Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kis helyett lehetek Kiss?

Kis helyett lehetek Kiss?

Figyelt kérdés

Mindig elírják, vagy állandóan szólni kell, hogy 1 db s-sel írom, és amúgy se tetszik így leírva, kettő s-sel már más lenne a helyzet.

De nem tudom, hogy ilyen indokkal lehet-e megváltoztatni, hogy mindig elírják, és kezd zavaró lenni? (Nincs Kiss a családban, ha ez számítana).

Illetve vezeték és keresztnevet lehet egyszerre változtatni?

jan. 31. 20:14
 1/5 anonim ***** válasza:
69%

Lehetsz.

Csak történelmi és idegen neveket nem lehet választani.

jan. 31. 20:16
 2/5 anonim ***** válasza:
78%

Mivel alapesetben csak a jelenlegi magyar helyesírásnak megfelelő neveket fogadják el, nem lehet.

DE ha volt a családodban olyan, aki még így írta, lehet. Javaslom, hogy végezz családfakutatást. Valószínűnek tartom, hogy az 1700-1800-as években élhetett olyan felmenőd, aki még így írta. Egy próbát megér. Ha bizonyítani tudod, elfogadják.

jan. 31. 20:41
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

3.

Én úgy tudom - és cáfolj rám, ha tévedek -, hogy a hétköznapi neveket probléma nélkül fel lehet venni. Ha a magyar nyelvi elveket követjük, akkor ki is zárhatjuk az igencsak gyakori Németh, Tóth, Balogh, Kiss, stb. neveket. Ezek elég tucatvezetéknevek. Nem mentesülnek ezalól a szabály alól?

febr. 1. 02:11
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehet régies írásmódú alak, legyen az bármilyen gyakori.

Szóval, nem lehetsz Kiss, Horváth, Németh, csak Kis, Horvát, Német — csak akkor, ha korábban előfordult a családodban.

febr. 1. 09:50
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
99 százalék hogy az elmúlt pár évtizedben hagyták el. Nézd meg az anyakönyvi kivonatokat a familysearch-on.
febr. 2. 20:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!