TB csalás, fizetés, szabályok, hogyan?
Sziasztok. A kérdésem rettentő fontos. Nagyjából 2-éve vagyok itthon, és 7 hónapot voltam külföldön. Mindez idő alatt sehol sem voltam bejelentve úgy hogy fizetett volna bárki is tb-t utánnam. Regisztrált munkanélküli vagyok, és most kicsit megijedtem attól hogy talán elő fognak venni és kiszabnak rám orbitális büntetést mert nem fizettem tb-t. Ha nincs munkám, és hivatalosan is 0ft a bevételem, akkor abból hogyan fizessek havi 4500ft-ot?
Kötelező egyáltalán ebben az esetben?
Kiskönyves beragasztott napok beleszámítanak, mennyire visszamenőleg számlázzák ki a büntetést ha kapok?
Akkor is megbüntetnek ha abszolut nem járok orvoshoz?
Úgy gondoltam h csak akkor megyek majd el orvoshoz, ha be leszek jelentve ismét...
Mit érdemes ilyenkor csinálni?
A Tb (egészségügyi szolgáltatási járulék) fizetése nem választható, ha kötelező azoknak akik nem biztosítottak és egyéb jogon sem jogosultak az eü. ellátásokra.
A kiskönyves napok nem járnak biztosítotti jogviszonnyal, amikor azzal dolgoztál, akkor sem volt rendezve a jogosultságod.
Az is lényegtelen, hogy jársz-e orvoshoz.
A járulék fizetési kötelezettséget 5 évre visszamenőleg behajthatják rajtad.
Plusz felszámolják a késedelmi kamatokat (az aktuális jegybanki alapkamat kétszeresének napi összege; minden évben ősszel terhelik meg az előző évi késedelmi kamatokkal az adófolyószámlád)
Ha nem jelentkeztél be az eü. szolgáltatási járulék (TB) fizetésre, akkor a bejelentkezési kötelezettség elmulasztása miatt megbüntethetnek (eddig nem nagyon büntették ezért az embereket, de most egyre jobban rászállnak az ilyenekre is)
Azt, hogy bejelentkezel-e és ha igen mikortól, vagy rizikózol továbbra is (hátha nem veszik észre hogy nincs rendezve a jogviszonyod), neked kell eldöntened.
Az önkormányzattól kérheted, hogy rendezze a jogviszonyod rászorultsági alapon, de az csak a kérelem napjától lehetséges, visszamenőleg nem. A kérelmed alapján 1 évre állapítja meg a jegyző a jogosultságod. Az 1 év letelte után újból kérelmezheted.
Ha kérelmezed a helyi önkormányzatnál az aktív korúak ellátását (most foglalkoztatást helyettesítő támogatást kaphatsz, amit ezelőtt BPJnek, előtte RÁTnak hívtak), akkor a TBd is rendezve lesz, ha megkapod az FHT-t.
Ha úgy döntesz, hogy bejelentkezel visszamenőlegesen, kérheted, hogy a felgyülemlett tartozásod engedjék el, mérsékeljék, vagy adjanak rá részletfizetési lehetőséget.
Kérje a NAVtól a büntetés elengedését, mérséklését, részletfizetési lehetőséget.
A honlapjukon fenn van a nyomtatvány, amit ki kell tölteni.
Abban van olyan rész, ahol leírhatja, hogy mivel indokolja a kérését (gyesen van, alacsony a jövedelme, nem tudta, hogy fizetni kell, stb, stb)
Idén talán 3ezer forint az illeték amit meg kell fizetni a kérelem benyújtásakor, de ezt is megtalálod a honlapjukon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!