Közgazdászok, mit szólnátok egy ilyen társadalomhoz? (A többi lent)
Vonatkoztassunk el attól, hogy emberi jogokat sért-e, az eu hagyná-e, az emberek megszavaznák-e, bonyolult lenne-e megcsinálni, de mi lenne, ha maradna a "csodálatos" kapitalizmus, meg a demokrácia, meg az adók, meg törvények nagy része is, de:
Minden évben, az állam elvenné azoknak az embereknek az összes pénzét, akiknek egy bizonyos határ felett van a vagyona. Ez egy jó magas összeg volna, szal az is lehet hogy évente csak 10-20 embert "nyúlnánk le". Ezek az emberek utána újra vállalkozni kezdhetnének, és biztosítva volna nekik egy magas nyugdíj+magas munkanélküli támogatás ha nem tudnának elhelyezkedni, és nyilván hősként kezelné őket az ország.
Ha a cégüket nem lehet vagy az állami szakértők szerint nem éri meg feldarabolni, akkor pl állami tulajdonba kerülne, amit esetleg tovább igazgathatna szép fizetés mellett az eredeti tulajdonos. (De a bevétel már nem az övé lenne, hanem fix fizetésért csinálná)
És mittudomén, ha egy nemzetközi multicég itt elérné ezt a szintet, akkor azt is le lehetne foglalni, azaz az itteni cégeit (esetleg lehetne nekik adni kis időt, hogy eltakarodjanak, és akkor nem vesztenének annyit :P). Ez nyilván azt jelentené, hogy eltűnnének innen a nagy multik. A szakértők esetleg kivételt tennének pl az informatikai cégekkel, vagy az olyan cégekkel, amelyeknek a felszámolása/kizavarása nem tenne jót az országnak.
Bár a legszebb az volna ha az egész világon ezt csinálnák a multikkal. :)
És nyilván volna egy szervezet, ami folyamatosan keresné az ilyen embereket, kutatná a cégek közötti kapcsolatokat, nem engedne meg kiskapukat, stb.
Szóval a kérdés: a kisvállalkozásokra, a munkanélküliségre, a gazdaságra, a fejlődésre ez milyen hatással volna? Meg lehetne e csinálni azt, hogy ez jól működjön? Még egyszer: a megvalósítási kérdéstől, az elfogadtatástól vonatkoztassunk el.
"Akkor csak kérdezd meg magadtól, hogy ha te lennél egy vállalkozó akinek elvennék a cégét, akkor te mennyire találnád nyerőnek ezt a ötletet?"
Semennyire. Te pedig kérdezd meg magadtól, hogy ha te lennél egy ember a 99% közül, akinek jobbra fordulna az élete, mennyire találnád nyerőnek ezt az ötletet.
Jó, persze, feltéve, hogy tényleg jobbra fordulna. És sokan azt írjátok, hogy nem. De szerintem a megnevezett problémák nagy része félreértésből adódik, amit az előbb tisztáztam.
A margaritaville-re gondolsz, amikor ki akarták engesztelni a gazdaságot, nem vásároltak semmit, és tógát hordtak? :) egyik kedvenc részem, de nem látom miért kapcsolódik az én 5letemhez.
Egyébként nem mások erejéből fordulna jobbra az életed egy ilyen világban. Mint mondtam, minden maradna a régiben: demokrácia+kapitalizmus, ugyanúgy az utcára kerülhetne aki nem dolgozik, viszont a multik kidőlésével felfrissülhetne a gazdaság, megérné kisvállalkozásokba kezdeni, és szerintem csökkenne a munkanélküliség, tehát aki akarna, az dolgozhatna.
Szerinted egyébként Bill Gates minden egyes centért megdolgozott? Vagy Gyurcsány Ferenc? Még egy szakdolgozatot se tudott megcsinálni, ha hinni lehet a híreknek! A pénzzel spekuláló bankárokról már ne is beszéljünk...
Valld be hogy túl szép lenne ha megvalósulna az 5letem, és ezért félsz tőle! :)
OK, de ki hozná meg ezeket a törvényeket? Mert ha nem háborúval akarod ezt elintézni ( aminek a kimenetelét illetően azért vannak kétségeim), akkor elvileg a kormánynak kellene megtenni.
Viki gyenge próbálkozása - többek között - a bankadóval pl. oda vezetett, hogy a "láthatatlan befektetők" az árfolyam manipulálásán keresztül belezsaroltak minket egy helyre kis IMF hitelbe ( nehogy má' itt önállósítsa magát valaki). És hol van ez attól, amit te kiötlöttél!
"És kinek ne tetszene az 5let, hogy a "gazdagok pénzét szétosztjuk a szegények között"
Nekem ebben a formában nem tetszik. Őszintén.
Ahogy az sem tetszett, amikor anno ugyanilyen alapon vették el a senkiházi bolsik a vagyont a tehetős, dolgos emberektől.
Más kérdés megvizsgálni, ki hogyan tett szert a vagyonára és milyen alapokon működteti a vállalkozását ( munkavállalók jogai, adók fizetése, környezettudatosság, stb).
Alapvetően nem lenne baj azzal hogy vannak multik, hidd el. A baj a jogszabályi keretekkel és a fogyasztói társadalommal valamint az arányokkal van.
Nézd meg pl. a hazai bankok működését. Azt csinálja meg, amit a törvény enged neki és amire kereslet van.
Lehet rájuk fújjolni, hogy szemét banda meg hogy kihasználják az embereket, de ettől nem oldódik meg semmi.
A másik kedvencem, hogy ha valaki arról beszél hogy helyzetbe kellene hozni a hazai vállalkozásokat, azt lenagymagyarozzák.
Nézd meg, hányan járnak pl. a külföldi érdekeltségű multiáruházakba vásárolni, miközben szidják a gazdagokat ( mondván: csak erre van pénz, én meg azt mondom, ha ez így megy, lassan már erre sem lesz).
Szóval lehetne bojkottálni ezen intézményeket, de ha még ehhez sem lehet embereket verbuválni, akkor hogyan tudnál itt forradalmat csinálni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!