Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ebből a videóból megáll a...

Ebből a videóból megáll a jogos önvédelem? Minden véleményírás érdekel a videóval kapcsolatban én viszont nem tudom hogy itt ki kezdte és az számít e. Érdekel ha engem támadtak volna és ennyi videó állna a bíróság rendelkezésre akkor felmentene?

Figyelt kérdés
[link]
tegnapelőtt 09:25
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:

"A videón az is látható, ahogyan a támadó kibillen az egyensúlyából a védekező ütésétől, és a védekező lerántja."

Én nem láttam a védekező részéről rántást.

"Egyébként nem tudom, hogy mennyi harcművészeti ismereted van, de egy egyensúlyából kibillentett emberrel elég sok dolgot lehet kezdeni. Nem feltétlenül a metró alá lökni."

Mit lehet kezdeni egy egyensúlyát veszített emberrel, aki nálad nagyobb és a ruházatodba kapaszkodik (és nem mellesleg a vágány felé húz)?

tegnapelőtt 20:30
 22/38 anonim ***** válasza:
#21 Egy egyensúlyából kibillentett embert tetszőleges irányban és módon lehet a földre vinni. Mutasd már meg egyébként azt a képkockát, ahol az egyensúlyából kibillentett támadó a védekező ruházatába kapaszkodik. Esélye sincs, mert a védekező még le is rúgja, attól esik el.
tegnapelőtt 20:40
 23/38 anonim ***** válasza:

"Egy egyensúlyából kibillentett embert tetszőleges irányban és módon lehet a földre vinni."

Képzett embernek talán, képzetlen embernek meg esik amerre esik. Harcművészetben nem jártas embertől nem várható el, hogy kontrollálja egy nagyobb ellenfél esését.

"Mutasd már meg egyébként azt a képkockát, ahol az egyensúlyából kibillentett támadó a védekező ruházatába kapaszkodik."

18 másodpercnél végig ez történik, amíg el nem esik.

"Esélye sincs, mert a védekező még le is rúgja, attól esik el."

Rúgást én határozottan nem láttam. Hol éri a támadót a rúgás szerinted?

Ha te olyan nagy harcművész vagy, hogyan kezelnéd a helyzetet? Egy átlagembertől, aki életében nem gyakorolt harcművészetet, hogyan lenne elvárható kezelni ezt a helyzetet?

tegnapelőtt 22:30
 24/38 anonim ***** válasza:
0%
Pontosan a 18-ik másodpercnél. És nem a védekező ruházatába kapaszkodik, hanem a karjába. És ahogyan esik, bele is rúg. Nem vagyok egy nagy harcművész, gyerekkoromban cselgáncsoztam 10 évig, de például minden harcművészet alapja az, hogy nem ütsz, amíg nem ütnek meg, mivel a lényeg az önvédelem. És ha már így feltetted a kérdést, nem igényel nagy tudást a támadó földhöz vágása a másik irányba. És akkor talán csak fájdalommal szembesül, nem a halálával.
tegnapelőtt 22:54
 25/38 anonim ***** válasza:

“ de például minden harcművészet alapja az, hogy nem ütsz, amíg nem ütnek meg, mivel a lényeg az önvédelem.”

Itt vajon mire gondolt a költő?

Minden harcművészet alapja, hogy nem ütsz először?

Hát én nem sok ilyet hallottam, hogy Thai boxnak az alapja, hogy nem ütsz először.

Vagy itt mire gondoltál? Mert az önvédelemnek(jogos védelem jogilag) megint egyáltalán nem “alapja” hogy a másik üssön először.

tegnapelőtt 23:15
 26/38 anonim ***** válasza:
#25 Itt vajon mire gondolhatott a költő? A harcművészet != a küzdősporttal, amit szabályok szerint játszanak, közönség előtt, szabályok mentén, és általában nem végződik halállal egy mérkőzés. Jól bizonyítottad, hogy soha nem tanultál ilyesmit, így gondolom személyesen sem lenne ekkora az arcod.
tegnap 00:14
 27/38 anonim ***** válasza:
100%

"És ha már így feltetted a kérdést, nem igényel nagy tudást a támadó földhöz vágása a másik irányba."

Te könnyen beszélsz 10 év cselgáncsos múlttal, de aki nem tanult harcművészetet (vagy olyat tanult, amiben nincs földre vitel), annak nincs meg ez a tudása. Nekem pl. fogalmam sincs, hogyan kéne földhöz vágni egy nálam nagyobb embert bármelyik irányba, pláne nem abba az irányba, amelyikbe én szeretném.

"de például minden harcművészet alapja az, hogy nem ütsz, amíg nem ütnek meg, mivel a lényeg az önvédelem."

De a jogtalan támadás nem az ütésnél kezdődik. Illetve te nyilván azt tanultad, hogy a legtöbb helyzetet ütés nélkül kell kezelned, mivel olyan művészetet tanultál, ami nem az ütésről szól. Ugyanakkor a képzetlen embernek (vagy akár az állóharcban képzett embernek) ilyen helyzetben az első ösztönös mozdulata az ütés.

Illetve kiemelném, hogy mi itt abban a luxusban élünk, hogy szanaszéjjel kockázzuk a videót a kényelmes székünkből, de az első ütéstől addig a pontig, ahol a támadó leesik a peron széléről a valóságban kevesebb, mint 2 másodperc telt el. Egy átlagembertől nem várható el, hogy ezt a dinamikusan változó helyzetet felmérje és olyan megoldást találjon, ami a támadót a perem szélétől távol tartja.

tegnap 00:39
 28/38 anonim ***** válasza:
#27 Részben igazad van, viszont megjegezném, hogy az a 10 év judo gyerekkoromban volt, azóta nem gyakorlom, és már felnőttem, de azért megjegyeztem, amit meg kell. Visszatérve a videóra, ott harcművészetről nem sok szó van, de miután a védekező behúzott a támadónak, és ő ettől elvesztette az egyensúlyát, onnantól kezdve a védekezőn múlt, hogy milyen irányba taszítja. Ahhoz aztán nem kell 10 év cselgáncs vagy bármilyen fekete öv, hogy épp merre "húzza" el az embert, mert ezt dobásnak jóindulattal sem lehet nevezni.
tegnap 00:57
 29/38 A kérdező kommentje:

A támadótól nem várható el az, hogy ne a peron mellett támadjon hanem elrántsa az illetőt a falhoz és ott játssza le a meccset?

Mert azt azért lehet sejteni hogy a támadott vissza üthet és az nem szerencsés ha azon a helyszínen zajlik az egész.

tegnap 01:09
 30/38 anonim ***** válasza:
És ki tudja, hogy mi volt a támadó indítéka? Be volt lőve, vagy csak simán egy agresszor? Esetleg személyes ellentéte volt a védekezővel szemben? Nem tudjuk, többek közt ezek kiderítésére való a nyomozás.
tegnap 01:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!