Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi fog történni a házastárs...

Mi fog történni a házastárs halálakor a vagyonnal?

Figyelt kérdés

15 éve házasok, nincs gyerek. A lakás fele fele arányban a feleségé és a férjjé.

-> A variáció

Mindent vagyont a feleség örököl?

-> B variáció

A feleség a férj vagyonának felét örökli. A fennmaradó rész a férj testvéreié? Feleség élete végéig lakhat a lakásban.

Nagyon fontos lenne tudom, de a neten fellelhető helyeken száomra nem egyértelmű ami írnak! Úgy tudom ez a törvény most változott, nem tudom melyik variáció él.

Előre is köszönöm a nagy segítséget!

2012. dec. 26. 09:46
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
93%
Itt nem derul ki, hogy jogilag ez hogy lett rendezve, hiszen lehet vegrendelet is, amikor kikotesek vannak pl. viszont ha ez nincs, akkor termeszetesen a hazastars lesz az orokos pl.
2012. dec. 26. 09:50
 2/20 A kérdező kommentje:

Szia!

Nincs végrendelet. Viszont vagyonra éhes testvérek vannak, olyanok akik a haldoklóval évek óra nagyon rossz viszonyban élnek.

2012. dec. 26. 09:55
 3/20 anonim ***** válasza:
71%
Én is kíváncsi vagyok, mert úgy tudom, örökölni az egyenesági rokonok szoktak. A házastárs nem - ha csak nem rendelkezik másképp az örökhagyó. De ez itt nem volt.Haszonélvezet van élete végig a társnak, de nem örököl. Ezért van pl, hogy valaki váratlanul örököl, mert felkutatják akár tengeren túlról is az élő, egyenesági rokont.
2012. dec. 26. 10:00
 4/20 A kérdező kommentje:

Tehát szerintem a férj lekástulajdonának a felét, vagy akár többet is a férj testvérei fognak örökölni és nem a feleség, akivel együtt él több mint 16 éve?

Nem dobhatják ki a lakásból, de ha el akarná adni, hogy pl kisebbe költözzön, akkor ki kell fizetnie a rokonokat?

2012. dec. 26. 10:02
 5/20 anonim ***** válasza:
69%
Régen legalább is így volt. Ha normális a viszony, akkor megoldhatták elköltözéssel, vagy vártak az örökösök a házastárs haláláig, hogy érvényesítsék jogaikat. Jobb az ilyet az örökhagyó életében tisztázni, de ki gondol erre, pláne ha rossza viszony a leendő örökösökkel?
2012. dec. 26. 10:07
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
A legokosabb, ha bemégy a biróságra az ingyenes panasznapra, ott az aktuális szabályzás szerint adnak felvilágositást.
2012. dec. 26. 11:12
 7/20 A kérdező kommentje:
A feleség fiatalabb sokkal a házastárnál. És nagyon remélem még sokáig fog élni.
2012. dec. 26. 11:31
 8/20 anonim ***** válasza:
69%
A haszonélvezeti jog erősebb mint a tulajdonjog. A tulajdonosoknak szépen meg kell várni amíg a haszonélvező elhuny. Aztán vihetik, ami az övék. Se kidobás, se fizetésre kényszerítés, de még jelzálogot se vehetnek fel rá.
2012. dec. 26. 11:39
 9/20 anonim ***** válasza:
15%

Ha nincs végakarat akkor a felesége vagy férje.

Ha az is halott akkor az elsőszülött fiúnak kell örökölnie. Ha ilyen nincs akkor az elsőszülött fiúunokának. Ha ilyen sincs akkor a legidősebb leányörökösnek. Ha ez sincs akkor jöhetnek az unokatestvérek (elsőszülött fiúk itt is előnyben)

2012. dec. 26. 11:51
 10/20 A kérdező kommentje:

Szia!

Nincs gyerekük és nincs unokjuk sem.

Egyedül a féjnek vannak testvérei. Ők a közvetlen rokonai.

De mellesleg nagyon rossz viszonyban vannak/voltak.

Totál nem értem miért nem a feleség örököl mindent, ha ő végig vele volt, szerette foglakozott vele...hanem olyanok, aki csak a vérét szívták.

Tök absturdnak találom.

2012. dec. 26. 11:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!