Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szerintetek ez mennyire...

Szerintetek ez mennyire korrekt, tisztességes és etikus?

Figyelt kérdés

Van három testvér, akik a nagyszülők házában cseperedtek fel. A teljes ingatlan tulajdoni joga a következő volt: mama 50%, anyuka 25%, anyuka testvére 25 %. A legidősebb fiú valahogy rávette a három tulajt, hogy adásvételi szerződés keretében írassa rá a házat és a feleségére.

Mindez 2011-ben történt. 2024-ben lekértem a földhivatalból a tulajdoni lapot és hivatalosan valóban így szerepel, hogy a másik két fiú, aki szintén törvényes örökös lett volna, konkrétan nem szerepel sehol, vagyis ki letek zárva a tudtuk nélkül. Széljegyzetben haszonélvezeti vagy lakáshasználati joga sincsen senkinek, de egy szobában és konyhában ott élnek, oda is vannak bejelentve. A mostani tulajok a legidősebb fiú és annak felesége.

Anyuka, szerintem a testvére is és a nagymama egyébként demens és születésétől fogva enyhén szellemi fogyatékos.

Mindhárom tulaj rendesen lemondott az adásvételi szerződés megkötésekor a tulajdonáról a legidősebb fiú és neje javára.

A másik két fiú erről semmit nem tudott, így lemondó vagy beleegyező nyilatkozatot egyik sem írt alá.

Most konkrétan nincstelenek, sosem fognak örökölni a jogos örökségükből. Gyanítom, ameddig a fizetésüket hazaadják, addig maradhat is mindenki, hiszen így gyakorlatilag a saját anyjától és testvéreitől szedi be a rezsit meg a hitelek után a pénzt, amiket menet közben felvett a házra, hogy a maguk kényelmét megteremtsék.

Lehet ezt így is? Mert ha ez büntetlenül kivitelezhető és van ügyvéd, aki ezt ellen is jegyzi, akkor ilyet én is szeretnék véghezvinni és minimál ráfordítással meggazdagodni 👌🏼👏🏼

#ingatlanjog #Visszaélés, átverés #Kisemmizés a tudtuk nélkúl #Aljas spekuláció
okt. 8. 17:24
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Akkor írom másképpen, hátha érthetőbb a problémám.

Nemrég vagyunk együtt a párommal. Soha szóba sem jött közöttünk ingatlanjogi téma.

Az egész onnan indult el, hogy a nyáron meghalt a demens nagymama, aki öregek otthonában élt már kb 8 éve. Övé volt a tulajdoni rész 50%-a.

Azzal állított be a párom, hogy az anyja felszólította, hogy a mamát el kell temetni és kéne rá pénz.

Erre azt mondtam, hogy miért te? Ott van anyád meg anyád húga, akik az örökösei., temettessék el ők, anyádnak különben is szép nyugdíja van. Dehogy nincsen rá pénze, így meg úgy.

Mondom oké, akkor vond be a két testvéredet, meg anyádékat és dobjátok el öt fele a költségeket, de ha már így van, szálljon be anyád húgának a két gyereke is. Heten már csak össze tudtok kaparni egy hamvasztásra. Azt mondta, nem fog beszállni senki a költségekbe.

Erre megfenyegettem, hogy ha ki meri egyedül fizetni a temetést, szakítok vele! Anyád oldja meg a testvérével együtt, az ő feladatuk ez.

Ennek ellenére gyanítom, adott neki pénzt, mert a bankszámla kivonatát elkezdtem figyelni, mikor mennyi pénzt vesz ki róla vagy mire költi el.

Következő hónapban kétszer százezret felvett róla. Kérdeztem mire kellett? Hát az anyja kérte valamire. Mondom kérdezd már meg anyádat mire kellett neki? Kiderült, hogy a Provident kölcsönt amit a legidősebb fiu felvett valamire, azt anyuka törleszti vissza a párom pénzéből.

