Ki örökölne, ha engem tegyük fel, baleset érne?
Fiatal vagyok, de manapság soha nem tudni...
Van egy házam, két haszonélvezővel, egy a mama, másik az anyukám. Szüleim elváltak, apámmal nem is tartjuk a kapcsolatot. Ha engem valami megérne, mondjuk baleset, akkor kié lenne a házam? A diákhitelemet is megörökölhetnék, úgy tudom, nem...
A diákhitel kivétel, arról én is úgy tudom, hogy nem örökölhető.
Az élettárs nem örököl. Ha szeretnéd, hogy ő is kapjon utánad valamit, írj végrendeletet. A házadat fele-fele részben a két szülő kapja, ahogy előttem is írják. Ha viszont lesz gyereked, akkor ő a kizárólagos örökösöd.
akkor ilyen papírt nekem is csináltatnom kell - én sem ismerem apám. bár ki tudja ha ő patkolna el előbb lehet nem adósságot hagyna rám :P
Na csak viccelek tőle nem kéne egy fillér se, de jó lenne papír tényleg :P
Leszármazók, házastárs és bejegyzett élettárs hiányában az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.
SZÜLEID ÖRÖKÖLNEK 1/2 ARÁNYBAN
Kötelesrész illeti meg az örökhagyó szülőjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne.
HA ÍRSZ VÉGRENDELETET ÉS EGYIK SZÜLŐDET KIHAGYOD
(KIZÁROD) AKKOR KÖTELESRÉSZT KAP A KIZÁRT SZÜLŐ
mértéke:
Kötelesrész címén a szülőt annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.
(én úgy tudom, hogy halál esetén a diákhitelt - egyedül ezt a kölcsöntípust - nem kell megfizetni örökösöknek)
Kedves kérdező!
Annak ellenére, hogy fiatal vagy még ráadásul előrelátó is :)
Az előzőekben válaszolók nagyon helyesen leírták a törvényes öröklés rendjét, melyet jelenleg az 1959. évi IV. törvény, azaz a Polgári Törvénykönyv szabályoz. A törvényes öröklésen kívül létezik még 2 forma: végrendeleti és szerződéses öröklés. Végrendeletnél a törvényes örökösök a köteles részre igényt tarthatnak, szerződéses öröklésnél viszont nem. Az utóbbinál az örökhagyó és a szerződéses örökös között létrejön egy szerződés, melynek tárgya lehet a szóban forgó ingatlan és ingóságok is. Az okirat elkészítéséhez célszerű ügyvédet vagy közjegyzőt felkeresni. A szerződéses örökös az örökhagyó életében nem szerez tulajdonjogot, hanem az ingatlan tulajdoni lapjának III. részére, vagyis a teherlapra feljegyzésre kerül a szerződéses örökös javára az öröklési szerződés biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom.
Végrendelet esetén ingatlan-nyilvántartási (földhivatali) eljárás nincsen.
Üdvözlettel és szeretettel, Bamina
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!