Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Van arra lehetőség, hogy...

Van arra lehetőség, hogy apámat kizárjam teljesen anyám örököseként anyám örökségéből, ha az anyám teljes örökségét az ő nagyszüleitől (nagyapámtól) kapta, de már az apámmal lévő házassága alatt?

Figyelt kérdés

Történet röviden: Anyámnak van / volt egy 2 lakása (mindkettő 100%-ban az ő nevén van / volt), melyek közül az egyikben apámmal élt életvitelszerűen, a másikat meg kiadták albérletbe, illetve anyámnak volt / van még 100 millió forint állampapírban lévő megtakarítása.

Ugye ebben az esetben apám nem fog egyik lakásra sem haszonélvezetet kapni, illetve tulajdonjogot sem? Különös tekintettel arra, hogy ehhez a vagyonhoz apám 0 forinttal járult hozzá, ő csak aljas és haszonleső módon beházasodott anyámék gazdag családjába, világéletében 0 forint megtakarítása volt, és minden saját pénzét elverte. Nekem a húgommal meg szükségünk lenne az örökségre a saját lakhatásunk és életünk megoldása érdekében. Mik a lehetőségek?

szept. 7. 17:57
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
49%

"Nekem a húgommal meg szükségünk lenne az örökségre a saját lakhatásunk és életünk megoldása érdekében."

. Vajon miért is éreztem, hogy nem teljesen őszinte a szándék...

szept. 7. 18:04
 2/14 A kérdező kommentje:
#1: Nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy kizárható-e apám valahogy az örökségből, vagy sem?
szept. 7. 18:06
 3/14 anonim ***** válasza:
59%
#2: nyilván nem. Mégis milyen jogon tennéd?
szept. 7. 18:08
 4/14 A kérdező kommentje:
#3: Mert azért a pénzért és vagyonért nem apám dolgozott meg, hanem nagyapám, melyhez apám 0 forintot tett hozzá. Meg anyám összes öröksége lényegében ági vagyon.
szept. 7. 18:10
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha anyunak van 100 milliója csak allámpapírja meg 1-2 lakása, akkor jó eséllyel van ügyvéd ismerős/partner, akit meg lehet kérdezni (kivéve, ha nem fake, bullshit kérdés az egész).

De általánosságban, ha a halál pillanatába házastársi kapcsolat van az elhunyttal minimum holtig tartó haszonélvezetet élvez az özvegy és esetetekben 1/3 tulajdonjogot. (mert két gyerek van, tehát a férj a harmadik).

Kizárni az öröklésből két módon lehet: ráveszed anyut, hogy váljon el, vagy szintén anyut ráveszed, hogy csináljon végrendeletet, amiben mindenből kitagadja. Vagy előbb meghal a férj.

szept. 7. 18:12
 6/14 anonim ***** válasza:
27%
Tudtommal házastárs semmit a világon nem örököl abból, ami a másik nevén volt. Mivel az anya örökölte/ajándékba kapta a vagyonát az nem számít házasságon belüli közös vagyonnak. Mindent az utódok örökölnek. Én így tudom. Hogy lehet e haszonélvezeti joga a lakásra azt nem tudom.
szept. 7. 18:20
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Alapesetben a közösen lakott ingatlanra haszonélvezeti joga lesz.
szept. 7. 20:55
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
A lakott ingatlan haszonélvezeti joga alapesetben természetes módon az özvegy házastársat illeti a tulajdonos halála után.
szept. 7. 22:23
 9/14 anonim ***** válasza:
6-os: 20 éve még így volt, azóta változott az örökösödési jog.
szept. 8. 02:06
 10/14 anonim ***** válasza:
55%

Anyádnál lobbiz, hogy írjon végrendeletet. Tagadjon ki belőle, akit akar/tud.

Örökölt vagyon pedig nem számít házasságban szerzett vagyonnak..legegyszerűbb az lenne,ha elválna még életében.

szept. 8. 07:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!