A biztonsági őr kipakoltathatja a cuccaimat, ha azt hiszi, hogy loptam?
Jaj ez annyira bosszanto!
Apukammal is ez tortent.Oda ment hozza egy nagy kopasz biztonsagi hogy pakoljon ki,persze nem volt nala semmi,becsuletes ember.
Amikor elmondta nekem azonnal elakartam menni a kozert be hogy majd leorditom a nagy bunko kopasz fejet az ornek.Anyum kozben lebeszelt, hogy ne menjek nincs ertelme irt egy levelet az uzletlancnak, azota nem lattuk az ort... Ne hagyjatok magatokat!
Az eddigi hozzászólók tévednek.
Mert bizony megteheti. Ugyanis amíg az áruházlánc területén tartózkodsz, addig ő felelős a biztonságért és az ott lévő javakért. Van ilyen jellegű jogköre.
Lásd az ide vonatkozó törvényeket. Valamint ha bemész egy áruházba, akkor elvileg van egy szabályzat, ami rád vonatkozik. Persze nem sok helyen rakják ki, de ott olvasható, hogy azzal, hogy te a vásárlói területre lépsz (ami ugye elkerített, és kijönni csak a pénztáraknál lehet), akkor vállalsz különböző dolgokat. Többek között azt is, hogy a biztonsági őr megvizsgálja a csomagodat - természetesen az ide vonatkozó jogszabályok szerint.
(Hülyén is venné ki magát a dolog, ha nem így lenne! Mert egyébként mi a francnak állna ott?)
A rendőr csomagátvizsgálás szempontjából abban különbözik, hogy ő bele is nyúlhat, sőt, elveheti tőled, és úgy vizsgálhatja meg - feltéve, ha szükséges. A biztonsági őr erre nem jogosult. Ő csak mondhatja, hogy pakold ki, valamint belenézhet. De nem nyúlhat hozzá.
Abban viszont komoly hibát vétett az őr, hogy nem kísért el egy félreeső helyre. (Általában szokott lenni egy külön helység erre a célra, hiszen senkinek semmi köze ahhoz, hogy mi van a táskádban.)
Ráadásul hivatalosan nem csinálhatja egymaga - legalább ketten kellenek hozzá.
Igazoltatni szintén nem igazoltathat. Ehhez rendőrt kell hívnia.
A legtöbb áruházban viszont van kamera, ahol figyelnek mindenkit. És általában (jobb helyeken legalábbis) csak azokat vizsgálják át, akiről van felvétel is.
Emellett áruháza és embere válogatja, hogy milyenek.
Van, ahol bunkó az őr, és ő maga sincs tisztában, hogy meddig mehet el (mint a példádon is), és van, ahol igenis nagyon korrektek.
De nem árt mindenkinek tisztában lenni nem csak a (vélt) jogokkal, hanem a kötelességgel is.
Sok vásárló is feletttébb bunkó - még a biztonsági őrökkel szemben is. Ezt is embere válogatja.
Dehogy teheti! Beszélsz itt zöldeket, majd előkeresem a bizt.őrökre vonatkozó jogszabályt és beszúrom.
Szép is lenne ...
Azért mert te X magánterületen vagy, ettől még nem válik hivatalos személlyé, mert amiket említesz csak ő tehet meg. Az más kérdés, hogy sok biztonsági őr feljogosítva érzi magát szinte mindenre csak mert egyenruhában ott díszeleg, de határozottan nemet kell neki mondani és tovább menni.
Én már azon elakadok, hogy mi az hogy "bekísér egy külön helyre" .. már mégis miért? És ha én nem vagyok hajlandó akkor beráncigál netán vagy ezt mégis milyen jogon teszi? Próbálná meg velem az egyik, kapna két olyan fülest, hogy többet nem lenne kedve hasonlóhoz az biztos, engem nagyon idegesítenek ezek a faragatlan bunkók (tisztelet a kivételnek, biztos van, csak én még nem találkoztam ilyennel sajnos). Engem nagyon idegesít pl ha vbemegyek egy üzletbe és lépten-nyomon követ az idiótája, és egyszer beszóltam már az egyiknek, hogy "talán tetszem vagy mi a faxxt koslatsz utánam?", aztán morgott valamit és elment. Szerintem csak mi magunk, átlagos vásárlók tudnánk őket móresre tanítani pontosabban elérni, hogy normálisan viselkedjenek, de ehhez persze minden vásárlónak öntudatosan tisztában kellene lennie a jogaival, és igen is merjük azt mondani, hogy "ha megszakadsz apukám, akkor se mutatom". Kész. Aztán ha akar, tartson vissza, de utána nyilván ezért feljelented, ha nem vagy egy erős fizikumú valaki, de én részemről két hatalmassal megoldanám, ha netán vissza akarna tartani.
