Van arra lehetőség, hogy apámat kizárjam teljesen anyám örököseként anyám örökségéből, ha az anyám teljes örökségét az ő nagyszüleitől (nagyapámtól) kapta, de már az apámmal lévő házassága alatt?
Történet röviden: Anyámnak van / volt egy 2 lakása (mindkettő 100%-ban az ő nevén van / volt), melyek közül az egyikben apámmal élt életvitelszerűen, a másikat meg kiadták albérletbe, illetve anyámnak volt / van még 100 millió forint állampapírban lévő megtakarítása.
Ugye ebben az esetben apám nem fog egyik lakásra sem haszonélvezetet kapni, illetve tulajdonjogot sem? Különös tekintettel arra, hogy ehhez a vagyonhoz apám 0 forinttal járult hozzá, ő csak aljas és haszonleső módon beházasodott anyámék gazdag családjába, világéletében 0 forint megtakarítása volt, és minden saját pénzét elverte. Nekem a húgommal meg szükségünk lenne az örökségre a saját lakhatásunk és életünk megoldása érdekében. Mik a lehetőségek?
"Nekem a húgommal meg szükségünk lenne az örökségre a saját lakhatásunk és életünk megoldása érdekében."
. Vajon miért is éreztem, hogy nem teljesen őszinte a szándék...
Ha anyunak van 100 milliója csak allámpapírja meg 1-2 lakása, akkor jó eséllyel van ügyvéd ismerős/partner, akit meg lehet kérdezni (kivéve, ha nem fake, bullshit kérdés az egész).
De általánosságban, ha a halál pillanatába házastársi kapcsolat van az elhunyttal minimum holtig tartó haszonélvezetet élvez az özvegy és esetetekben 1/3 tulajdonjogot. (mert két gyerek van, tehát a férj a harmadik).
Kizárni az öröklésből két módon lehet: ráveszed anyut, hogy váljon el, vagy szintén anyut ráveszed, hogy csináljon végrendeletet, amiben mindenből kitagadja. Vagy előbb meghal a férj.
Anyádnál lobbiz, hogy írjon végrendeletet. Tagadjon ki belőle, akit akar/tud.
Örökölt vagyon pedig nem számít házasságban szerzett vagyonnak..legegyszerűbb az lenne,ha elválna még életében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!