Egyetértesz a halálbüntetéssel? Miért?
"Ezen kívül lehet hogy az elítélt ártatlan."
Túlnépesedés idején ez nem probléma.
"Ezért az egyetlen értelmes gondolat, hogyan lehet a bűnelkövetést csökkenteni. Mi az a tett, ami csökkenti."
Erre egyedül a halálbüntetés képes. Holtan már kisebb az esélye a bűnelkövetésnek, ha hiszed ha nem.
Szerintem meg akit elíélnek 20-30 évre, vagy teljes életfogytra, az válasszthatna hogy élete végéig rohad, vagy kap egy injekciót és vége.
Vagy pl ott a Móri mészárlás. Ott is kivégeztek volna egy ártatlan embert.
A magyar igazságügyben a halálbüntetés visszaállítása egyenlő lenne találomra lövöldözéssel. Mert amíg nem bírnak elkapni egy betörőt, nem tudnak rábizonyítani egy bűbnösre a tettet, és rákenik valakire, az azért elég necces.
Ha olyan lenne a jog, hogy 99.9%-os eredménnyel elkapnák a tetteseket, és CSAK A TETTESEKET! nem találomra! Akkor azt lehetne mondani, hogy vissza.
De egyes esetekben, (aki kiírtotta a családját pl) őt egyértelműen el lehetne ítélni halálra.
De szerintem nem kellene visszahozni. Talán ha a testi fenyítést visszahoznák, az elrettentőbb lenne. De nem egy csokiért, meg egy marék cukorkáért, hanem komolyabbakért.
Visszataszítóbb lenne, ha tudná, hogy ha betör valahova, akkor elverhetnék, mint az, hogy lehet kap 1 év felfüggesztettet. Ha elkapják. Lenne egy csomó módszer. A törökök talpverése, a korbácsolás, stb. Szerintem ennek több értelme lenne.
Halálbüntetésnél a fő kérdés, hogy a többségi társadalom vagy az ellenző kisebbség (pl bűnelkövetők) véleménye a fontosabb.
Én támogatom a halálbüntetést, mert az előnyei túlmutatnak a hátrányain.
Előnyök:
- Tisztul a társadalom, kevesebb kriminális egyed lesz, jó eséllyel kevesebb bűnelkövetés (aki halott az nem követ el bűnt),
- Kivégzésenként kb 66millió Ft-ot spóról az állam (25 év, havi 220ezres börtönköltséggel),
- Visszatartó ereje miatt is csökkenhet a bűnözés.
Hátrányai:
- Akár ártatlan embert is halálra ítélhetnek, kis hibaszázalék azért létezik,
- Nem biztos, hogy dönthetünk más ember sorsáról,
- A komolyabb bűnelkövetések durvulhatnak, mivel ígyis-úgyis halál az ára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!