Köteles vagyok-e karácsony hajnalán közmunkásként havat takarítani?
Az utóbbi 2 napban sok hó esett (hegységben lakunk). Ma hajnalban (engem 5.15 felé) felhívta a közmunkásokat az alpolgármester, hogy a község útjairól, járdáiról takarítsuk le a havat. Minden kollégám felháborodott, hiszen családosak (ráadásul a diplomásakat is behívták).
1. én már az összes szabimat kivettem év végére, így már dolgoznom sem kéne
2. miért nem hívják a közútkezelőt?
3. a szerződésem szerint hétfőtől péntekig reggel 7-től délután 1-ig dolgozom, és irodai munkára vagyok felvéve, nem havat túrni
Tegyek-e jogi lépéseket?
Okoska, mondj nekem olyan szakmát, ami BIZTOSAN "versenyképes" lesz 20 év múlva is!
A nyolcvanas években agrármérnökként királyként válogathattam az állások között, mára pedig...
Kedves Kérdező! ne pánikolj, fogd fel úgy, hogy karitatív tevékenységet végzel a településed érdekében, ugyanis ha nem mész be, megszívatnak, a bírósági huzavona alatt meg esetleg éhezel. Én is voltam diplomásként éjjeli őr a semmi közepén, télen. Az okoskodókra ne figyelj, a kibicnek, meg aki nem volt még igazán sz@rban, semmi sem drága.
Majd eljön még a mi időnk is.
"A kérdező kommentje:
És egy 43 éves munkanélküli tanárnőnek miért kell havat túrnia? Csak azért, mert szerencsétlen 2 éve nem talál állást?
ma 11:57"
"A kérdező kommentje:
33 éves vagyok és 3 gyereket nevelek egyedülállóként (a húgomat, akinek én vagyok a nevelője, 12 éves lesz, meg az ikreimet, akik 4 évesek múltak).
ma 13:52"
A 43 éves tanárnő sem köteles, és te sem vagy köteles.
De ha a szerződésedben benne van, hogy más munkára is behívható vagy, nemcsak irodai munkára, akkor ha megtagadod a bemenetelt, rendkívüli felmondással felmondhatnak, ami azt eredményezi, hogy kizárod magad a szociális ellátásból.
"én már az összes szabimat kivettem év végére, így már dolgoznom sem kéne": A nem közmunkás munkaviszonyban állók is visszahívhatók a szabadságukról a munka törvénykönyve szerint.
"miért nem hívják a közútkezelőt?": mert nem a közutasokhoz tartozik a községek útjainak eltakarítása. A járdáké meg különösen nem."Minden kollégám felháborodott, hiszen családosak (ráadásul a diplomásakat is behívták).": Attól, hogy valaki családos, még behívható karácsonykor is. Nem egy eset van rá. Diplomásokat is.
"Tegyek-e jogi lépéseket?": Ahogy gondolod. Csak előtte gondold végig, hogy azután kapsz-e közmunkát, és ha igen, akkor milyet. Most már nincs olyan, hogy a képesítésednek megfelelő munkát kell ajánlani. Diplomások is mehetnek utcát seperni, mint ahogy pl. Debrecenben is van rá példa.
Vagy egyáltalán nem kapsz közmunkát, és akkor nem biztos, hogy a következő felülvizsgálatkor meglesz a 30 napod ami szükséges a foglalkoztatást helyettesítő támogatáshoz.
És egy 43 éves munkanélküli tanárnőnek miért kell havat túrnia? Csak azért, mert szerencsétlen 2 éve nem talál állást?
Kűdeném ki az ilyet a cigánygyermekekért, akik nem jönnek az iskolába. Ha nem megy, akkor segélymegvonás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!