Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Megvedhetem magam, sajat...

Huron kérdése:

Megvedhetem magam, sajat fegyveremmel a betero ellen?

Figyelt kérdés
Ralovok, megbuntetnek? Ez amerika, vagy hungari?
2010. dec. 14. 00:27
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
70%
elsővel egyetértek.
2010. dec. 14. 00:40
 2/18 Kokas Lajos ***** válasza:
100%
Magyarországon az arányosság elve van érvényben. Önvédelemre is csak a támadó fegyverrel arányos védekező eszközt használhatsz. Fa husáng ellen fahusáng, kés ellen kés. Önvédelmi fegyvert sem használhatsz, ha valaki bottal támad rád, még akkor sem, ha engedélyed van rá.
2010. dec. 14. 00:45
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Gondolj a saját kerítésébe áramot vezető parasztbácsira, ahol a tolvaj meg is pusztult az áramtól. Az öreg börtönbe került, megurcolták, megalázták. Pedig csak az uborkáját védte (volna).
2010. dec. 14. 00:47
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Meg. Élet, testi épség mindig előrébb való, mint a vagyoni jellegű dolgok. Persze ha ő akar rádlőni, akkor lőhetsz, de csak lábra vagy maradandó kárt nem okozó helyre (szóval fejre, hasba semmiképp) És persze ha nincs fegyvertartási engedélyed, akkor még azért is felelsz.
2010. dec. 14. 01:10
 5/18 anonim ***** válasza:
63%

Mindig csak amerika amerika amerika... Amerikaban 50 tagallam van es ezek mindegyikeben mas torvenyek vannak pl a fegyverhasznalatra is! Amerikaba is van szamtalan allam ahol ha fegyvert hasznalsz bizony nagyon komolyan kivizsgaljak akar honapokig jarhatsz kihallgatasra, hazugsagvizsgalo stb aztan vagy vadat emelnek vagy nem. Es van olyan allam ahol sokkal egyszerubben lefolytatjak a vizsgalatokat.

Ha ugy mukodne ahogy sokan elgondoljak nem kellene mas csak akit ki akarsz nyirni meghiovod vendegsegben ahogy belep a kapun meg lelovod majd azt mondod betoronek nezted stb. azert nem ugy vannak USA ban se a dolgok ahogy sokan elkepzelik. Azert mert a filmekben nem mutatjak az utohatast, vizsgalatokat es sok mende monda kering errol magyaroszagon attol meg vizsgalat minden esetben van!

2010. dec. 14. 01:30
 6/18 Ultracivil ***** válasza:

Annyiban igaza van Kokas Lajosnak, hogy az arányosság elve számít.

Azonban a bírói gyakorlatban erősen mérlegelik azt, hogy milyen volt az adott helyzetben a lelki állapotod milyen volt a szituáció.

Ha az derül ki, hogy Te nem készültél a támadásra, nem vadásztál, nem ejtetted csapdába a betörőt, hanem hirtelen felindulásból a kezedbe eső legelső tárgyal gyilkoltad le, ( véletlenül ) minden további nélkül felmentenek.

De ha a bíróság megállapítja, hogy csőre töltött stukkerrel vártad akkor elitélnek. És akkor is ha kitrancsírozottan, több késszúrással a hátában találnak rá, vagy menekülése közben tovább lövöldöztél rá és akkor purnyált el.

A lényeg, hogy legyen néhány olyan, általad könnyen elérhető, de az általános életet szolgáló, vagy dísz tárgy a lakásodba, amelyek "hirtelen felindulásból" fegyverré tudnak válni.

A pisztoly nem ilyen.

2010. dec. 14. 09:59
 7/18 anonim ***** válasza:

Legjobb, hogyha gázspray, gázpisztoly, sokkoló, (esetleg tézer) valamelyike (vagy ezek kombinációja) van nálad. Ezekkel ártalmatlanítani tudod, mégsem ölöd meg. Ezek önvédelmi fegyverek. Az áruk ebben a sorrendben nő, tézert nem tudom hol lehet venni (az se biztos hogy legális), de frankó cucc, csak drága. Mind közül sztem a gázpityu a legjobb, attól semmi baja se lesz.

Amúgy én gondolkodás nélkül adnék neki belőle. Mégis mi a lóf@szt képzel, hogy bejön csak úgy a lakásomba?

2010. dec. 14. 12:13
 8/18 A kérdező kommentje:

Persze, nos:

ne feledjuk el a kovetkezo szituaciot:

Egy tulajdonosra (legyen egy holgy), eppen alszik. Es egy 3x nagyobb betoro ratamad baltaval, francia kulcsal, esetleg bezbol utovel... Es ut, mint egy kutyat.. (akar az elso utesbe is belerokkanhatsz, de ut-vag)

Mi az aranyossag elve?

Varj mr betoro, kimaszok akonyhaba, es hozok egy sodrofat, es folytathatjuk?

Vagy ELET ijedsegeben, felkapja az ejjelibol a retikul revorvert, es 2-ot belelo a homalyon keresztul?

Ennyi..

2010. dec. 14. 14:53
 9/18 anonim ***** válasza:
Ez utóbbi teljesen legális, szerintem.
2010. dec. 14. 20:37
 10/18 A kérdező kommentje:
En ferfi vagyok, de egy ijedt, felalombol utlegelt no, sztem nem fog merlegelni...hanem lo!
2010. dec. 14. 20:55
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!