Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A biztonsági őr kipakoltathatj...

A biztonsági őr kipakoltathatja a cuccaimat, ha azt hiszi, hogy loptam?

Figyelt kérdés
A múltkor a tescoban voltunk, nem vettünk semmit, és odajött, hogy mutassuk a blokkot, de mivel nem vettünk semmit, ezért nem volt, erre hogy pakoljunk ki. A táskám televolt, mert pont nem otthon aludtam és mindenem nálam volt. Elég kellemetlen volt kipakolni az összes cuccomat a tesco közepén. ilyenkor mondhatom neki azt hogy nem pakolok ki? mert természetesen nem loptunk semmit.
2009. febr. 21. 18:45
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
60%

Igen az is igaz hogy nincs joga!!!!!!!!A k'rva anyjukat!Egyébként 02-24 10:50-es igazad van!Vannak ilyenek sajnos.Teljesen szabálytalan minden,se aláírás semmi!Na ez már tulzás!Én is hallottam már ilyenről!!Nem kevésszer!Hát igen Magyarország!Mit várunk?

Üdv

2009. jún. 26. 18:29
 32/36 anonim ***** válasza:
100%
Ezek szerint ahogy én olvasom ezt a jogszabályt,akkor van joga!Érdekes.
2009. jún. 26. 18:39
 33/36 anonim ***** válasza:
100%

Hali!

Előttem már páran írtak igazságokat, de szóval...

20.000 forint alatt, nem számít bűncselekménynek a lopás, max szabálysértés..

De igazából 20 alatt nem foglalkozik vele túlzottan a rendőr, ilyen esetbe max akkor kell rendőrt hívni ha az illetőnél bizonyított, mondjuk kamera felvétel alapján, hogy van nálla valami, illetve ha valaki látta, tehát tanú van rá..

A biztonsági őr, megkérhet hogy pakold ki a cuccod, de csakis őrszobán, vagy egyéb helyen, (ahol más nem tartózkodik, de normális esetbe őrszobán szokták..)

Ha nem pakolod ki a cuccot, ő nem nyúlhat bele a táskádba, nincs joga hozzá, nem hatósági személy..

Viszont jegyzőkönyvet felveheti, illetve mint ahogy említettem, hogyha van rá bizonyítékja hogy te eltettél valamit, és AMI NAGYON FONTOS!!!

,,Átlépted a kassza vonalát,,

Csak utánna szólíthat fel, addig nem, mert elteszel a zsebedbe egy rágót mondjuk, hmm kérem én kiakartam fizetni.. és kész mit tud mondani? semmit..

Ezért csak kassza után...

Másik ha van nálad valóban valami, akkor hívhat rendőrt nyugodtan, és ő kipakoltathat, mivel hatósági személy..

De túlzott sok mindent nem kapsz érte, annyit, hogy felveszik a jegyzőkönyvet, amiből NEKED is kell kapnod egyet, meg az árúházvezetőnek, vagy igazgatónak, tök8.

Ilyen esetben 3 példány jár, ha rendőr is van kinn, akkor 4..

1. Rendőrség 2. Árúházigazgató 3. NEKED 4. A személynek...

Ennyi nagyjából, de árúházon belül, ha megkér hogy na akkor legyenszives kipakolni a motyóját, nem pakolom és kész.. ennyi..

Vagy max kipakolod olyan helyen, ahol más szemlélő nem lát.

De pl megeszel egy kiflit a tescoba vagy bárhol mer éhes vagy, nemtudnak veled semmit csinálni max jegyzőkönyv:)

30-40ftér kiröhögi a rendőr, megkérnek hogy fizesd ki, nincs nálad pénz oszt kész, nem akadályozhat meg,hogy te ne mehess ki az ajtón.

Nem tarthat fel...

De általába az őrök azokkal szemétkednek akik vehetők rá..

Akik tudják mi a szitu, azokkal túlsok mindent nemtudnak csinálni..

