2012 január 1. új törvény a kiskorúakra?
Nem tudom, miért nem érti már meg senki, hogy a kiskorú az 18 év!
A büntetőjogban van a 14-18 (gyermekkorú, aki nem büntethető-fiatalkorú, aki büntethető, de általában enyhébb szabályok vonatkoznak rá mint anyagi, mind eljárási szempontból) felosztás, alapvetően a polgári jogban viszont ugye cselekvőképtelen és korlátozottan cselekvőképes (0-14 és 14-18) van, ami a szerződéskötési képességtől kezdve a végrendelkezésig mindent befolyásol. Ettől függetlenül KISKORÚ 18 év alatti (például kiskorú személynek nem lehet szeszes italt és dohányterméket értékesíteni), kivéve, ha - engedéllyel - 16 év feletti megházasodott, mert akkor ő is nagykorúvá válik, amit egy esetleges válás sem befolyásol.
Ettől függetlenül ez a szabály annyi alapvető emberi jogot sért, és akkor elképesztő őrület (kijárási tilalom????? Még a háborúkban sem ilyen általános!!), hogy el nem tudom képzelni, hogy ezt elfogadják.
REMÉLEM, HOGY NEM! De én sajnos itt már semmin nem lepődök meg.
Egyébként a tervezetben nem 22 óra, hanem 20 óra szerepelt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!