Szerintetek ez mennyire korrekt, tisztességes és etikus?
Van három testvér, akik a nagyszülők házában cseperedtek fel. A teljes ingatlan tulajdoni joga a következő volt: mama 50%, anyuka 25%, anyuka testvére 25 %. A legidősebb fiú valahogy rávette a három tulajt, hogy adásvételi szerződés keretében írassa rá a házat és a feleségére.
Mindez 2011-ben történt. 2024-ben lekértem a földhivatalból a tulajdoni lapot és hivatalosan valóban így szerepel, hogy a másik két fiú, aki szintén törvényes örökös lett volna, konkrétan nem szerepel sehol, vagyis ki letek zárva a tudtuk nélkül. Széljegyzetben haszonélvezeti vagy lakáshasználati joga sincsen senkinek, de egy szobában és konyhában ott élnek, oda is vannak bejelentve. A mostani tulajok a legidősebb fiú és annak felesége.
Anyuka, szerintem a testvére is és a nagymama egyébként demens és születésétől fogva enyhén szellemi fogyatékos.
Mindhárom tulaj rendesen lemondott az adásvételi szerződés megkötésekor a tulajdonáról a legidősebb fiú és neje javára.
A másik két fiú erről semmit nem tudott, így lemondó vagy beleegyező nyilatkozatot egyik sem írt alá.
Most konkrétan nincstelenek, sosem fognak örökölni a jogos örökségükből. Gyanítom, ameddig a fizetésüket hazaadják, addig maradhat is mindenki, hiszen így gyakorlatilag a saját anyjától és testvéreitől szedi be a rezsit meg a hitelek után a pénzt, amiket menet közben felvett a házra, hogy a maguk kényelmét megteremtsék.
Lehet ezt így is? Mert ha ez büntetlenül kivitelezhető és van ügyvéd, aki ezt ellen is jegyzi, akkor ilyet én is szeretnék véghezvinni és minimál ráfordítással meggazdagodni 👌🏼👏🏼
Amúgy biztosan van miértje, hogy ezt tették, de egyelőre nem látok más érthető magyarázatot, mint azt, hogy aljas spekuláció céljából kihasználták a mama, az anyuka és anyuka testvére enyhe szellemi fogyatékosságát, rábeszélték, esetleg meg is vesztegették őket egy kisebb összeggel vagy mondvacsinált ígérettel. Erre viszont bizonyítékom nincsen, ellenben kinézem belőlük.
Az átiratást követően máris megterhelték az ingatlant több millió ft banki jelzáloggal, mert elkezdték kialakítani az ingyen szerzett ingatlanban a saját kényelmüket.
Míg a többiek beszorultak egy szoba-konyha-fürdőszobába, ami igazából az sem az övék már.
Egészséges kilátások két felnőtt férfinak, meg egy retardált nyugdíjas anyukának. Szépen ki lett ez játszva 👏🏼👏🏼👏🏼
Hol itt az igazság???
Amíg a nagyszülö, szülö és a testvére élnek, addig senkinek nincs öröksége, ezért senkinek nem is kell lemondania, mert nincs miröl.
Örökség akkor keletkezett volna, ha a tuladjnosok meghaltak volna, elötte nem.
Ha az egyik gyerek/unoka megvette a tulajdonosoktól a részüket, akkor az ingatlan ettöl kezdve az ö tulajdona, senkinek nincs hozzá semmiféle köze.
Mellesleg nem vehették túlságosan áron alul, mert a NAV már jelentkezett volna.
A jog meg a (vélt) igazság teljesen más dolog!
Az igazság nem vélt. Valódi. Csak éppen hamisítható. Ehhez kell egy hiéna természetű, kellően ügyes ember és egy semmivel sem törődő/manipulálható ember, és máris minden jogszerű.
A helyzet az, hogy mindenkinek van egy adott élőhelye, állapota. Ha ebben nem önmaga átalakításaként végrehajtott változást észlel, akkor utánanéz. Elég hamar kiszúrható, ha jogi változás is bekövetkezett. Ekkor a manipuláció visszacsinálható, ha a másik fél is legalább annyira rámenős. Ha viszont nem, és hagyja a saját életét rossz irányba vinni, egy idő után meg lehet kérdezni, miért nem lépett. És az ilyen jellemzően akkor sem képes érdekeit érvényesíteni, ha szólnak neki.
Itt úgy néz ki, erről van szó.