Kb ennyit akartam:)

Üdv:

Egy biztonsági őr

2010. jan. 10. 10:48
 34/36 anonim válasza:
100%

Nagyon érdekes kérdés. Én biztonságiőr képzésben veszek részt, mi oktatjuk azoknak egy részét is, akik aztán ilyen marhák lesznek. Szóval a jogszabályokat is meg kéne tanulniuk. Egyébként pár éve megváltozott az őrökre vonatkozó törvény, még kevesebb jopuk lett.

TEHÁT: A biztonsági őr nem nézhet bele a táskámba, nem motozhat meg, sőt hozzám sem érhet. Csak megkérhet rá, hogy mutassam meg a dolgaimat. És ha azt mondom, hogy nem, akkor így járt.

Nem hívhat be semmilyen helyiségbe, csak megkérhet, hogy menjek be.

Nem tarthat vissza, amíg kiér egy rendőr, csak megkérhet, hogy várjam meg. (Ezért szokás nagydarab őrt alkalmazni, mert a kérése lehet elég ilyesztő is).

De mindenre lehet azt mondani, hogy nem csinálom.

És ezeket akkor sem szegheti meg, ha konkrétan látta, hogy loptam. Ilyen esetben sem vagyok köteles mutatni neki semmit és ő nem nézhet bele a táskámba. Nem tarthat vissza, hogy várjak meg egy rendőrt.

Ha szabályosan akar eljárni, akkor kihívja a rendőrséget, és ha én nem vártam meg, akkor majd a feljelentéshez csatolják az esetleges videofelvételt, és talán megtalálnak. Illetve az őr (ha látta) akkor tanéknét fog szerepelni, és persze neki fognak hinni. De többet nem tehet.

Szóval akármit is ír a törvény, a gyakorlati alkalmazása ez lenne.

És végül egy tapasztalat: vásárló voltam egy áruházban. Besípolt a pénztárnál egy hölgy. Rohant az őr, hogy mutassa a cuccát. Erre azt m,ondta, hogy nem. Volt egy kis vita, aztán megkárte az őr, hogy menjen vele a kivizsgálóba. Erre is azt mondta, hogy nem. Akkor már ott volt kb. 5 őr. És a veszekedésben végül a nő is felemelte a hangját. És amikor már majdnem megütötték az őrök, elővette az igazolványát. Rendőr volt. És elküldte az őröket az anyjukba, hogy mit képzelnek magukról, kik ők? De azért utána megmutatta, hogy a bankkártyája sípolt be, és ezt tudta, mert már máskor is sípolt neki.

2010. ápr. 26. 21:36
 35/36 anonim válasza:

Még valami eszembe jutott. Korábban írta valaki, hogy az üzletszabályzat mire jogosítja fel az őröket, és amíg az üzletben vagyok, addig rám is vonatkozik.

Neki annyit üzenek, hogy a törvényt semmiféle szabályzat nem bírálhatja felül. Ez pont olyan, mint egy szerződés. Ha a törvényi feltételeknek nem tesz eleget, akkor nem hatályos, érvénytelennek kell tekinteni. Tehát olyan, mintha nem is lenne az a szabályzat.

Nem is értem, nhogy gondolhatja valaki, hogy ír egy szabályzatot, amiben "módosítja" a hivatalos törvényt, és majd azt bárki bárhol elfogadja?

2010. ápr. 26. 21:39
 36/36 anonim ***** válasza:

És akkor meddig mehet el az őr, amikor a kiléptető kapu lopást jelez, és az illető annak ellenére akadékoskodik?

Én őrként napi szinten belefutok ilyen szituációkba, és mivel nem lépem túl a jogkörömet, előfordul hogy elviharzanak! Az utólagos kamerafellvétel visszanézésekor, kivétel nélkül kiszokott derülni hogy tolvaj volt! És az érdekes az, hogy a fentebb említett jogszabályokat ők fújják a legjobban! Ezzel csak arra szeretnék rávilágítani, hogy sokszor ugyan úgy fenn áll a fordított helyzet is!

2019. nov. 21. 17:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!