Az ilyen végrendelet után kell valamit fizetni?
Az ilyen végrendelet után kell valamit fizetni?
Először is azt szeretném kérdezni ha én örökölök valamit az egyik rokonom után akkor azután kell fizetni?
És mondjuk ha az elhunyt "ajándék" címén hagy rám örökséget mondjuk a ház bizonyos százalékát akkor azután kell fizetni?
Ilyenkor milyen törvények vannak hogy mikor kell az örökség után fizetni és mikor nem?

Az örökség nem ajándék! Az örökség után örökösödési illetéket kell fizetni.
A nagysága függ az örökség összetevőitől és a rokoni fokozattól.

Az öröklési és az ajándékozási illeték egyébként megegyezik, viszont az elsőnek igaza van: az örökség az örökség, az ajándék az ajándék. Nem csereszabatosak. Persze létezik halál esetére szóló ajándékozás is, meg létezik hagyomány (és meghagyás) is. Ezek mind-mind más jogintézmények, és máshogy is adóznak.
Alapesetben a végrendeleti örökös öröklési illetéket fizet, az Illetéktörvény rendelkezései szerint, az ott meghatározott mértékben. Attól is függ, milyen rokonok vagytok. Egyeneságinál pl. mentes.

Mondjuk ha én nem egyenesági leszármazott vagyok és kapnék 25%-ot akkor itt kb mennyit kéne fizetni?
Mikor kell a legkevesebbet fizetnem ha hogyan örökölök?
(Egyébként a hagyatékin megemlíthetem hogy a szüleimmel élek,még nem dolgozok,anyagi nehézségek stb?? Ilyenkor ezt figyelembe veszik ezeket??)

Az illetéket a NAV szabja ki.
Részletfizetést náluk kell igényelni.

Értsd már meg, hogy a "kb. mennyit kéne fizetni" kérdésre egész egyszerűen lehetetlen válaszolni így!
Minek a 25%-a?? Ezt honnan szüljük meg? Az illetéket a rokoni fok és a hagyaték értéke határozza meg. Ebből egyiket sem ismerjük.
Ez olyan, mintha megkérdezném tőled, hogy holnap elmegyek boltba, kb. mennyit fogok fizetni?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!