Erre eldurrant az agyam, mert menet közben elkezdte nekem mondogatni, hogy az a sejtése van, hogy a ház sem az övék már, hanem a legidősebb testvéréé. Ezt nem vettem addig komolyan, mert mondom ilyen nincsen, hiszen van rajta kívűl még két testvére is. Ráadásul a pénze (350 e nettó havonta) folyamatosan tűnik el a számlájáról és nincsen semmilyen megtakarítása, nekem egy fillért nem ad semmibe. Kérdeztem, hogy honnan veszi, hogy a ház rá lett íratva a testvérére? Mutatott róla papírt vagy odaállt eléd és megmondta? Erre azt válaszolta, hogy nem, hanem az anyja elszólta magát, hogy anno csinált egy hülyeséget, amit lehet nem kellett volna és mostmár nagyon bánja. Kérdezem mi volt az? Hát, hogy a házat átíratták anno a legidősebb fiú nevére. Ekkor eldurrant az agyam, mert a páromnak a havi fizetéséből kb 150-200 ezer vagy néha több haza van adva. Mondom se megtakarításod, sem várható örökséged nincs ezek szerint. Elkezdtem nyomozni. Július végén lekértem a földhivatalból a ház tulajdoni lapját, amin valóban az szerepelt, hogy 2011-ben új tulajdonosa lett a teljes ingatlannak (a legidősebb fíú és annak felesége). Valamint szerepel rajta három törlő határozat a nagymama, az anyja meg az anyja húga részére. Továbbá 4 millió forint jelzálog kölcsön és kb kétszáz ezer ft végrehajtási díj közüzemi számlák miatt.

Kértem a páromat, üljön le szépen és beszélgessen erről az egészről az anyjával, mi hogyan történt? A beszélgetés után mesélte a párom, hogy a legidősebb fiú beültette őket az autóba (mamát meg a két lányát) és bementek Pestre ügyvédhez, ahol már minden papir elö volt készítve, csak alá kellett irni.

Erre megint kiakadtam, hogy az oké, hogy a nagymama meg anyád szellemi fogyatékos, egy szimpla szöveget nem tud értelmezni, de hogy anyád húga, aki viszonylag épkézlábra sikerült, nem szólt a nővérének, hogy ez így nem lesz jó, hiszen van még két másik fiad is rajta kívűl, akik így ki lesznek semmizve?

Erre az volt a válasz, hogy örült, hogy kapott 500 ezer forintot a tulajdoni jogáért cserében.

Mondom ez gyönyörű, gratulálok hozzá, de azt sem tudom elhinni, hogy az ügyvéd nem kérdezett rá, hogy van e harmadik fél (mondjuk más családtagok) akik szintén jogosultak lettek volna mondjuk elővételi jog okán a házhoz jutáshoz.

Merthogy ott volt még a két másik fiú is, a párom és a középső bátyja.

És hangsúlyozom, nem ajándékozási szerződés történt hanem adásvételi.

Le van fotózva a telefonomban.

Tehát a párom konkrétan nincstelen lett, de legalább a pénzét is elszedik amit tudnak tőle, mert ott lakik.

A középső fiú nemrég elment albérletbe, miután őt is szedte eddig a család pénzzel. Belátta, hogy nincsen otthon keresnivalója ezek után.

Tehát ilyen könnyen lehet a mai világban kisemmizni bárkit és potom pénzért hozzájutni egy több tízmilliós ingatlanhoz 👏🏼👏🏼👏🏼

okt. 10. 10:24
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Ezek szerint van egy jogilag korrekt adásvételi szerződés, ami alapján a legidősebb testvér megvette a tulajdonosoktól a házat, azaz minden megszorítás nélkül az övé.

Másodszor a párodnak hivatalosan nincs jogalapja ott élni, ezért tökéletesen érthető, ha a használatért lakbért kell fizetnie. (Ha nem tetszik, mehet albérletbe, az garantáltan drágább lesz).

A középső testvér ezt az utat választotta, ezt a párod is megteheti.

Egyébként nem egészen érthető, TE hol laksz? Mert a válaszaid alapján nem ebben az ingatlanban, magyarul még nem is éltek együtt, de már beleártod magad ezekbe. Ha meg netán ott laksz, akkor neked is kellene fizetni a lakbérbe.

okt. 10. 10:47
 13/16 A kérdező kommentje:

Nem én máshol lakom, nem náluk.

Megkérdeztem egy ismerősömet, aki bíróságon dolgozik, bár nem ingatlan joggal foglalkozik, hanem családjoggal.

Ő annyit mondott, hogy a dolog valóban aljas, de előfordul ilyen.

És a még élő tulajdonos eladhatja vagy lemondhat a tulajdoni jogáról bárki részére.

Az egyetlen támadható felület az anyuka és a többi eladó cselekvőképessége illetve beszámíthatósága, de azt elmeorvosi szakvéleménnyel lehet csak igazolni.

Az megalázó dolog lenne és iszonyat családi viszályt robbantana ki.

