Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hamarosan lejár a személyi...

Hamarosan lejár a személyi igazolványom, de nem szeretnék ujjlenyomatot adni. Viszont idén csináltattam útlevelet, s ott elkövettem azt a hibát, hogy nem léptem fel elég határozottan, így levették az ujjlenyomatot,pedig nem akartam. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Ha nem újítom meg a személyim, használhatom az útlevelem? Helyettesíti a személyit? Vagy már mindegy, mert úgyis megadtam az ujjlenyomatom az útlevélnél...
tegnap 17:14
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha egyszer megadtad, már bent van a rendszerben. De miért nem szeretnéd megadni? Az összes többi azonosítót ismerik, hiszen ők állítják ki minden okmányodat...
tegnap 17:16
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
"már mindegy, mert úgyis megadtam az ujjlenyomatom az útlevélnél"
tegnap 17:16
 3/10 A kérdező kommentje:
Mert herótom van ettől az egész digitális rendszertől, én nem leszek dáp-os sem.
tegnap 17:18
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Már nincs választási lehetőséged.

Egyrészt mivel már meg van az ujjlenyomatod az benne van a rendszerben, semmivel nem fogják azt onnan eltávolítani, hacsak nem történik valami baleseted amitől megváltozik az ujjlenyomatod és újra kell cserélni.

Másrészt meg nem fogsz kapni személyi igazolványt - és később másfélét sem ami személyazonosításra alkalmas, ha nincs a rendszerben az ujjlenyomatod is.

Nem kell tenned semmit. Az ujjlenyomatodat már levették, az már hozzád, a személyi adataidhoz van csatolva, ez így is marad.

Amúgy igen, használhatod az útleveledet - de az ujjlenyomatodhoz az útleveled adatai alapján is hozzá tudnak férni a hatóságok ha szükséges.

tegnap 17:19
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

"Mert herótom van ettől az egész digitális rendszertől, én nem leszek dáp-os sem."

Az ujjlenyomatban semmi digitális nincs és neked sincs vele semmi dolgod.

tegnap 17:49
 6/10 Hova gondolsz ***** válasza:

#4-es, ezt hogy érted? "Másrészt meg nem fogsz kapni személyi igazolványt - és később másfélét sem ami személyazonosításra alkalmas, ha nincs a rendszerben az ujjlenyomatod is." Nem kötözködés, csak kérdezem, mert érintett vagyok.

Nekem most csak útlevelet adtak, mivel betegségem miatt (idén járt le a személyim) már nem tudtam elmenni az okmányirodába ujjlenyomatot adni. Tehát nincs benne a rendszerben.

Így minden évben meg kell csináltatnom -meghatalmazott segítségével az útlevelem. Persze orvosi igazolás is kell, hogy mozgásomban korlátozott vagyok.

Most ebben mi a logika, hogy menni azt alig tudok, de van útlevelem? Hát hurrá. A körzeti pontosan ezt kérdezte, hogy "Minek magának útlevél, ha nem tud menni?"

Bocs az off-ért kérdező. De amúgy a többieknek teljesen igaza van, már benne van az ujjlenyomatod a rendszerben, akkor nyugodtan csináltasd meg a személyit is.

tegnap 19:03
 7/10 anonim ***** válasza:

#6 Az útlevél kérelmezésnél ez áll:

"Arcképmás, aláírás és ujjnyomat a kérelem benyújtásakor kerül felvételezésre.

Írásképtelen, írástudatlan kérelmező esetén aláírást nem vesznek fel.

Ujjnyomatot nem vesznek, ha a kérelmező

ujjnyomat adására állandó jelleggel fizikailag képtelen,

ujjnyomat adására átmenetileg fizikailag képtelen,

egészségi állapota miatt nem tud megjelenni és ezt a kezelőorvos írásban igazolja."

[link]

tegnap 19:09
 8/10 Hova gondolsz ***** válasza:

#7-es, Köszönöm a választ.

Fényképet kellett csinálni itthon világos háttér előtt, és azt kinyomtatva bevitte a barátom, meg az aláírt papírt is, plusz születési anyakönyvit kértek, meg hiába van mindenre kiterjedő közjegyzői meghatalmazása, nekem kellett kézzel írni egyet. Én ujjlenyomatot tudnék adni, de elmenni nem tudok, meg írástudatlan sem vagyok.:)

Szklerózisom van, ez egyelőre nem ideiglenes állapot.

De az tényleg nem áll össze, hogy miért kell évente megcsináltatni az útlevelet? Jövőre sem fogok tudni lemenni.

tegnap 19:17
 9/10 anonim ***** válasza:

#8 Minek kell neked útlevél ha nem tudsz a kormányablakhoz sem bemenni?

Ha megnézed a linket akkor azon az érvényesség is ott van és ez is benne:

"*Az érvényességi idő 1 év abban az esetben, ha a 12. életévét betöltött kérelmező részére kiállított okmány tároló eleme ujjnyomat adatot azért nem tartalmaz, mert a kérelmező

ujjnyomat adására átmenetileg fizikailag képtelen,

egészségi állapota miatt nem képes személyesen megjelenni, és ezt a kezelőorvos írásban igazolja."

tegnap 19:32
 10/10 Hova gondolsz ***** válasza:

Igen, ezt én mind értem,(ez a törvény) csak amíg egy 12 éves gyerek arca változik akár egy év alatt is, egy felnőtté nem.

Hangsúlyozom, nem veled vitatkozom, hanem szerintem nincs benne logika. Ezt úgy oldanám meg, hogy az orvosi igazolást mondjuk meg kellene küldeni évente, de az egész tortúrát megismételni szerintem pazarlás.

(Épületüzemeltetésen dolgoztam a betegségem előtt, gondolom onnan maradt vissza ez, hogy figyelek a felesleges dolgokra.

Útlevél meg ugye azért kell, mert valamivel csak igazolnom kell magam, ha úgy adódik. Nyilván nem utazáshoz kaptam. Jogosítványom a szklerózis miatt szintén nincs.

tegnap 19:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!