Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Megteheti, hogy nem adja oda...

Megteheti, hogy nem adja oda az örökséget?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy 7 éve örököltünk apai ágon nagymamánk után. Össz. értékben kb. 20 millió forint értékben. Ebben van ház, vagyon tárgyak és pénz is. Utóbbi nem nagy értékben!

5 éven keresztül albérletként hirdettük a lakást, szinte sosem volt 'üres'. Átment panelprogramon, ami közel fél millió forint volt.

Mivel örökléskor én kiskorú voltam, ezért utánam nem fizettek illetéket, de nővérem után igen, mert ő már akkor rég betöltötte a 18. életévét. Azt a szüleink az örökölt pénz összegből fizették ki.

Említettem, hogy albérletként ki volt adva, aminek a befolyt összegét (havonta 60 ezer forint) megfelezték és nyitottak két számlát, amire befizették. Az, hogy ezen a két számlán mennyi pénz van, fogalmunk sincs. Sohase beszélt nekünk róla édesapánk, csak egyszer megemlítette, hogy odarakják be a befolyó összeget elfelezve.

Ugye, volt panelprogram is fél millió forint értékben és azt is a mi pénzünkből fizették ki. Ami persze természetes dolog.

Idén januárban a lakást, ami szintén örökségünk volt nővéremmel, sikerült édesapámnak eladnia. Szüleink voltak a haszonélvezők. A szerződés záradékába beleírták, hogy törvényes keretek között 4-ünk közül kinek mennyi jár belőle. Ezután édesapánk fogta és 1 évre lekötötte a pénzt tudtunk nélkül napi kamatra. Nem mondom, hogy jól esett.. mert azért lehetett volna olyan 'jó fej', hogy tájékoztat, mégis mit kezd az én részemmel.

Most jön a vicces rész:

Jövő februárban lejár ez a bizonyos befektetés. Ezért én úgy gondoltam, hogy mivel az ingatlanpiac a béka segge alatt van és jövőre rosszabb lesz a helyzet, így 'kihasználva' az alkalmat elég jó áron jutnék egy saját lakáshoz úgy, hogy nem hitelből kell kifizetnem évekig, hanem az örökölt részemből bőven telik rá és még a felújításra is. Tehát, nem elherdálni akarom/akarjuk az örökséget, hanem értelmes dologba 'befektetni'.

Viszont édesapám nem hajlandó odaadni. Azt mondta, hogy max. akkor, ha lakásfelújításra akarjuk elkölteni vagy lakást akarunk venni. De akkor is csak úgy, hogy rárakja a haszonélvezeti jogát pl. a lakás vásárláskor.

Ez viszont KIVAN zárva! Főleg azért, mert jelenleg a párom lakásában lakunk, amit ha elköltöznénk a közös lakásunkba (tulajdonlapon közös néven lenne, etc), akkor ő eladná vagy kiadná. Beszéltünk róla, hogy ő is belefizetne természetesen a közös lakásunkba.

Ez teljesen jó, viszont az, hogy haszonélvező legyen valaki a mi tulajdonunkon, abba ő se megy bele. Mondván, hogy akkor a lakás fenntartási költségeit fizesse ő is, ne csak majd mi.

Megteheti az édesapám, hogy nem adja oda az örökségemet, mivel az ő feltételeit mi nem fogadjuk el?!

Durván hangzik, de törvényi úton 'kényszeríthető', hogy átutalja a pénzt?

Egyébként a családi kapcsolatunk harmonikus, csak néha ... szóval értitek .. nem egy egyszerű eset és nehéz vele szót érteni.

Olyan, mintha nem akarná a boldogulásunkat .. mintha azt akarná, hogy a nővéremmel együtt a híd alatt kössünk ki.

Régebben sokat viccelődtünk nővéremmel azon, hogy a sírba is magával viszi az örökséget.

2011. dec. 16. 13:52
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Kényszeríthető. Ügyvéddel kell íratni egy felszólítást, három felszólítás után meg fel lehet jelenteni.
2011. dec. 16. 13:58
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem teheti meg, amit jelenleg csinál az sikkasztás és büntetendő.
2011. dec. 16. 14:07
 3/18 anonim ***** válasza:
77%

Ez az egész nekem úgy ahogy van büzlik kicsit.

Apád anyja meghalt és ti örököltetek. Elvileg apátoknak kellett volna örökölni és majd ti töle. vagy is ö addig azt kezd vele amit akar.

vagy ha már ez történt akkor neki haszonélvezeti joga lehetett volna rajta.