10:27 nek
Óriási tévedésben vagy!
Azáruházi biztonsági őr egy polgári személy, semmilyen hatósági jogköre nincs!
Megkérhet hogy mutasd be a táskád tartalmát, hátra is hívhat, de te semmit nem vagy köteles csinálni.
Egy dologra van jogköre a biztonsági őrnek, feltarthat, a kihívott rendőrségi intézkedésig, de csak annyiban, mint egyik állampolgár a másikat! De ha jogtalanul tartóztat fel, ill. korlátozza személyi szabadságod, felelősségvonásra számíthat!
20:59-nek
Ez még nem ad alapot arra , hogy csak azért mert ott vagy és nézelődsz, belédkössön, és ilyen álellenőrzéseket tartson.
Nálunk vidéken rendszeresen lopnak a kissebbségiek, hát olyankor elfordul , meg bemengy a raktárba az őr!
Akkor a magyar embert , aki nem lop , ne zaklassa!!
Persze hogy nem ad alapot, de hát tudod ide nem az egyetemi tanárok mennek el ... no comment.
Egyébként íme:
1, 2005. évi CXXXIII.tv.
2, 36/2005 AB határozat
3, Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV.tv.
4, 1999. évi LXIX. tv.
5, 218/1999 (XII.28.) korm.r.
Nagyjából ezek a mérvadók egy bolti lopásnál, aztán ha dolog elleni erőszak vagy 20 ezer feletti érték merül fel, akkor meg a Btk ill. a Be is bejöhet a képbe.
Na de én maradok annál inkább, hogy két jól irányzott füles amiért a szabadságomban korlátozni próbál, sőt csak önvdelem végül is, meg lecke is neki a jövőre nézve.
Az a gond, hogy ha minden egyes panaszomat hivatalos utakon lejárnám , akkor ahhoz 200 évig kéne élnem, mert valami horror a bürokrácia meg hog ymindenki a másikra mutogat. Én egyszer tettem hivatalosan panaszt a megyei Vagyonőr Kamaránál, és tudod mit válaszoltak? Hogy nekik nincs befolyásuk gazdasági társaságokra, és így a biztonsági őrrel kapcsolatos panaszom nem rájuk tartozik. Agyam eldobom. Akkor mégis kire? Csak mert a Fogyvéd. Felügy. ugyanezt írta, hát lehet, hogy én vagyok a hülye és tán az ÁNTSZ-re ? vagy a Bányafelügyeletre? .... már azt is el tudom képzelni. Undorító na, én ezért maradok a két pofonnál, az ott helyben le van rendezve 2 sec alatt.
Tamás
26. § (1) A vagyonőrzési feladatokat ellátó személy- és vagyonőr a megbízó közterületnek nem minősülő létesítményének őrzése során jogosult:
a) a területre belépő vagy az ott tartózkodó személyt kiléte igazolására, a belépés, illetőleg a tartózkodás céljának közlésére, jogosultságának igazolására felhívni, ennek megtagadása vagy a közölt adatok nyilvánvaló valótlansága esetén - a megbízó eltérő rendelkezésének hiányában - az érintett belépését, ott-tartózkodását megtiltani, és távozásra felszólítani;
b) a területre belépő vagy onnan kilépő személyt csomag, illetve menet-, szállítási okmány bemutatására felhívni;
c) a területen tartózkodó vagy onnan kilépő személyt - a 28. § rendelkezései szerint - csomagja tartalmának, járművének, valamint a szállítmánynak bemutatására felhívni;
d) a jogsértő személyt magatartása abbahagyására felhívni;
e) vagyonvédelmi biztonságtechnikai rendszert alkalmazni;
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!