Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi értelme a végrendeletnek,...

Mi értelme a végrendeletnek, ha a leszármazók és házastárs jogosult a köteles részre?

Figyelt kérdés

Nyilván nagyobb értéktárgyak, no meg ingatlan, autó, lekötött pénz esetén érdemes egyáltalán végrendeletet írni, szóval emiatt kérdezem. Utánanéztem és (kérlek javítsatok ki ha tévedek) úgy értelmeztem, hogy a kötelesrészre ha pl a leszármazók és a házastárs is igényt tart, akkor az egy csomót elvisz a hagyatékból, és akit örökösnek nevezel meg a végrendeletben az szinte semmit nem kap a végén.

Tehát mégis mi értelme van ennek? Még a jövő zenéje hogy írok-e végrendeletet, pont emiatt - most ez csak feltételes, de ha én pl a szomszéd Marika nénire akarom hagyni mindenemet, mert ő ápolt csak és mindenki más csak annyira tartotta velem a kapcsolatot hogy ne tudjam rájuk fogni hogy 'érdemtelenek', akkor mégse tehetem meg?

Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ez ilyen lenne, kérlek magyarázzátok el, hogy is működik ez! Köszönöm!

2012. dec. 3. 16:48
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Eltartási, öröklési szerződés. Ezzel kizárod őket, és csak akik gondoztak, ők kapnak belőle. De rákeresel és meglátod a feltételeit.
2012. dec. 5. 22:04
 12/17 anonim ***** válasza:

Nincs olyan, hogy örökrész??? Akkor kár volt megtanulnom az egyetemen, és kár volt ilyen formában törvénybe foglalni... :)

Amit írtál pl. annál éppen a felét érintené a kötelesrész, de itt a lényege a végrendeletnek, hogy a többiről rendelkezhetsz. Ha nem lenne végrendeleted, akkor minden a törvényes örökösöké lenne. De ez ennél bonyolultabb ám.

2012. dec. 7. 15:46
 13/17 anonim ***** válasza:

A gyenge jogi tudású hozzászóló kedvéért:

[link]

2012. dec. 7. 15:50
 14/17 anonim ***** válasza:
De bírom, hogy lepontoznak, amikor azt írtam, ami történt :( ( első vagyok)
2012. dec. 7. 17:12
 15/17 anonim ***** válasza:

de jó, hogy te megtanulhattad.

irigyellek

legalább államin ?

2012. dec. 7. 18:36
 16/17 anonim ***** válasza:
Az irigységed legyen a te bajod! Nem én tehetek róla,hogy ilyen vagy... A többi nem tartozik ide! :-)
2012. dec. 7. 21:57
 17/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm az értelmes válaszokat :)

Tehát gyakorlatilag csak a feléről rendelkezhetem szabadon a vagyonomnak, a többi úgyis a kötelesrész, kivéve, ha eltartási szerződést kötök (ez utóbbiról mondjuk tudtam, én ilyen szerződés nélkül gondoltam a végrendeletet).

2012. dec. 9. 20:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!