Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki visszautasítja az...

Ha valaki visszautasítja az örökséget, tényleg nem követelhető rajta kötelesrés?

Figyelt kérdés
Adott egy ingatlan, és némi (jóval szerényebb értékű) ingóság. Az ingatlant az örökhagyó pár évvel a halála előtt egy családtagjának ajándékozta. Úgy tudtam, ez esetben ha az ajándékozástól számítva nem telt el 10 év, akkor abból a telekből a többi örökös követelheti a kötelesrészt a hagyatéki során. Ugyanakkor hallottam olyat is, hogy kötelesrész követelése csak örökössel szemben működik, és ha az illető a hagyatékin visszautasítja az örökséget, akkor nem lehet kötelesrészt behajtani, mert onnantól ő már nem számít örökösnek. Ez tényleg így van?
tegnap 21:10
 1/4 anonim ***** válasza:
59%
Én ezt most nem értem. Ha az illető már életében ajándékként megkapta az ingóságot, akkor ő nem örökli azt. Akkor most mit utasítana vissza?
tegnap 21:26
 2/4 A kérdező kommentje:
Vannak egyéb ingóságok, amik a hagyatékot képezik.
tegnap 21:30
 3/4 anonim ***** válasza:
Tényleg
tegnap 21:33
 4/4 anonim ***** válasza:
Ha ajandekkent megkapta elteben. Akkor nem tudsz kiszedni belole koteles reszt. Igy szoktak kicseszni az orokosoklel,ha szemetek .
ma 00:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!