egészhez.
3. A feleségnek a törvény szerint úgyis jár a haszonélvezet minimum, amit az eljáró közjegyző úgyis intéz, és elmond. magától fog menni minden.
Komolyan nincs jobb dolgod karácsonykor?
A férj sajnos nagyon közel van a halálhoz. 1-2 hét talán.
Valóban úgy nincs közöm az egészhez személyesen, de nem szívesen nézném végig ahogy halálra szivatják az idióta rokonok a legjobb bartánőmet, akinek nem erőssége a saját érdekeinek védése. Sajnos ezek az események karácsonykor történnek, azért foglalkozok vele most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!