Itt olyanról szó sem lehetne, hogy békés megegyezés egymás között, mert nyilván foggal-körömmel védené mindenki a saját érdekeit.

A párom addig biztosan maradhat, amíg hazaadja a fizetése jelentős részét, csak ezzel az a baj, hogy félretenni sem tud, hogy megtakarítson annyi összeget, hogy egy lakásvásárlás esetén a kötelező önrészt meg tudja fizetni, hiszen a bank csak úgy ad hitelt, ha van 20% önrészed. Egy lepukkant ingatlan esetében még több kp szükséges, akár az ingatlan eladási árának az 50-60 százaléka. Honnan? Hogyan és miből?

Pest-megyében vagyunk, mindenki tisztában van vele, hogy egy lelakott és felújítandó Kádár-kocka ház 40-50 millió forintnál kezdődik bármely agglomerációs településen.

A lakótelepi lakások nemkülönben.

Egy bontandó ház is 15-16 millió itt, már végigböngésztük több ingatlanportál hirdetéseit. Egy átlagos méretű, üres telek 18-20 millió közmű nélkül. Zártkerti ingatlan is drága, ráadásul az nem hitelezhető. Külterület szintén nem. Mobilház szintén zenész, de sok esetben egy vályogházra sem ad a bank kölcsönt. Ahol nincsen villany, mert tartozás miatt az áramszolgáltató levágta a vezetéket, vagy nincsen fűtés, szennyvízelveztetés, arra sem. Ahol fúrt kút van, ott a víz minőségét be kell vizsgáltatni, ami szintén plusz költség. Ezek általában mind olcsóbb ingatlanok, de a bank arra sem hitelez. Ennek ma jártam utána. Hétfőn megkérdeztem egy villanyászt, hogy mennyibe kerül az áram visszakötése egy ingatlanba, azt mondta alapból 400 ezer plusz a rejtett költségek, ha pl régi fa villanyóra van, akkor azt műanyag órára kell cserélni, hány fázis, mekkora amperszám stb lenne az igény?

Határ a csillagos ég a vevő igényeihez mérten.

Ha nem hihető, akkor nézzetek utána.

Száz szónak is egy a vége, ebben a fórumban sajnos nem jutottam előrébb az ügyben, de köszönöm a fáradságot és energiát, az időtöket, hogy hozzászóltatok.

Legyen ez a topic mindannyiunk számára okulásul, hátha más is ilyen helyzetbe kényszerül. Bár ezt senkinek nem kívánom, de az élet az élő példa rá, hogy itt bármi megtörténhet. Jogilag teljesen tisztán és mosom a kezeimet, mint Pilátus.

Mindenkinek kívánok ettől sokkal jobb kilátásokat és szebb jövőt.

okt. 10. 16:44
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

"Az egyetlen támadható felület az anyuka és a többi eladó cselekvőképessége illetve beszámíthatósága, de azt elmeorvosi szakvéleménnyel lehet csak igazolni."

A fö probléma ezzek az lenne, hogy az EZELÖTT 13 évveli állapot a mérvadó, NEM A MOSTANI!

MOST hiába lenne bárkinek is gondja, semmi bizonyíték nicns rá, hogy 13 évvel ezelött is volt, de föleg arról az állapotról nincs semmiféle orvosi szakvélemény - márpedig arra lenne szükség, nem a mostani állapotról

okt. 10. 18:43
 15/16 anonim ***** válasza:
72%

Végképp nem értem, miért pattogsz olyasmin, ami nem a te dolgod.

Ha a barátodnak megfelel így, akkor ez van.

Ha nem tetszene neki, keresne egy albérletet, vagy odaköltözne hozzád (habár az eddigiek alapján ebbe te nem mennél bele, mert az neked nem lenne üzlet).

okt. 10. 18:45
 16/16 anonim ***** válasza:
70%

Azt írod nem régóta vagytok együtt és nem is éltek együtt. Akkor mégis mi közöd van a párod penzügyeihez és főleg mi közöd van a párod anyja és testvére közötti 13 évvel ezelőtti szerződéshez?

Elárulom: Az ég világon semmi.

Ha párodnak nem tetszik, hogy havi 120-150 Ft-ot haza kell adnia akkor kereshet egy albérletet, az rezsivel együtt garantáltan drágább lesz és akkor még ennyit sem fog tudni félretenni saját lakásra.

(Amúgy meg nem csak Budapest és agglomerációja létezik a világon, a pestiek elképzelésével ellentétben máshol is lehet élni és dolgozni is.)

okt. 10. 21:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!