Kiadom a lakásom, de nem fizetek adót utána. Lehet belőle bajom, ha az új bérlőt bejelentem tartózkodási helyre?
Szerintem sem kell állandóra bejelenteni, elég az ideiglenes lakcím, mai hivatalos nevén "tartózkodási hely". Elnézést, hogy eddig nem jeleztem, hogy erre gondolok. :)
Régen az ideiglenes lakcím valóban két évre szólt. 2005 v. 2006 óta 5 évre szól; és valóban, a napra pontos dátummal megszűnik magától.
A bejelentéshez nem kell a tulajdoni lap másolata, legalábbis felénk még soha nem kellett...
Az okmányirodán adnak egy rózsaszín nyomtatványt, amin az adatokat be kell írni (személyes adatok + még a helyrajzi számot sem, csak az ingatlan címét); ezt a tulajdonos mint "szállásadó" aláírja a megfelelő helyen, és ez alapján kiállítják a lakcímkártyát.
Bp. XII-ben anno kértek, igazolni kell, hogy a bejelentező tulajdonos (adásvételi vagy tul.lap), illetve ha nem az, akkor a tulajdonosként aláíró tulajdonjogát ezen iratok egyikével. De ez évekkel ezelőtt volt.
Most jelentkeztünk be Szentendrére, és itt se elég az a kitöltött okmányirodai lap, kellett hozzá tul.lap illetve adásvételi, elég az egyik.
Hát akkor úgy látszik, ahány ház, annyi szokás... :)
Én két városban is érintett vagyok, mindkettő Pest megyei; úgyhogy ezek szerint még csak nem is megyei szintű a szabályozás, hanem városi. :)
Kedves kérdező. elnézésedet kérjük itt mindannyian akik félreértették az amugy nem teljesen pontosan megfogalmazott kérdésedet. ezért nem kéne minket 60 felkiáltójellel jutalmazni...
akinek nem kérték a tulajdonit: aláirattam a kis rózsaszin papirt, bevittem és azt mondták kell nekik a tulajdoni. nem tartják meg csak h igazolni tudjam h igen övé a lakás aki aláirta. am ez nálunk elég bonyolult, az édesanyáé volt a lakás aki azota elhalálozott (Isten nyugosztalja) és most a fia adja ki. azt mondta lesz hagyatéki tárgyalás ahol átirják a nevére a lakást, de azóta is a néni nevére jönnek a számlák, és azota se láttunk tulajdoni lapot amivel igazolná h tényleg megörökölte... szoval igazábol nagyon kezdek kételkedni az egészben és sztem amint lehetőségem van rá huzok is el másik lakásba... elég sok stiklije van már ennek a palinak :S
Kérdező: Szerintem megkaptad a választ a kérdésedre, a félreértések miatt meg nem kellene kiakadnod. Volt olyan válasz is, aminek jóformán semmi köze nem volt a kérdéshez, mégsem támadtad le...
ma 17:53
Írtam, hogy úgy tűnik, városonként változó a szokás. Jobban belegondolva tényleg furcsa, hogy felénk nem kérik; még olvashatatlan aláírás esetén is szó nélkül elkészítik a lakcímkártyát. Szerintem ezzel lazán vissza lehet élni, bárki bárhova bejelentheti magát egy általa ismert címre. - Persze ez okirat-hamisítás, ami büntetendő bűncselekmény, de biztos van, akit ez nem hat meg... :(
Tehát tényleg jó, ha kötelező igazolni, kié a lakás; persze, a tulajdoni lap pénzbe kerül.
De a helyedben én annyira nem aggódnék még; a számlákat csak a hagyatéki tárgyalás után tudja az örökös a saját nevére íratni, a jogerős közjegyzői határozat birtokában köthet szerződést a szolgáltatókkal. A tulajdoni lapra is csak a kj. hat. bemutatásával vezetik rá az új tulajdonos nevét.
De ha vannak egyéb stiklijei, akkor tényleg adandó alkalommal lehet, hogy jobb lesz lelépni. Vigyázz, téged át ne verjen! Aztán csak óvatosan, és ha úgy alakul a helyzet, akkor maradsz, ha nem, akkor mész. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!