Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit gondoltok a bűnözőkről?...

Mit gondoltok a bűnözőkről? (a lenti idézet tükrében)

Figyelt kérdés

"A bűnözőknek hetven-nyolcvanöt százalékának van valamiféle személyiségzavara; az alkoholisták hatvan-hetven százaléka tartozik ide, a kábítószerezőknek pedig hetven-nyolcvan százaléka."

Talán naiv vagyok, de miért kell büntetni azokat, akik amúgy is szenvednek?!

Addig értem, hogy veszélyt jelenthetnek a társadalom számára, ezért elszeparálják őket. DE egy beteg embert inkább kezelni, pszichológushoz küldeni kellene, minthogy elzárni egy sötét cellába, mintha nem is létezne. Börtönben még egy alapból ép ember is bekattanhat...

2012. jún. 14. 01:20
1 2
 1/12 medve5 ***** válasza:
43%

Túl naív vagy.Ha nem lennének törvények és nem büntetnék a bűnözőket,akkor káosz lenne,nagy arányban megnőne a bűnözés.Attól,hogy valaki személyiség zavaros,alkoholista,drogos,attól még vállalnia kell a tetteiért a felelősséget.

Majd,ha egyszer(és ne legyen így)kirabolnak,megvernek,ellopnak valamidet,akkor te is mást fogsz mondani.

2012. jún. 14. 01:30
 2/12 anonim ***** válasza:
50%

Szerintem nem vagy naiv, és még ha egy bűnöző nem is elmebeteg, akkor is a születésétől kezdve a körülményei, környezete szinte rákényszerítették hogy erre az útra térjen. Lehet, hogy az emberek 90%a ugyanúgy végezné mint egy bűnöző, ha az ő életét élte volna le. Vagy ha nem is, akkor legalább a hasonló személyiségtípusú (de egyébként "jó") emberek 90%a.

Van egy mondás, hogy egy emberről addig nem derül ki, hogy jó vagy rossz, amíg egy megfelelő helyzetbe nem hozza az élet.

De. A társadalmunk egyáltalán nincs olyan szinten, hogy minden ilyen "elveszett" embert helyrehozzon. Sem anyagilag, sem pedig "orvosilag". Sokkal nagyobb problémákat kell megoldania, mielőtt ilyesmivel foglalkozhatna. És különben is: a feladat lehetetlen, hacsak nem valami drasztikus dolgot találnánk ki, ami erkölcsileg megint csak megkérdőjelezhető volna (voltak ilyen filmek, mikor mindenki drogon élt annak nem tudom a címét, vagy a clockwork orange :))

2012. jún. 14. 03:43
 3/12 Vree ***** válasza:

Megkérdőjelezném azt a kutatást, ami azt állítja, hogy a bűnelkövetők 80%-a személyiségzavarban szenved, ez egyszerűen nem lehet valós adat.

Azt el tudom képzelni, hogy mondjuk a börtönbüntetést töltők (figyelem: nem az összes bűnelkövetők!) ilyen százaléka besorolható valamilyen szinten antiszociális személyiségzavaros személyiségtípusnak, de ezeknek csak kisebb százalékára hinném, hogy megüti a pszichiátriai esetnek számító erősséget.

A börtönök színvonala más téma, itt egyetértek hogy sok fejlesztésre lenne szükség...Egyik építész barátom mesélt nekem pl. egy tervről ami a rabok önellátásából indulna ki, tehát hogy termelő-önellátó hellyé szervezné a fogvatartottakat, ami mint költségileg, mind rehabilitációs szempontból sokkal hatékonyabb lenne...Csak a termőföld értéke / politikai okok miatt nem lett népszerű.

2012. jún. 14. 04:09
 4/12 anonim ***** válasza:
Csakhogy az alkoholizmust és a kábítószerezést nem örökölte,hanem maga választotta!Miért szenved?mert hülye!Nem kötelező szenvedélybetegnek lenni,és nem kötelező drága pénzen az államnak gyógykezelni.
2012. jún. 14. 06:59
 5/12 anonim ***** válasza:
54%

Én meg azt hallottam, hogy a Parlamentben több a szociopata, mint egy börtönben.

Én meg azt gondolom, hogy a bűnözés okai elsősorban szociálisak, másodsorban pszichológiaiak.

Addig amíg egy felelős, felnőtt, tettei következményeit felmérni képes ember cselekszik, addig nyilván a büntetésnek is erre kell alapoznia.

2012. jún. 14. 07:18
 6/12 anonim ***** válasza:
Szép dolog, hogy foglalkoztat a kérdés, hogy mi "kényszerít" valakit bűnözésre, de ettől függetlenül, ha már valakiből bűnöző lett a saját szabad akaratából (mert a gének, a körülmények nem kényszerítenek, max az esélyeket rontják), el kell szeparálni a tisztességes emberektől.
2012. jún. 14. 07:40
 7/12 anonim ***** válasza:
Szerintem a bűnözők jelentős részét már késő felnőtt korban megpróbálni megváltoztatni. Vannak rengetegen akik számára a börtön olyan mint normális embernek a sorkatonaság volt: természetes dolog amin a család összes férfitagja átmegy. Az ilyen családok tömegeinek megváltoztatására szerintem még egy jóléti társadalomban sem lenne elég kapacitás. Megoldás talán az lenne, ha az állam nem engedné, hogy erőszakos bűnözők családja gyereket neveljen. Tapasztaltam, hogy az ilyen családokban már a 4-5 éves gyerek is rossz útra tér, nem csak "rosszalkodik" de kifejezetten erőszakos, rosszindulatú gyerek válhat belőle, amit 16 évesen (amikor először kelül a fiatalkorúak börtönébe) már nem fognak tudni kinevelni belőle.
2012. jún. 14. 07:46
 8/12 anonim ***** válasza:

Attól függ ki számít bűnözőnek.

Egy adócsaló?Ezt a fajta bűnözést valahol elítélem de valahol viszont meg is értem.Olyan magasak az adók hogy a vállalkozóknak nagyon nehéz és most még nehezebb.Valahol mélyen érthető hogy miért ügyeskednek az adókkal.Ők sem Orbán meg a társai zsebét akarják tömni adó cím alatt.

A gyilkosok ,akik embereket támadnak meg , kirabolnak valakit az utcán nos ez más téma.Nekik tényleg mentális gondjaik lehetnek.De attól hogy elmegy szakemberhez attól még bűnös marad.

2012. jún. 14. 10:08
 9/12 anonim ***** válasza:
54%
Miért kell mindenre okot találni?Vállalja már mindenki a tettei következményét,és ne azt mondja hogy ő beteg mert lop.Nem kell bűnözni,ennyire egyszerű.
2012. jún. 14. 13:59
 10/12 anonim ***** válasza:

Sátánnak van igaza.

De majd rájössz, ha megerőszakolják a gyereked.

Hidd el le fogod sz.arni, h mennyire személyiségzavaros.

Bár jobban belegondolva te se vagy 100-as.

2012. jún. 14. 16:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!