Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ebből a videóból megáll a...

Ebből a videóból megáll a jogos önvédelem? Minden véleményírás érdekel a videóval kapcsolatban én viszont nem tudom hogy itt ki kezdte és az számít e. Érdekel ha engem támadtak volna és ennyi videó állna a bíróság rendelkezésre akkor felmentene?

Figyelt kérdés
[link]
tegnapelőtt 09:25
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:

“ De akkor jól értem hogy akkor a bíróságnak ez esetben is van egy személyes mérlegelési hatásköre csak a videó alapján?”

Minden esetben van személyes mérlegelési hatásköre.

Nem egyszeri, sőt nem is ritka eset, hogy a másodfokú és az elsőfokú bíróság teljesen másként látja az esetet. Előfordul simán, hogy még csak a bűncselekményben sem értenek egyet, hogy mi valósult meg. Mert emberek ők is.

Nézz meg “minket” egyszerű embereket.

A korábbi válaszoló szerint, hogyha megtámadnak, falhoz szorítanak és fenyegetnek, te pedig ebből egyszerűen menekülsz, az simán lehet szándékosság. Szerintem még csak gondatlanság sem áll meg, más emberek vagyunk, másként látjuk. A bíróságra ugyan ez igaz. Nyilván jogi keretek között működik, de ugyan úgy emberek dolgozok ott is.

“ Egy jó a kérdés az hogy mit tettem az eset után mert mi mást tennék ott mint állok és várok döbbenten...”

Ez sem egyértelmű. Mert van aki azonnal elszalad a francba. Van aki lesokkol és döbbenten áll.

Nem rég volt egy garázdaság-testi sértés sztori.

Páran összeverekedtek, kiütöttek egy embert. Az elkövetők azonnal kapcsoltak, mentőt hivtak, amit tudtak segítettek. Hiába ők ütötték ki.

Nyilván a metró speciális eset, de mondjuk ugyan ez autóval. Kiesik az ember egy 100%ban ugyan ilyen szituációban az autó elé. Figyelembe lesz véve, hogy elmenekültél a helyszínről, vagy pedig ott maradtál, azonnal hívtad a hatóságot, megpróbáltál tőled telhető módon segítséget nyújtani. Nagyon nagyon más lesz ezeknek a függvényében maga a cselekmény megítélése.

tegnapelőtt 10:49
 12/38 A kérdező kommentje:

Hát mondjuk én itt úgy vélekednék hogy ennek annyi itt már nincsen segítség de ott maradnék a helyszínen. De akkor ezek szerint ez kevés?

Viszont itt hivatalbol kihívnák a mentőt az ott dolgozók...

De a tőlem elvárható segítség az, hogy én is kihívom függetlenül attól hogy ők is?

tegnapelőtt 10:53
 13/38 anonim ***** válasza:
A bíróságnak az a lényege, hogy minden létező körülményt alaposan megvizsgáljon, beleértve ebbe a vádlott és a sértett előéletét is, bizonyítékként a videót, illetve a nyomozás másegyébre is kiterjedhet. Nem "mert én úgy gondoltam" alapon ítélkezik egy bíróság. Mérlegelhető amit mondtál, ezért vetettem fel a gondatlanságból elkövetett emberölés lehetőségét. És az állításod jogilag akkor állhatna meg talán jogos védelemként, ha az élet kioltására alkalmas eszközzel fenyegette volna a videóban szereplő agresszor a másikat. De nem került elő ilyen, így ez kimeríti a gondatlanságból elkövetett emberölést minimum, ha esetleg a védekező fél részéről nem merül fel más körülmény. Ki tudja, lehet nem először ölt embert.
tegnapelőtt 10:58
 14/38 A kérdező kommentje:
Én mondjuk magamból indulokki akinek a legsúlyosabb "bűncselekménye" az volt hogy nem égett a kocsimon egy lámpa és megbírságolt a rendőr.
tegnapelőtt 11:02
 15/38 anonim ***** válasza:
Az nem bűncselekmény, hanem szabálysértés, és ezért kaptál egy helyszíni szabálysértési bírságot. Én is kaptam már, én azért, mert 2 napig nem volt kgfb az autómon, és megállítottak. Ezúton is köszönöm, mert aránytalanul drága volt 2 napnyi fedezetlenségi díj a biztosító felé. Nekem ez volt a legnagyobb.:D De egy közlekedési szabálysértés független a büntetett előélettől. Büntetett előéletnek azt nevezik, ha valaki vétség vagy bűntett miatt lesz jogerősen elítélve. Ergo te a bíróság tekintetében büntetlen előéletű vagy, így feltételezhetik azt, hogy ha te követtél el ilyet, akkor nem szándékosan tetted. Így a tényállás gondatlanságból elkövetett emberölés.
tegnapelőtt 11:11
 16/38 anonim ***** válasza:

“ Hát mondjuk én itt úgy vélekednék hogy ennek annyi itt már nincsen segítség”

Egyébként még ez sem jó hozzáállás.

