Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » 2012 január 1. új törvény a...

2012 január 1. új törvény a kiskorúakra?

Figyelt kérdés
Valami ilyesmit hallottam hogy este 10től reggel 6óráig nem lehetnek az utcán 18éven aluliak 18éven felüli felügyelete nélkül mert ha elkapják őket a rendőrök 100ezer forintos büntetés és 3 alkalom után nevelő intézetbe kerülnek.Ez lehet hülyeség vagy más is hallotta már?
2011. dec. 30. 10:08
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
persze, az amerikai népszava is megírta, akkor nyilván igaz.
2011. dec. 30. 10:48
 2/38 anonim ***** válasza:
Hoztak egy ilyet, viszont a törvény KISKORÚAKRA vonatkozik, tehát 14 év alatt. Szerintem ez annyira nem megterhelő, egy általános iskolásnak semmi keresnivalója egyedül 10 után az utcán.
2011. dec. 30. 10:53
 3/38 anonim ***** válasza:
5%
Őszintén szólva, nem értek egyet maradéktalanul a javaslattal. Én a korhatárt 21. életévre módosítanám.
2011. dec. 30. 10:58
 4/38 anonim ***** válasza:
És miért is 21-re?
2011. dec. 30. 10:59
 5/38 A kérdező kommentje:
Szóval akkor ha én 15éves vagyok akkor pl szilveszterkor kinnlehetek az utcán 10után felnőtt nélkül?
2011. dec. 30. 11:09
 6/38 anonim ***** válasza:
Igen, hiszen már fiatalkorú vagy, nem kiskorú.
2011. dec. 30. 11:16
 7/38 anonim ***** válasza:
77%

Nem tudom, miért nem érti már meg senki, hogy a kiskorú az 18 év!

A büntetőjogban van a 14-18 (gyermekkorú, aki nem büntethető-fiatalkorú, aki büntethető, de általában enyhébb szabályok vonatkoznak rá mint anyagi, mind eljárási szempontból) felosztás, alapvetően a polgári jogban viszont ugye cselekvőképtelen és korlátozottan cselekvőképes (0-14 és 14-18) van, ami a szerződéskötési képességtől kezdve a végrendelkezésig mindent befolyásol. Ettől függetlenül KISKORÚ 18 év alatti (például kiskorú személynek nem lehet szeszes italt és dohányterméket értékesíteni), kivéve, ha - engedéllyel - 16 év feletti megházasodott, mert akkor ő is nagykorúvá válik, amit egy esetleges válás sem befolyásol.

Ettől függetlenül ez a szabály annyi alapvető emberi jogot sért, és akkor elképesztő őrület (kijárási tilalom????? Még a háborúkban sem ilyen általános!!), hogy el nem tudom képzelni, hogy ezt elfogadják.

REMÉLEM, HOGY NEM! De én sajnos itt már semmin nem lepődök meg.

Egyébként a tervezetben nem 22 óra, hanem 20 óra szerepelt...

2011. dec. 30. 11:26
 8/38 A kérdező kommentje:
Hát elvileg már elfogadták és a híradóba is benne volt de én nem láttam szóval ezért kérdezem googleba rákerestem de semmi ehhez kapcsolódót nem találtam ha valaki tudna valami biztosat mondani annak nagyon örülnék
2011. dec. 30. 11:40
 9/38 anonim ***** válasza:
4%
Vaklárma, nincs ilyen törvény. Ez ugyan olyan kamu mint, hogy nem lehet kimondani a cigány szót meg ilyen marhaságok.
2011. dec. 30. 12:05
 10/38 anonim ***** válasza:
48%

A Ptk 18 évnél fiatalabb személyt nevezi kiskorúnak, míg a Btk a 14 évnél fiatalabbat.

Elfogadták a törvényjavaslatot itt van hozzá 2 link:

[link]

[link]

2011. dec. 30. 14:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!