Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy rendőrségi eljárásban...

AzImi kérdése:

Egy rendőrségi eljárásban miért csak a tanúnak van igazmondási kötelezettsége és a gyanúsítottnak megengedik, hogy hazudjon?

Figyelt kérdés
dec. 21. 08:24
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Mert magára nem köteles terhelő vallomást tenni.
dec. 21. 08:26
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

A gyanúsított sem azért hazudik, mert megengedik, hanem mert neki adott esetben előnye származik belőle.

Ellenben ha kiderül, hogy össze-vissza hazudozott, azt az ítélethozatalnál súlyosbító tényezőnek szokták ítélni.

dec. 21. 08:31
 3/10 anonim ***** válasza:
88%

Mert a gyanúsított már eljárás alatt áll, a tanú (még) nem.

A hatóságnak minden szakmai előnye megvan ahhoz, hogy bizonyítson, így ki van szolgáltatva a hatóság szakmai fölényének, ezért - a jogállami demokráciákban - ennek a fölénynek az ellensúlyozására az eljárás alatt állónak is biztosít a jog megfelelő védekezési eszközt a hatóság ellen: hazugság jogát.

Ezt (is) tekinthetjük egyfajta fegyerek egyenlőségének is, bár ez az elv, mást jelent az eljárásjogunkban.

De ez a joga nem korlátlan a gyanúsítottnak.

Akármit is hazudik, a hamis vádat nem követheti el.

dec. 21. 08:41
 4/10 anonim ***** válasza:
86%
A tanúnak az igazmondási kötelezettsége azt jelenti, hogy ha kiderül, hogy nem mondott igazat, akkor eljárás indul ellene. A gyanusítottnak is végeredményben van ilyen, a beismerő vallomás enyhítő körülmény, ha pl valaki mást belekever, azért új büntetőeljárás is indulhat ellene
dec. 21. 08:51
 5/10 anonim ***** válasza:
Igen a lényeg, hogyha a gyanúsított hazudik, abból nem származik hátránya, viszont a részletes beismerő vallomás tesz, azt bizonyos esetekben díjazza a bíróság, vagyis enyhítő körülmény lehet. Nyilván ez nem kötelező, ez a bíró mérlegelési joga, más a leányzó fekvése, ha valaki az elejétől fogva együtt működött, vagy ha valaki először tagadott, de a bizonyítékok súlya alatt összeroppan, és akkor vallja be a tettét.
dec. 21. 09:17
 6/10 anonim válasza:
Egyébként ezeknek szokásuk a gyanúsítható személyt tanúnak kihallgatni, mint ahogy velem is történt RÁGALMAZÁS miatt. Ugye akkor kérdezgethet órákon át, kötelező valamit válaszolni.
dec. 22. 09:40
 7/10 anonim ***** válasza:
Most esett le a rafináltságuk, ha a gyanúsítottat tanúként idézik be, akkor válaszolási kötelezettséged van, ha megtagadod a választ, akkor meg áttételesen igazolod a bűnösséged, érintettségedet, mert magadra, vagy közeli hozzátartozódra nem vagy köteles terhelő vallomást tenni.
dec. 22. 11:48
 8/10 anonim ***** válasza:

7 - es!

Csakhogy ez nem így működik ám!

Ha valaki bekerült abba körbe, hogy akár gyanúsított is lehetne, csak még nincs elég bizonyíték (un. sanda gyanú van csak), azt már NEM LEHET TANÚKÉNT MEGHALLGATNI!

Az ügyész óriási patáriát rendezne - és jogosan is - ha ezt megtenné valamelyik nyomozó!

Az ilyen vallomást nem fogja felhasználni.

dec. 22. 11:59
 9/10 anonim válasza:

8-as velem is megcsinálták, gyanúsítottként jöttem el, azt is megkérdezte, milyen cipő volt rajtam

Akkor még ennyire nem voltam képben, meg csak egy szar "rágalmazás"

dec. 22. 12:50
 10/10 anonim ***** válasza:

Garázdaságban tanúként idéztek be, utána kaptam egy levelet, hogy gyanúsított lettem. Szerintem bevett szokás ez.

dec. 22. 13:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!