Azt mondanám, ez velem nem fordulhatott volna elő, de ha most lennék ebben a helyzetben, visszacsináltatnám, és örüljön a másik fél, ha ennyivel megússza. De én én vagyok, a másik meg ő. Nem vagyunk egyformák.
Kérdező, nincs olyan, hogy "jogos öröksége".
Amíg a tulajdonos él addig az az övé és azt csinál vele amit akar. Nyilván volt oka, hogy a Mama, az Anya meg a Testvér átadták a tulajdonjogot az egyik gyereknek.
Azonban:
1. adásvételi szerződéssel csak eladni lehet az ingatlant és megfelelő értéken. Szerintem te ajándékozásról beszélsz. Ha adásvételi szerződés volt akkor a gyerek nem megkapta az ingatlant hanem MEGVETTE. Senkit nem forgatott ki semmiből.
2. ha 13 év után derül ki, hogy az ingatlan már nem is a korábbi tulajdonosoké, akkor a másik 2 gyerek nem sokat foglalkozhatott eddig az Anyával meg az ingatlannal.
3. az, hogy valaki ott lakik az ingatlanban az nem jogosítja fel semmire. Ha nem ő a tulajdonos akkor csak szívességi lakáshasználó.
"Mindhárom tulaj rendesen lemondott az adásvételi szerződés megkötésekor a tulajdonáról a legidősebb fiú és neje javára."
Ilyen nincsen, itt valami nagyon meg van keveredve.
Ahogy már írtam, az adásvételi szerződés - a nevében is benne van - adásról és vételről szól. Vagyis ELADJA valaki a tulajdonát a másik pedig MEGVESZI.
Lemondani nem tud senki a tulajdonjogáról. Mint résztulajdonos az ELŐVÁSÁRLÁSI jogáról mondhatott le csak.
"A másik két fiú erről semmit nem tudott, így lemondó vagy beleegyező nyilatkozatot egyik sem írt alá."
Semmit nem kell aláírniuk, nem voltak tulajdonosok. Attól mert ott laknak még semmi közük ahhoz, hogy a tulajdonos kinek adja el a lakást vagy kinek ajándékozza oda.
"Most konkrétan nincstelenek, sosem fognak örökölni a jogos örökségükből."
Semmi nem változott. Eddig se volt semmijük, most csak megtudták, hogy nem is lesz.
"Anyuka, szerintem a testvére is és a nagymama egyébként demens és születésétől fogva enyhén szellemi fogyatékos."
Ez nem számít. Amennyiben senki nem kezdeményezte, hogy gondnokság alá kerüljenek, úgy a saját életükről szabadon dönthettek. Ráadásul az, hogy valaki most demens még egyáltalán nem jelenti, hogy 13 éve már az volt.
"Gyanítom, ameddig a fizetésüket hazaadják, addig maradhat is mindenki, hiszen így gyakorlatilag a saját anyjától és testvéreitől szedi be a rezsit meg a hitelek után a pénzt, amiket menet közben felvett a házra, hogy a maguk kényelmét megteremtsék."
Nem. Ő a tulajdonos és engedi - szívességből - hogy a testvérei ott lakhassanak a házban. Az a minimum, hogy fizetik a rezsit amibe a saját ott lakásuk kerül. Bármikor mehetnek onnan máshová lakni és akkor nem kell fizetniük semmit a "gonosz" testvérnek, aki 13 éve nem szed tőlük egy fillér lakbért sem, helyette hitelt vett fel hogy a testvérei is jobb lakásban élhessenek.
"Az átiratást követően máris megterhelték az ingatlant több millió ft banki jelzáloggal, mert elkezdték kialakítani az ingyen szerzett ingatlanban a saját kényelmüket."
Lefordítom a szövegedet a valóság nyelvére.
Teljesen jogszerűen megvették a lakást és hitelt vettek fel, dolgoztak érte, hogy a lakás jobb legyen. Nem kértek pénzt rá a testvérektől, nem szedtek bérleti díjat, a saját pénzüket költik a saját lakásukra és törlesztik a hitelüket.
A 2-esnek és a 4-esnek igaza van, az adott helyzet jogszerü.