De én ha örökölnék egyenesbe nagyanyámtól az ami az apámat illetné meg, akkor egy szót sem szolnék mit csinál vele és a hasznával míg ö meg nem hal, habár eladásba nem mennék bele, de én kérném hogy haszonélvezete legyen rajta, mert ö lett volna az egyenesági.

csak ugye régen kellett fizetni illetéket egyeneságira is és sok nagymama nem gondolta hogy ha nem a fiára hagyja akkor az unokai kisemmizik majd a fiát aki akár az utcán is kiköthet.

2011. dec. 16. 14:08
 4/18 anonim ***** válasza:
75%
nem teheti meg, kényszeríthető, keress fel egy ügyvédet mindenféleképpen, úgy a legtisztább. ami a tiéd az a tiéd, semmi joga nincs haszonélvezetet követelni. azt sem értem eddig miért ő kezelte.
2011. dec. 16. 14:10
 5/18 anonim ***** válasza:
75%
#3: A mama végrendelkezhetett úgy, hogy az unokák is örököljenek, szerintem nincs ebben semmi különös.
2011. dec. 16. 14:13
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
most ki örökölt végül is? mert ha apád anyja meghalt akkor apád örökölt és azt csinál a pénzzel amit akar. hacsak nem volt végrendelet ami névre szólóan megmondja ki mennyit örökölt. na akkor lehet belekötni a dolgokba.
2011. dec. 16. 14:13
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
Hát ezt sikerült mocsokul összekutyulni!Van az örökség ami a tulajdoni lapon van rajta.A lakás kiadásából származó pénz nem örökség azt a hasznonélvező használhatja
2011. dec. 16. 14:14
 8/18 A kérdező kommentje:

Igen, bocsi. Elfelejtettem írni, hogy a nagymamánk végrendeletében engem és a nővéremet jelölt meg, mint örökösök, mert az édesapánk így kérte a jövőnk biztosítása érdekében. Ebbe a nagymamánk bele is ment, lásd. végrendelet.

Abban nem volt kikötve, hogy haszonélvező az édesapánk vagy édesanyánk, akár mind a ketten. Édesapánk rakta rá a haszonélvezeti jogot a végrendelet ismertetése után. Gondolom azért, mert kiskorú voltam még. Bár, a nővérem nagykorú ... mindegy.

Én jelenleg 24 éves vagyok és szeretnék a családommal (párom és 5 hónapos lányunkkal) "boldogulni", ami azt jelenti, hogy egy lakást venni, ami nagyobb, mint a jelenlegi (párom lakása).

Szerintem ebben semmi rossz és hátsó szándék nincs. Sőt! Próbálom a legésszerűbb dologra 'elkölteni' az örökségem, ami elméletileg engem megillet.

Amint olvastátok, ez nem megy olyan egyszerűen az édesapám miatt ...

2011. dec. 16. 14:19
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ a dolog, hogy pontosan ki örökölt. Ha volt végrendelet, akkor annyi jár a pénzből, amennyit az alapján te örökölsz. De attól tartok, itt nem ez a helyzet. Mert ez alapján akkor a nagymamád olyan végrendeletet írt, amiben külön egy részt ad apukádnak, külön egy részt anyukádnak (aki nem is vérrokon, hanem a menye!!), és egy-egy részt nektek. Irreálisan hangzik.

Ha a nagymama nem írt végrendeletet, akkor viszont abból a pénzből egy forint sem a tiéd, hanem mind apukádé, esetleg ha van(nak) testvére(i), akkor vele/velük közös. Ebben az esetben baromi jófej apukád van, ha ad neked a pénzből, ugyanis egyáltalán nem kötelező adnia belőle, majd megöröklöd, ha meghal.

Most akkor melyik helyzet áll fenn?

2011. dec. 16. 14:20
 10/18 anonim ***** válasza:
100%
Ja így már érthető. Ebben az esetben viszont apukád a hunyó. Ha ketten örököltétek a pénzt a nővéreddel, akkor a pénz fele a tiéd, apukádnak meg nem vagy köteles haszonélvezetet biztosítani. Ebben az esetben mondd meg neki, hogy nektek nagyon kell az a pénz, és jogilag is téged illet, úgyhogy legyen szíves odaadni, mert senkinek se jó, ha bíróságra kell mászkálni az ügy miatt. Tudom, nem szép dolog, de ebből értenie kell.
2011. dec. 16. 14:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!