Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi fog történni a házastárs...

Mi fog történni a házastárs halálakor a vagyonnal?

Figyelt kérdés

15 éve házasok, nincs gyerek. A lakás fele fele arányban a feleségé és a férjjé.

-> A variáció

Mindent vagyont a feleség örököl?

-> B variáció

A feleség a férj vagyonának felét örökli. A fennmaradó rész a férj testvéreié? Feleség élete végéig lakhat a lakásban.

Nagyon fontos lenne tudom, de a neten fellelhető helyeken száomra nem egyértelmű ami írnak! Úgy tudom ez a törvény most változott, nem tudom melyik variáció él.

Előre is köszönöm a nagy segítséget!

2012. dec. 26. 09:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
76%

[link]

Itt minden jól le van írva... Tehát: az új szabályozás szerint, ha nincs a házaspárnak gyermeke:

A házat, amiben élnek, a berendezési tárgyakkal a házastárs örökli. Minden további vagyont fele-fele arányban a házastárs, és a szülők. A testvérek nem örökölnek, csak akkor, ha sem házastárs, sem gyerek, sem szülő nincs.

9-es: ebben tévedsz, ha vannak gyermekek, mindegyik egyformán örököl. Nincs sem korbeli, sem nembeli megkülönböztetés.

2012. dec. 26. 13:00
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit belemélyedtem a témába...

Eszerint a hír szerint az új Ptk. ezen szabályozása, amit fentebb írtam, csak jövőre lép érvénybe:

[link]

A hivatalos oldal szerint a jelenleg érvényben lévő törvények szerint gyermek hiányában mindent a házastárs örököl:

[link]

2012. dec. 26. 13:07
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

A jelenleg érvényes Ptk. szerint alaklul az öröklés.

[link]

Eszerint mindent a feleség örököl, ha nem volt gyerek.

Vannak olyan megkötések (például ági öröklés), ahol a rokonoknak is járhat valami, de azt csak minden részletet ismerve lehet megmondani, hogy van-e ilyen vagyontárgy.

2012. dec. 26. 15:10
 14/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Nagyon rendesek vagytok!

2012. dec. 26. 17:34
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

De a haszonélvezeti jog sem úgy működik mint te az elején gondoltad.

A haszonélvező mondja meg ki lakhat a lakásba, a tulajdonos nem, a tulajdonos eladhatja de csak úgy, hogy te benne maradsz. Ki az a hülye, aki vesz egy lakást amibe 20-30. évig nem költözhet be. Szóval attól sem kell félned.

2012. dec. 26. 18:40
 16/20 A kérdező kommentje:

És az özvegy kiadhatja a lakást?

Ez egy nagy lakás, egyedül nem sok értelme lenne ott lakni. Nyílván vagy el kéne adni, vagy kiadni és bérelni egy kicsit.

Jogilag ő kiadhatja a lakást, aminek ő haszonélvezője és nem mellesleg nagy mértékben tulajdonosa is? Vagy ehhez nincs joga?

Köszi előre is!

2012. dec. 26. 19:06
 17/20 anonim ***** válasza:

Kiadást nem tudom, lehet egy részét igen de az egészet nem hiszem.

De ha olyan nagy és csak ketten vagytok akkor miért nem költöztök most kisebbe.

2012. dec. 26. 19:09
 18/20 A kérdező kommentje:

Szia!

Én a barátnője vagyok a feleségnek. Nem lakom vele.

A férj most kórházban van, a feleség pedig kétségbe van esve...semmi energiája anyagi dolgokkal foglalkozni, főleg hogy ő a gyógyulásra koncentrál, nem arra hogy meghalhat a férje. De sajnos attól még nagyon nagyon kritikus a helyzet :-(! Ő meg nem az a típus, aki ezzel foglalkozik, pedig nagyon fontos lenne sajnos.

2012. dec. 26. 19:21
 19/20 anonim ***** válasza:
0%

Bocs!

1. A férj még él. A jó ég tudja, akkor melyik Ptk. lesz hatályos, amikor meghal.

2. Neked amúgy sincs közös az egészhez.

3. A feleségnek a törvény szerint úgyis jár a haszonélvezet minimum, amit az eljáró közjegyző úgyis intéz, és elmond. magától fog menni minden.

Komolyan nincs jobb dolgod karácsonykor?

2012. dec. 27. 00:18
 20/20 A kérdező kommentje:

A férj sajnos nagyon közel van a halálhoz. 1-2 hét talán.

Valóban úgy nincs közöm az egészhez személyesen, de nem szívesen nézném végig ahogy halálra szivatják az idióta rokonok a legjobb bartánőmet, akinek nem erőssége a saját érdekeinek védése. Sajnos ezek az események karácsonykor történnek, azért foglalkozok vele most.

2012. dec. 27. 09:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!