A 3-as nem tudom, hogy gondolja, hogy egy adásvételt "visszacsináltat", ilyen ugyanis nincs. Másrészt ha a kérdezönek az elmúlt 13 évben nem tünt fel, hogy aki megvette, az csinálja a házat, akkor nem sokat járhatott arra. Megint egy szájhös, aki csak szövegelni tud, minden valóságalap nélkül
Igen, láttam, hogy adásvételi szerződést kötöttek és nem ajándékozási szerződést, ügyvéd bonyolította és mindhárom tulajdonos lemondott a tulajdoni hányadáról a legidősebb fiú részére.
A két fiútól az ott lakás érdekében jelentős összeget kérnek el. A teljes házon csak egy szigetelés történt, semmilyen más fejlesztés, illetve azt a házrészt, amiben a tulajdonos fiú lakik azt korszerűsítették maguknak kényelmi dolgokkal (klíma, mosogatógép, szárítógép, hozzá épített szoba a gyerekeinek, meg egy fedett terasz. Hangsúlyozom, a másik két fiú elé nem álltak oda szemtől szemben, hogy öcsikéim, mától miénk a ház, de amíg fizettek, mint a katonatiszt, addig maradhattok a saját házatokban!
Csak sejtésük volt, hogy valami ott megváltozott, hivatalos közlés senki részéről nem történt, minden titokban ment. Csak a párom elkezdte mondogatni, hogy valami nem stimmel a házzal. A közművek is át vannak íratva stb. Én ennek hatására kértem le a földhivataltól a ház tulajdoni lapját és azon három törlő határozat szerepel a nagymama, az anyuka meg anyuka testvére nevére, új tulajdonosként pedig a legidősebb fiú és annak felesége szerepel.
Az adásvételi szerződésen a vásárlás összege 4 millió forint, amit felvett hitelből fizettek? ki.
Mama: 2400000
Anyuka: 800000
Anyuka húga: 800000 huf.
De csak papíron! A valóságban anyuka húga kapott 500 ezer forintot és ezzel el volt intézve az egész. A többi pénzt a lakás, de nem a teljes ház korszerűsítésére költötték.
És a kölcsön visszafizetésére erősen bevonták anyagilag a családot is, de ezt csak én gondolom, mert a párom viszonylag jól keres, mégsincs egyetlen forint megtakarítása sem. Amikor kérdőre vontam ez miatt, azt mondta hazaadta anyukának. Anyuka meg gondolom szeretett kisfiának dugdosta a zsebébe.
Szerintem ez aljasság.
Ez eddig teljesen szabályos.
Az ott lakó nem-tulajodonosoktól jogos lakbért kérni, szó sincs arról, hogy "amíg fizettek, addig maradhattok a saját házatokban" - ugyanis nem a saját házuk, nem is volt soha az.
A tulajdonos nem kötelezhetö felújításra. Örülhetnek, hogy megengedik nekik az ott lakást, erre ugyanis semmiféle jogcímük nincs.
Az, hogy a saját lakrészét a tulajdonos úgy alakítja, ahogy akarja, megint teljesen normális dolog.
Ha az övé a ház, akkor a fogyasztók értelemszerüen az ö nevén vannak.
Szóval fölölseges hözöngeni, semmiféle jogtalanság nem történt.
Köszönöm az eddig hozzászólásokat, tehát akkor örülhetnek, hogy eddig jó pénzért ott lakhattak/lakhatnak.
Azért négy millió forintért én is szívesen behiteleznék a jövőben egy olyan ingatlant, kijátszva a többieket meg a tudatlanságot, ami jelenleg 50 milliót ér.
Spekulánsok és nyerészkedők are welcome👌🏼👏🏼
Megnéztem ma saját szememmel az adásvételi szerződést és a biztonság kedvéért ki is fotóztam, amelyben az van rögzítve röviden, hogy:
Eladók szavatolják, hogy az ingatlan per, teher és igénymentes, illetve hogy harmadik személynek nincsen olyan joga, ami a vevők korlátozástól mentes tulajdonszerzését akadályozná. Az eladók kijelentik, hogy nincs tudomásuk olyan rejtett hibáról, amely az ingatlan használatát akadályozná."
Hát dehogynem. Ott volt/van a két másik fiú is. És volt közüzemi tartozás is a hàzon. Igaz, nem vészesen sok.
De azt a családon belül menet közben behajtották.
Nekem az ellenvélemények ellenére is több sebből vérzik ez a dolog.
Nem kizárt, hogy ügyvédi segítséget kérek, mert nekem is bonyolult értelmezni a jogi megfogalmazást, akkor három szellemi fogyatékos meg pláne azt sem tudja, hogy az ügyvédnél melyik rendezvényen volt.
