Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan lehetséges ez az új...

Hogyan lehetséges ez az új adó jogilag?

Figyelt kérdés

Nagyon nem értem jogilag és logikailag, hogyan lehet bevezetni olyan adót, amit a szolgáltató fizet, de felhasználók után egyesével. Hiszen az a cég belügye, hogy mit és hogyan szolgáltat és oszt meg. Az államnak csak a szolgáltató teljes nyereségéhez lehet köze, vagy a

másik oldalon a felhasználókat egyesével adóztathatja meg. Szerintem alkotmányellenes ha olyan adót vet ki, amihez eleve belső adatokra van szükség, nem?

Legyetek szívesek csak jogilag tekinteni a kérdést, nem érdekel, hogy kinek mi a véleménye az adóról!

2012. máj. 10. 08:57
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
76%
Szerintem ha valamit alkotmányellenesnek nyílvánítasz, akkor nevezd meg, hogy az alaptörvény mely rendelkezésébe ütközik, e nélkül bármire rá lehet fogni, hogy alkotmányellenes. Egyébként az adózás részleteit nem is érinti az alaptörvény, erről az adótörvény rendelkezik, ami szerint az adózó köteles az adatszolgáltatásra, ha úgy tetszik belső adatok közlésére.
2012. máj. 10. 09:27
 2/15 anonim ***** válasza:
56%
Ha nem vetted volna észre,Magyarországon már nincs jogbiztonság.
2012. máj. 10. 09:44
 3/15 anonim ***** válasza:

Akkor eszerint a kamatadó bevezetése is jogtalan volt, hiszen ott is a bank fizeti meg az ügyfelektől egyénenként beszedett összegeket, nem?

Amúgy nem értem, miért kellene a szolgáltatónak a belső adatokat kiszolgáltatni. Gondolom van valami nyilvántartása a lakossági / céges forgalmakról, nem hiszem hogy az államnak ehhez tudni kell hogy konkrétan gipszjakab hány sms-t küld havonta.

2012. máj. 10. 10:01
 4/15 anonim ***** válasza:

Nem csak ez az egyetlen aggályos dolog, ami mostanában történik.

De a jelen körülmények között a Kormány felett gyakorlatilag semmilyen kontroll nincsen, mondhatni azt csinálni, amit akarnak.

2012. máj. 10. 10:21
 5/15 anonim ***** válasza:
31%
Azért kell a szolgáltatónak a belső adatait kiszolgáltatni, mert enélkül SEMMILYEN adót nem lehetne kivetni. Amúgy mi ez a folyamatos rinya?
2012. máj. 10. 10:21
 6/15 anonim ***** válasza:

A szolgáltató bevétele is belső adat, az ÁFÁ-t mégis az alapján szedik be.

A te fizetésed is belső adat, mégis évente be kell vallanod.

A véleményem persze megvan, de nincs lényegi különbség az új adók logikája és a már meglevők között.

2012. máj. 10. 10:29
 7/15 A kérdező kommentje:
Nekem semmi bajom a kormánnyal, én most jogilag kérdezem. A saját fizetésem a munkáltatónak belső adat, de nekem nem. Az én adómat a fizetésem után fizetem, az normális. Az is normális, ha a bankokat megadóztatják, vagy a telefontársaságokra vetnek ki nagyobb adót, de csakis a nyereségre. Azt szerintem nem lehet, hogy személyenként adóztatnak, de mégsem úgy hívják, hogy minket adóztatnak, hanem a céget. És ehhez belső adatra van szükség. A cég az előfizetők felé és az állam felé rendelkezik külső kapcsolatokkal, de ez az adó nem a céget tekinti, mint vállalkozást, aminek a paraméterei a költségek, bevételek, és nyereség, hanem belemászik a belső ügyekbe.
2012. máj. 10. 14:00
 8/15 anonim ***** válasza:

Még mindig nem értem, de szerintem te sem.

"A saját fizetésem a munkáltatónak belső adat, de nekem nem."

Mindegy, mert mindketten bevalljátok az adóhatóság felé. Mindegy, mert a fizetés egy munkáltató és munkavállaló közötti szerződésből következik, amelyik mindkettejük szempontjából "belső adat".

Mi az a mágikus "belső adat", amire folyton hivatkozol, és pontosan hol ütközik az Alkotmányba annak a kikérése?

2012. máj. 11. 07:10
 9/15 A kérdező kommentje:
Ha két entitás pénzt cserél, az külső adat bármelyik entitás részéről. Ha az állam egy céget adóztat, abban a cég szerepelhet és annak ki és bemenő pénzei összesítve, de nem az egyes tranzakciók. Ha az előfizetőket adóztatja, akkor annak a ki és bemenő pénzei számíthatnak, azaz ott az egyes tranzakciók számítanak. Vagy ez vagy az!
2012. máj. 11. 08:53
 10/15 anonim ***** válasza:
Köszönöm, Bíró Úr, nincs több kérdésem!
2012. máj. 11. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!