Például nézd meg a különbséget.

Megtörténik, állsz mint a franc, na hát ennek annyi ez van.

Vagy mondjuk legyen ez a 3. Metró helyszíne. Ehelyett, azonnal oda szaladt a peron vészkapcsolóhoz, hogy minél többet tegyél.

Most nyilván ezt is lehetetlen megítélni, de az esés sem feltétlen 100% halál.

A peron alatt van erre kialakított “perem”. Ha beesel, nem tudsz kimászni oda elbújva semmi bajod. Nyilván, a videón erre kevés az esély, de neked ott az a lényeg, hogy mindent megtegyél, nem az, hogy na hát ennek már mindegy.

tegnapelőtt 11:20
 17/38 anonim ***** válasza:

Miért állna itt meg a gondatlanságból elkövetett emberölés?

Mit látunk a videón (feltételezve, hogy tényleg jogtalan támadás történik)?

1) Támadó a védekezőt ruházatánál megfogva az oszlopnak nyomja, ütéssel fenyegeti.

2) Védekező kilép balra (a vágánytól el), eközben 1 alkalommal arcon üti a támadót.

3) Támadó ettől megtántorodik, védekező ruházatát továbbra is szorítva, ezzel nagyobb tesstömegénél fogva önkéntelenül a vágány felé húzza a védekezőt.

4) Védekező még egy alkalommal arcon üti a támadót, aki ennek hatására elengedi a ruházatát.

5) Támadó lendületénél fogva a vágányra esik.

6) Kb. 2 másodperccel később elhalad ezen a ponton egy jármű (feltételezzük, hogy elgázolja a támadót, aki az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenved és azonnal meghal).

A gondatlan emberölés megállapításához az kell, hogy legyen legalább egy pont, ahol a védekezőtől elvárható, hogy felismerje, hogy a magatartása a támadó halálához vezethet és rendelkezésére áll enyhébb módszer is a támadás elhárítására. Mik lennének ezek?

tegnapelőtt 14:19
 18/38 anonim ***** válasza:
#17 A videón az is látható, ahogyan a támadó kibillen az egyensúlyából a védekező ütésétől, és a védekező lerántja. Annak a felismeréséhez meg nem kell nagy tudás, hogyha ezzel a sínekre rántja, akkor elcsaphatja az ott közlekedő jármű. Persze a reflexek másképp működnek, de ezt nem hagyják szó nélkül a hatóságok, és egy ilyenből büntetőeljárás lesz, hiszen meghalt egy ember. A saját hibájából, mert ő kezdte, de ez nem változtat a tényen. Egyébként nem tudom, hogy mennyi harcművészeti ismereted van, de egy egyensúlyából kibillentett emberrel elég sok dolgot lehet kezdeni. Nem feltétlenül a metró alá lökni.
tegnapelőtt 17:13
 19/38 anonim ***** válasza:
Bár már nincs kitérési kötelezettség jogos védelem esetében, de BH-kat olvasva az tapasztalható, hogyha egy kocsmai verekedés kitör, teljesen mindegy ki ütött elsőnek, az nem jogos védelem, hanem verekedés. A videó határesetnek minősül szerintem, mert egyetlen ütés történik, miközben szorongatják, (szerintem) ez jogos védelemnek számít.
tegnapelőtt 19:15
 20/38 anonim ***** válasza:
0%
#19 Mégis miért? Egy kocsmai verekedésben nem hal meg senki. A videón pedig meghalt valaki, és ez nem közigazgatási eljárás, hanem büntetőeljárás tárgya, mivel nem magától ugrott a metró elé, és nem jelentett közvetlen életveszélyt a védekező számára sem, aki a sínekre rántotta. Így nem értem, hogy ez szerinted miért határeset, mivel a jogos védelem ezáltal kizárható, a gondatlanságból elkövetett emberölés viszont tényszerű és nem igazán cáfolható jogi tekintetben.
tegnapelőtt 20:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!