Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Öröklés ilyen esetben hogyan...

Öröklés ilyen esetben hogyan zajlik? Fognak értesíteni akkor is ha kitagadtak esetleg a végrendeletből?

Figyelt kérdés

Apám meghalt 2 hónapja. Anno újra házasodott, született egy húgom. Amikor összejött a feleségével, engem igazából kiraktak otthonról. Addig apám nevelt. Utána kollégiumba mentem, majd mivel azt nem akarta fizetni így átkerültem mindig más rokonhoz. Nem tudom hogy átíratta e a házat, illetve hagyott e végrendelkezést. Ahogyan azt sem tudom hogy van e hitel tartozása. Amennyiben én nem öröklök akkor a tartozást sem hajthatják be rajtam később?

Illetve ha mégis örököltem, ha átadok mindent a húgomnak akkor a tartozás is rájuk száll?

Nem akarok tőle semmit sem, semmire sem tartok igényt, de fizetni sem akarok utána.

júl. 15. 09:36
 1/3 anonim ***** válasza:

Először is, a magyar jogrendszerben nagyon nehéz valakit kizárni az örökségből, magas fokú érdemtelenség kell hozzá, ami ott kezdődik, hogy pl. bűncselekményt követél el apáddal szemben. Nem hiszem, hogy ilyen szintű konfliktus valaha is fennállt köztetek a leírtak alapján, szóval marad az alapszituáció, mégha egy végrendelettel meg is próbált kizárni: legalább 1/6-ot kötelesrészt örökölni fogsz. Ha nem volt végrendelete, akkor az automatikus rendszer szerint minden örökös egyenlő részt fog kapni.

Ha van is, nincs is örökőlendő vagyon, akkor is kapni fogsz egy levelet a közjegyzőtől, egyrészt tájékoztató jelleggel, másrészt pedig vagyonfelmérés céljával, ahol jelezheted felé, hogy tudomásod szerint milyen vagyona van az apádnak, amit ő még nem tűntetett fel. Ha ez megtörtént, akkor kiírják a hagyatéki tárgyalást. Itt szembesítik az összes örököst a felmért vagyonnal kapcsolatban, beleértve a tartozásokat is. Ha eddig nem tetted meg, akkor legkésőbb ezen a tárgyaláson jelezheted, ha vissza akarod utasítani az örökséget.

Fontos tudni, hogy negatív vagyon nem örökölhetsz, azaz, ha örökölnél 1 millió forint vagyont és 2 millió forint tartozást, akkor a tartozásból lejön 1 millió. Másszóval: csak az örökölt vagyon erejéig vagy köteles helytállni az esetleges kötelezettségekért.

Nagyjából ezeket kell tudnod, ha úgy gondolod, hogy apádnak még volt ingatlana, azt letudod ellenőrizni a tulajdoni lapon. Ezt évente 2-szer ingyenesen megteheted bármilyen ingatlanra vonatkozóan, csak tudd a címét/helyrajzi számát és legyen ügyfélkapud: [link]

júl. 15. 09:50
 2/3 anonim ***** válasza:
Az illetékes közjegyzőnél jelentkezzél. A páromnak is meghalt az anyukája és ha nem jelentkezik, nem is tud róla a közjegyző, hogy létezik a párom. Nem kért az örökségből, hasonló szitu volt, mert kirakta a páromat az anyja, de ettől járt volna egy rész az örökségből.
júl. 15. 09:59
 3/3 anonim ***** válasza:

Ha nem örökölsz, akkor semmit nem örökölsz, így tartozást se.

Ha jelen vagy a hagyatéki tárgyaláson, akkor megmondják, hogy mit örökölnél (beleértve a pozitív és negatív dolgokat is), és megkérdezik, hogy elfogadod-e az örökséget. Ha azt mondod, hogy nem, akkor innentől az van, mintha soha nem is lettél volna rokona az elhunytnak.

Ha nem vagy jelen, negatív örökség esetén akkor is rá fognak kérdezni hivatalos levélben, hogy elfogadod-e az örökséget, és ha úgy gondolod, visszautasíthatod, akár levélben is. (Én is utasítottam már így vissza örökséget, csak egy ajánlott levelembe került, amit az eljáró közjegyzőnek küldtem.)

júl. 18. 19:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!