Miért ilyen szar az adózás magyarországon? Miért nem jó az államnak, hogy ha csinálnának egy normális adókulcs-járulák együttest ami a Magyar állampolgároknak megfelelne?
persze ez egy univerzális érvelés, hogy "há' irigy vagyo'"
ettől függetlenül még mindig ott tartunk, hogy az adócsökkenést többnyire a szegényebbek fizetik meg. felfogtad? nem?....
09:55 - Nos az a helyzet, hogy gondolnod kéne a kisebb keresetűekre is, mert vannak (részmunkaidős foglalkoztatás, meg vállalkozóként foglalkoztatás is van jutalékos rendszerben), és az általad említetteknek meg az alatta lévőknek pár ezer Ft különbség igenis sokat jelent, még ha a nagyobb keresetűek alig érzik meg.
Amúgy meg nem minden gazdag szerezte megérdemelten a vagyonát.
10:10
No, akkor még egyszer leírom kicsit másképp, hogy mi az értelme az adóváltozásnak.
Van egy fejlesztő (programozó), aki keres nettó 250.000-t, amit átlagfizetés ebben a pozícióban. Ha a mostani rendszer szerint teljesen be kellene jelentenie a munkáltatónak a dolgozót, akkor ez neki 580.000 ft-os havi bérköltséget jelent. Egy 10-20 fős programozó kisvállalkozás ezt a mai rendszer szerint nem teheti meg, tehát bejelenti mondjuk bruttó 130.000-ra, a többi meg megy borítékba. Tehát nem adózik rendesen, baromi sok pénzt kivesz az államkasszából. 2011-től, ha ugyan úgy, 250.000-t akar neki adni, akkor a havi bérköltsége már csak 510.000 Ft körüli lesz, ergó 70.000 ft/fő spórolás, 20 főnél pedig havi 1.400.000 Ft havonta. Tehát ha nem is jelenti be teljesen ezek után sem a dolgozót, akkor is megéri kicsit magasabb bérért bejelenteni, fehéríteni a céget, mert nem kerül neki semmibe. Ezáltal több adó folyik be az államkasszába.
Azon cégek, akik eddig is bejelentették az alkalmazottakat (multik), nem csinálnak semmit, viszont az alkalmazott zsebében több marad, ergo többet költ, stb....
Sajnos 8 év rombolás után ez van... és ez igenis egy jó lépés, akárhogy is fáj.
TÉNY, hogy úgy lenne teljesen korrekt, hogy azon kiskeresetűek részére azt a 1-3000 Ft veszteséget korrigálnák valahogy.
10:52-es vagyok.
Szóval röviden az a véleményem, hogy ezzel az adórendszerrel kevésbé éri meg eltitkolni, vagy szélsőségesen/gyanúsan alacsony jövedelemre bejelenteni a munkavállalót.
10:57
Példa volt..tudod..csak valamivel szemléltetni akartam, mire gondolok.
Akkor a kedvedért úgy írom, hogy van sok olyan vállalkozás, ahol az emberek nincsenek teljesen bejelentve.
Sőt, a pozícióhoz mérten szinte az alsó, pofátlanul alacsony összegre jelentik csak be őket, vagy még az alá. Ez ezzel változhat. Nem biztos, hogy fog, de a mostani rendszerrel tuti, hogy nem.
nos, csak, hogy tisztén láss.
programozó vagyok. 2 munkahelyen dolgoztam idáig.
az első helyen nettó 140.000 -et kerestem, bejelentettek 4 órára, kb bruttó 40.000 Ft körül.
A másik melóhelyemen nettó 190.000 Ft-ot kerestem. bejelentettek bruttó 80e Ft-ra. Szerinted ezek után majd nekiállnak bejelenteni többre ha ennyire minimalizálják a kiadásokat? hm? lenyelik és ennyi. Nincs olyan ,h ez egy fehérebb vagy feketébb vállalkozás, az adócsalás az adócsalás, mind1, hogy mennyit csak, ugyanúgy büntetik. És ha valaki adót csal, akkor annyit csal amennyit csak tud.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!