Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Családi viszály egy házért...

Renji7575 kérdése:

Családi viszály egy házért mit tehetek hogy én vigyem? 17L

Figyelt kérdés

Sziasztok! A helyzet az hogy papámmal arrol beszéltünk hogy ki örökölje a házat. 2 Lánya van. Az idősebb aki kissé elszigetelődött a családtol a párja miatt csak ő ezt valamiért nem ismeri el. Papámnak igencsak B@ssza a csörét hogy még csak le se sz@ra minket.

A másik fél aki örökölheti a házat az az én esetlen édesanyám.. Aki sajnálatbol még képes is lenne osztozni valakivel a házon. Mivel anyám és papám nem nagyon értenek egyet így igen kérdéses hogy ki kapja a házat.

Ezért papámmal arra gondoltunk hogy én lehetnék az a szerencsés.. így a két testvér nem szedné egymást szét a ház miatt. De van egy kis bökkenö. Elvileg unokára nem lehet irni a házat.. hogy is van ez???

Mellesleg megjegyezném hogy nekem nem minden áron kell a lakás.. és azt se bánom ha nem az enyém lesz, nem önző szándékok vezérelnek csak szeretnék igazságot tenni.

2012. okt. 28. 14:59
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Nem értem mit írogatnak itt sokan hogy megtámadják a végrendeletet és simán megnyerik meg hasonló????

A magyar jog teljes mértékben elismeri a végrendelkezési szabadságot amennyiben az jogszerű volt és az örökhagyó rendelkezett a belátás képességével! A legújjabb módosításban, ami 2011 jan. 1-től érvényes, ez van!

Maximum a feleség tudna haszonélvezetet elérni abban a házban amiben együtt éltek az örökhagyóval! Ezt viszont vélhetően el tudja akkor is ha az örökhagyó nem végrendelkezett erről!

Magyarán ír egy végrendeletet amiben rád hagyja a házat és kész!

És ez a legkorrektebb!!!! Már ha valóban a korrektség érdekel és nem vagy haszonleső(bocs de nem ismerhetlek ugye)! Mert ha a nagyapád később mégis meggondolja magát és a többiek normálisabbak lesznek, bármikor meggondolhatja magát és írhat egy új végrendeletet.

De komolyan kiváncsi vagyok hogy honnan veszik a többiek hogy egy érvényes és hatályos végrendelet nem számít és úgyis a gyerekek kapnak részeket!!! Linkeljenek már be erről valami konkrét jogszabályi linkeket vagy paragrafust! Had okosodjak :)

2012. okt. 28. 16:10
 12/18 anonim ***** válasza:
Köteles rész, egyenesági leszármazottakra vonatkozik, olvasd el és megtudod. A feleség jogot kap az egy dolog (bár nem tudom hol van itt feleség) én itt papa lánya unokája viszonyt olvasok.
2012. okt. 28. 16:18
 13/18 anonim ***** válasza:

11-es:

[link]

Okosodj.

2012. okt. 28. 16:21
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

„egy házért mit tehetek hogy én vigyem? „

Vazze! Még egy napot nem dolgoztál, és máris egy komplett házat szeretnél „vinni”?

És miért is kéne egy személynek megkaparintani a házat. Ahhoz, hogy valakit kizárjanak a jogos „jussából” nagyon komoly tényekkel alátámasztott dolognak kell lenni!!!

És elég egyoldalúan negatívan állítottad be a másik „felet”. Nem kéne áskálódni ellene. Becsületesen 50-50% -ban kell osztozni.

Az, hogy valaki kevesebbet látogatja egy rokonát az még nem indok, hogy kisemmizzék, és jogilag érdemtelenné nyilvánítsák a másik felet.

Ha kihagynák, jogosan megtámadhatná az egész folyamatot, és biztosan nyerne is.

2012. okt. 28. 19:14
 15/18 anonim ***** válasza:
22%
Szerintem sokkal egyszerűbb ez a szitu. Az örököljön aki a beteget majd gondozza, orvos viszi.
2012. okt. 28. 20:11
 16/18 anonim ***** válasza:

A kérdés egyszerűen megoldható.

A nagyapa odaajándékozza az ingatlant a lányának (anyukádnak) majd ő odaajándékozza neked. Így elkerülhető az illeték fizetés. Viszont kétszer kell szerződést írni és kétszer kell a földhivatalban is fizetni a tulajdonjog bejegyzést. Nagyapának holtig tartó haszonélvezeti joga lehet az ingatlanon. A többi reményteli örökös pedig hoppon maradt. Persze lehet pereskedni, de milyen alapon ?

Nagyapa felnőtt ember. Joga van hozzá, hogy eligya, elkártyázza, elajándékozza a házát. Senkinek semmi köze hozzá.

Kb. 100 ezer forintból megvan a két ügylet, ha nem sztárügyvéd csinálja.

2012. okt. 28. 21:46
 17/18 anonim ***** válasza:

"11-es:

[link]

Okosodj."

Okosodtam és teljes mértékben engem igazolt!

Továbbra is áll amit írtam :)

2012. okt. 28. 21:47
 18/18 anonim ***** válasza:
80%

mi igazol ??!!!

kötelesrészről nem hallottál?

kitagadáshoz meg nagyon komoly érvek kellenek - nem olyanok, amit az emberek általában felnagyítanak, és annak tartanak

ajándék is 15 éven belül visszaperelhető

szerintem az eltartás jó megoldás, csak kérdés, hogy csak a ház kell-e, vagy az öreg papa is ?

2012. okt. 29. 23:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!