És esküszöm, ezt minden rosszindulat nélkül írom. Mert sajnos van abban a családban valamilyen mentális retardáció, amit kihasználtak a jelen esetben.
És arról a törvényszék vagy a média tudna érdemben nyilatkozni, hogy hány olyan hajléktalanná vált ember él jelenleg az utcákon, akiket a saját családja vagy épp ingatlan spekulánsok használtak ki és vettek palira a jóindulatuk vagy a jóhiszeműségük miatt. Majd forgattak ki a jogos vagyonukból hitegetés, behízelgés, ígérgetés vagy megvesztegetés által. Rengeteg buta, ostoba, alulszocializált ember kényszerül utcára spekulánsok miatt. Szerintem itt is az történt 😞
2/8 anonim a NAV vagyonosodási bejelentés nem rossz ötlet, de nem szeretnék áruló szerepkörben tetszelegni. Mivel menet közben lett három gyerek, akik a házban laknak.
Én beérném csupán annyival is, ha egy hivatalos szerv hivatalosan rábólint, hogy igenis, az egész elsajátítás egy aljas és gennyes szándék megvalósulása volt, profi keretek között, hogy a páromat el tudjam különíteni ebből az aljadék, mérgező, kihasználó közegből. Azt majd valahogy elkullogunk együtt.
#6 "Igen, láttam, hogy adásvételi szerződést kötöttek és nem ajándékozási szerződést, ügyvéd bonyolította és mindhárom tulajdonos lemondott a tulajdoni hányadáról a legidősebb fiú részére."
Még mindig nincs olyan, hogy valaki egy adásvételi szerződésben lemondjon a tulajdoni hányadáról.
Ha lemond róla akkor azt ajándékba adja és az ajándékozási szerződés. Az adásvételi szerződésnél a tulajdonjogot MEGVESZI valaki és nem kell lemondani róla. Te magad is leírod, hogy megvették a részüket.
Az, hogy illegálisan milyen kifizetés történt vagy nem történt, az 13 év távlatában nem igazán jöhet szóba.
"A valóságban anyuka húga kapott 500 ezer forintot és ezzel el volt intézve az egész. "
Honnan veszed ezt? Hiszen te magad mondod, hogy semmit nem tudtatok a dologról több mint egy évtizeden át. Akkor honnan veszed, hogy csak ennyi kifizetés történt?
Az egész teljesen értelmetlen. Az egyenes ági rokonok között 2010 óta illetékmentes az ajándékozás. Vagyis teljesen feleslegesen csináltak volna egy kamu szerződést a vásárlásról, mikor az anya és nagymama 75% részét teljesen ingyen neki ajándékozhatták volna annak a fiúnak akinek akarták. Ezt az ügyvéd is tudta aki a szerződést készítette és nem vállat volna be egy kamu szerződést ha egy teljesen legális szerződéssel a 75% ajándékozását meg tudta volna oldani és mellette a 25%-ról elég lett volna egy adásvételi szerződést írni. Ott ráadásul nem is lett volna feltűnő ha alacsony összegről szól a szerződés, hiszen egy lakott ingatlanban a 25%-os tulajdonrész nem sokat ér.
"És a kölcsön visszafizetésére erősen bevonták anyagilag a családot is, de ezt csak én gondolom, mert a párom viszonylag jól keres, mégsincs egyetlen forint megtakarítása sem. "
A valóságban ez annyit jelent, hogy a párod és a testvére fizette a saját ottlakásának költségeit, hiszen bérleti díjat nem fizettek - te írtad - nyilván a rezsiköltségeket és hasonlókat fizették együtt, esetleg azt amiből kaja lett vagy a mindennapos használati dolgokra költötték. Vagy úgy gondolod, hogy a párodnak nem tűnik fel ha 50-70 ezer forinttal többet kérnek el tőle, mint korábban?
Inkább valószínű az, hogy a párod elköltötte a saját pénzét korábban - az övé, nyugodtan elkölthette.
De persze mindez csak találgatás, hiszen a töredékét se ismerjük a sztorinak és nekem úgy tűnik, még azt is rosszul ismerhettük meg. Valóban sajnos gyakran előfordul, hogy testvéreket, szülőket kiforgatnak a vagyonukból. Megértem ha most te is azt gondolod, hogy ez történt és ha látnánk a teljes képet akkor még az is lehet, hogy valóban itt is erről van szó. Azonban most nem úgy tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!