Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » 2 testvér örököl 2 ingatlant...

2 testvér örököl 2 ingatlant (egyformák). Az egyikben benne lakik az egyik testvér. Kérheti, hogy azt az ingatlant kapja ő és a másikat a testvére, ha a testvére inkább úgy szeretné, hogy mindkét ingatlan 50-50%-ban legyen közös?

Figyelt kérdés

tegnap 15:27
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
86%
Simán. Teljesen értelmetlen két társtulajdon, mint egy-egy önálló. De jó mediátor, ha makacs az öcskös, nem árt.
tegnap 15:33
 2/15 anonim válasza:
88%
Persze. Vagyis mind a két ingatlant fel kell értékeltetni. Mert ha az egyik 20 milliót ér amiben ő lakik, a másik meg 50 milliót akkor az nem igazságos, hogy az a tiéd lesz.
tegnap 15:34
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Amennyiben értékben is megegyezik a két lakás, akkor valóban ez lenne a logikusabb, hogy az egyik örökös az egyiket a másik a másikat kapja. Na de ha csak kinézetben, méretben, típusban, akármiben egyeznek meg és az egyik pesten van a másik meg mucsaröcsögén és van értékben 20-30 milliónyi különbség, akkor már egész más a helyzet.
tegnap 15:40
 4/15 anonim ***** válasza:
92%
Kerheti, de nem jelenti azt, hogy meg is kell, hogy kapja. Alapból bizony mindkét ingatlan fele-fele az örökség.
tegnap 15:41
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

1-es vagyok, én abból indultam ki, hogy a kérdező szerint teljesen egyforma a két ingatlan.

De annyit helyesbítek és egyetértek azzal, aki szorgalmazza, hogy bizti ami bizti, fel kell mindkettőt értékeltetni, ha civakodás van a jusson.

Az is érdekes plusz szösszenet, hogy apánk halála után a húgommal osztoztunk a vagyonon, ott mindkettőnket bejegyeztek mindenhová és egyik ingatlant cseréltük, nekik egy jó lakás jött ki belőle, a másik ingatlant eladtuk, de az értékesebb volt, így adtam még pénzt neki. De nálunk a vita inkább olyan volt, hogy mindegyikünk azt akarta, hogy a másiknak jó legyen.

tegnap 15:44
 6/15 anonim ***** válasza:
41%

Ezt inkább azzal kéne megbeszélni akinek a hagyatéka lesz a két ingatlant. Neki megmondani hogy inkább egy-egy gyerekére hagyjon egy-egy ingatlant, mintsem fele-fele arányban.

Ha ez így nem opció akkor a tesóval kell megbeszélni hogy cseréljétek el a fél-fél ingatlant egymással. Viszont ha tesó nem akarja akkor nem lehet megoldani.

Ha kiakarod kerülni a tesódat akkor a szülővel beszélj.

De akkor még az ingatlanok nem a ti tulajdonotok nem?

tegnap 15:46
 7/15 anonim ***** válasza:
38%

Nem kérheti, az öröklési rendszer szerint fog az öröklési folyamat végbe menni.

Majd utána egymásnak azt ajándékoznak amit és ahogy akarnak.

Nálunk ugyanez volt. Majd én lemondtam az egyik ház örökölt 50%-ról a testvérem nevére, ő szintén a másik ház ő 50%-ról, lepapíroztuk és most 1-1 házban vagyunk 100%ig tulajdonosok.

tegnap 16:07
 8/15 anonim ***** válasza:
17%

Minek kéne komplikalni?

Mindkettőnek van egy lakás és kész

Felesleges cirkusz

tegnap 16:23
 9/15 anonim ***** válasza:
88%
Ha most öröklik meg, és mondjuk a hivatalos alapállás a fele fele, akkor a hagyatékin lehet máshogy rendezni, ha mindenki egyetért. Osztályos egyezségnek hívják.
tegnap 16:56
 10/15 anonim ***** válasza:
44%

Nem kérheti ezt a hagyatéki tárgyalást intézőtől, ha erre gondolsz, ő a jogszabályok alapján fogja levezetni a tárgyalást, ez alapján 50-50% jut mindkét félnek mindkét lakásból.

Utána ügyvéddel egyeztetve ajándekozhatják egymásnak a testverek a részeiket.

De a lényeg, hogy egyoldalúan egyik testvér sem kérheti, hogy a hagyatékon így osszák meg a lakások tulajdonhogát, hiszen azért, mert szerinte egyformák a lakások, nem biztos, hogy egyforma az értékük is, a hagyatékot intéző közjegyző nem illetékes ilyenek megallapításában és nem is adhatja oda egy ember öröklött tulajdonát másnak.

tegnap 16:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!