Hogy lehet más földterületét kisajátítani?
Tehát ha Gipsz Jakab nem dolgozza a krumliföldjét, és helyette én művelem már 15 éve, szerződés nincs közöttünk, Jakab ezért bérleti díjat sem kért, csak örül, hogy valaki műveli és addig sem gazos neki. Néha adok neki 1-2 zsák krumplit, hagymát, ennyi.
Mindkettőnknek jó ez így, nekem saját földem nincs. Beszéltünk erről barátokkal, és azt mondták, hülye vagyok, mert már rég kisajátíthattam volna a földet. Azt azonban nem tudták megmondani, hogy hogy megy ez.
Mi is a szabály ezzel kapcsolatban?
Igazából nem akarom kisajátítani, mert nem vagyok az a fajta, csak érdekelne, hogy mi is a valóság.
Írjon a ki otthon van a témában!
Kösz!
Az nem kisajátítás, hanem elbirtoklás, és az ehhez szükséges idő ingatlan esetén valóban 15 év.
De ha a tulajdonos beleegyezésével a kitermelt krumpli fejében teszed, az szerződés nélkül is szívességi használat, nem sajátodként műveled.
Jó akkor elbirtoklás. Nem értek hozzá.
És milyen esetekben történhet meg egy elbirtoklás?
Valaki csak úgy elkezd művel egy idegen ember vagy az állam tulajdonában lévő parlagon hagyott földjét, és ha megússza, hogy 15 évig nem veszi észre a tulaj, akkor az övé? Na de hogy bizonyítja ezt? És mért érdemli meg az jobban, aki titokban csinálja, mint az, aki kapott a tulajtól SZÓBELI (sehol le nem írt, tehát ez sem bizonyítható) engedélyt?
121. § (1) Elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot sajátjaként ingatlan esetében tizenöt, más dolog esetében pedig tíz éven át szakadatlanul birtokolja.
(2) Aki bűncselekménnyel vagy egyébként erőszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához, elbirtoklás útján nem szerez tulajdonjogot.
(4) Az ingatlan tulajdonjogát elbirtoklás útján akkor sem lehet megszerezni, ha az elbirtoklás feltételei csak a föld egy részére vonatkozólag állnak fenn, és a föld nem osztható meg.
(5) Ha az elbirtokló a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba nem jegyezteti be, a tulajdonszerzésre nem hivatkozhat azzal szemben, aki az ingatlanon az ingatlan-nyilvántartásban bízva ellenérték fejében jogot szerzett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!