Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Köteles vagyok-e karácsony...

Köteles vagyok-e karácsony hajnalán közmunkásként havat takarítani?

Figyelt kérdés

Az utóbbi 2 napban sok hó esett (hegységben lakunk). Ma hajnalban (engem 5.15 felé) felhívta a közmunkásokat az alpolgármester, hogy a község útjairól, járdáiról takarítsuk le a havat. Minden kollégám felháborodott, hiszen családosak (ráadásul a diplomásakat is behívták).

1. én már az összes szabimat kivettem év végére, így már dolgoznom sem kéne

2. miért nem hívják a közútkezelőt?

3. a szerződésem szerint hétfőtől péntekig reggel 7-től délután 1-ig dolgozom, és irodai munkára vagyok felvéve, nem havat túrni

Tegyek-e jogi lépéseket?

2011. dec. 25. 10:43
1 2 3 4
 21/38 A kérdező kommentje:
Azt hiszitek, hogy olyan egyszerű munkát találni? Kb. 200 helyre adtam be az önéletrajzomat idén? Ki akar segélyen tengődni? Csak sajnos nagyon sokan ráfanyalodnak, mert nincsen munkahely. Nem mindenki lakik olyan helyen, ahol még ebben a gazdasági környezetben is lehet melót találni.
2011. dec. 25. 13:37
 22/38 anonim ***** válasza:
17%
Biztos nem versenyképes a szakmád. Miért nem gondoltál erre amikor az egyetemet végezted?
2011. dec. 25. 13:46
 23/38 anonim ***** válasza:
69%
Ezt mondjuk lükeség számon kérni rajta, amíg az ember. Egyrészt nem tudjuk, hogy mennyi idős, lehet, hogy már 20 éve ez a szakmája. Másrészt addig is változhat az álláspiac amíg az ember éppen az egyetemet végzi.
2011. dec. 25. 13:47
 24/38 A kérdező kommentje:
Én is tanár vagyok, egyetemi végzettségem van angolból, történelemből csak főiskolai. 33 éves vagyok és 3 gyereket nevelek egyedülállóként (a húgomat, akinek én vagyok a nevelője, 12 éves lesz, meg az ikreimet, akik 4 évesek múltak).
2011. dec. 25. 13:52
 25/38 doboszoli ***** válasza:
74%

Okoska, mondj nekem olyan szakmát, ami BIZTOSAN "versenyképes" lesz 20 év múlva is!

A nyolcvanas években agrármérnökként királyként válogathattam az állások között, mára pedig...

Kedves Kérdező! ne pánikolj, fogd fel úgy, hogy karitatív tevékenységet végzel a településed érdekében, ugyanis ha nem mész be, megszívatnak, a bírósági huzavona alatt meg esetleg éhezel. Én is voltam diplomásként éjjeli őr a semmi közepén, télen. Az okoskodókra ne figyelj, a kibicnek, meg aki nem volt még igazán sz@rban, semmi sem drága.

Majd eljön még a mi időnk is.

2011. dec. 25. 14:33
 26/38 anonim ***** válasza:

"A kérdező kommentje:

És egy 43 éves munkanélküli tanárnőnek miért kell havat túrnia? Csak azért, mert szerencsétlen 2 éve nem talál állást?

ma 11:57"

"A kérdező kommentje:

33 éves vagyok és 3 gyereket nevelek egyedülállóként (a húgomat, akinek én vagyok a nevelője, 12 éves lesz, meg az ikreimet, akik 4 évesek múltak).

ma 13:52"

A 43 éves tanárnő sem köteles, és te sem vagy köteles.

De ha a szerződésedben benne van, hogy más munkára is behívható vagy, nemcsak irodai munkára, akkor ha megtagadod a bemenetelt, rendkívüli felmondással felmondhatnak, ami azt eredményezi, hogy kizárod magad a szociális ellátásból.

"én már az összes szabimat kivettem év végére, így már dolgoznom sem kéne": A nem közmunkás munkaviszonyban állók is visszahívhatók a szabadságukról a munka törvénykönyve szerint.

"miért nem hívják a közútkezelőt?": mert nem a közutasokhoz tartozik a községek útjainak eltakarítása. A járdáké meg különösen nem."Minden kollégám felháborodott, hiszen családosak (ráadásul a diplomásakat is behívták).": Attól, hogy valaki családos, még behívható karácsonykor is. Nem egy eset van rá. Diplomásokat is.

"Tegyek-e jogi lépéseket?": Ahogy gondolod. Csak előtte gondold végig, hogy azután kapsz-e közmunkát, és ha igen, akkor milyet. Most már nincs olyan, hogy a képesítésednek megfelelő munkát kell ajánlani. Diplomások is mehetnek utcát seperni, mint ahogy pl. Debrecenben is van rá példa.

Vagy egyáltalán nem kapsz közmunkát, és akkor nem biztos, hogy a következő felülvizsgálatkor meglesz a 30 napod ami szükséges a foglalkoztatást helyettesítő támogatáshoz.

2011. dec. 25. 16:59
 27/38 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! Köszönöm a kimerítő választ. A munkaszerződésemben az áll, hogy irodai munkára (fénymásolás, iratrendezés, leltározás) vettek föl, valamint nem fizetnek sem túlórát, sem semmilyen plusz juttatást azért, mert munkaszüneti vagy ünnepnapon behívnak.
2011. dec. 25. 19:46
 28/38 anonim ***** válasza:
Légy előzékeny, és mondd: csak ön után uram.
2011. dec. 25. 22:46
 29/38 anonim ***** válasza:
40%

És egy 43 éves munkanélküli tanárnőnek miért kell havat túrnia? Csak azért, mert szerencsétlen 2 éve nem talál állást?

Kűdeném ki az ilyet a cigánygyermekekért, akik nem jönnek az iskolába. Ha nem megy, akkor segélymegvonás.

2011. dec. 26. 16:41
 30/38 anonim ***** válasza:
34%
Nem azért tanúltál inygyér, hogy ne tudjál magadról gondoskodni. Olvasd át a könyveidet és merícsél belőle ötletet, amivel pénzt kereshecc és eltartod magad. Húzzá el a közpénzről, te HERE
2011. dec. 26. 16:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!