Katonai kötelezettség külföldről? Többi lent.
Ma csak játszottam a gondolattal, hogy mi lenne ha behoznák a sorkatonaságot, vagy háborúba küldenének minket. Én beszorozható korosztályban vagyok, azonban kettős állampolgár vagyok Magyarországon, és Írországban. Már több mint tíz éve élek odakint, de most egy rokonom egészségügyi állapota miatt, ideiglenesen haza kellett költöznöm. Lakcímem Corkban van, ideiglenes tartózkodási helyem Magyarországon intézés alatt.
Most, hogy múltkor Orbán megemlítette a sorkatonaságot, kíváncsi lettem, ha most azt mondanák, hogy jövő héttől irány a sereg, akkor visszamehetek-e Írországba, vagy elutasíthatom azzal, hogy ír állampolgár vagyok?
Mert a magyar állampolgárságom kötelezne a hadviselésre, de az ír nem, és szerintem jogom van visszamenni a lakcímemre szabadon.
Reméljük ez nem esik meg, de kíváncsi vagyok, hogy mi lenne.
Az X és Z generáció többsége még normális, kétkezi munkát sem tud elvégezni, sok még egy villanykörtét sem tud becsavarni.
Számítógép előtt nőttek fel, akiknek a telefon, a hajzselé, a divat, a szója latte, a melegvíz alap. Már azon elsírják magukat, ha lemerült a telefon. Kaját nem tudnak maguknak csinálni, rendelnek mindent vagy anyu/apu eltartja őket 30-40 éves korukig.
11-es ez általánosítás, egyáltalán nem korosztályfüggő. Mindenhol vannak ilyenek és olyanok, egyik korosztály sem rosszabb a másiknál.
Vagy akkor én is mondhatom azt, hogy milyenek az idősek, látván a felvételeken, hogy a tüntetéseken habzó szájjal Orbánoznak meg Gyurcsányoznak és nem értik mi folyik körülöttük, hogy megint kajakra megvezették őket kedvenc politikusaik? Ők, akiket már Kádárék is jól átb.sztak, miben bíznak? Akkor mondjam azt hogy minden öreg ilyen? Nyilván nem, csak akiket mi látunk ilyen helyzetekben.
#3 Köszönöm az egyetlen választ a kérdésemre.
Gondoltam én is az útlevéllel, és az ír személyimmel, de félek, hogy kérdés nélkül visszafordítanak, ha látják a rendszerben, hogy van magyar is.
A nagykövetség az jó ötlet, ha nem adj isten bejön a legrosszabb.
A többieknek:
Mi az, hogy nem mondta Orbán?
„(ha) lesznek elszánt, komoly emberek, akik erre vállalkoznak, a többiek megúszhatják a sorkatonai szolgálatot.”
#11 És ki nevelte fel azt a generációt.
Egyébeként az előzők sem voltak jók. A sorkatonák is csupa alkoholista bagázs volt. Itták a raktárról lelopott szeszt, és a másikat szívatták, amíg azok sem lettek alkeszok. Egyik rokonom még volt sorkatona, és azzal büszkélkedik, hogy hízottabban jött haza, mint ahogy oda ment. Ezek voltak azok a jobb, ügyesebb generáció, mert akkor köszönöm nem kérek belőlük. Inkább a számítógéphez értő x, y generációt, mint az alkoholista, asszonyverő neander-völgyiket.
Kérdező: az általad belinkelt cikk címe félreérthető, tipikus baloldali propaganda hazugság alaposan kiforgatva. Ha elolvasod, a cikk közepén kiderül, hogy Orbán arra hívja fel a figyelmet, hogy nyugaton merült fel a sorkatonaság ötlete.
Ebben van igazságod, hogy ki nevelte fel őket, de ez sajnos már részben igaz. A mai fiatalságot a FOMO és a média neveli nagyrészben, tipikus agymosásos módszerekkel. Persze a szülők felelőssége attól még megvan ebben.
A sorkatonaság a rendszerváltás előtti években kezdett lezülleni igazán, ami aztán a megszűnéséig tartott. Nem is volt semmi értelme, és most sincs, de nem csak nálunk, sehol sem.
A lényege a mondandómnak egyébként az volt, hogy míg azok a generációk nem voltak elkényeztetve, jóval kevesebb volt a luxus, ezáltal könnyebben is vették a mostoha időszakokat, a mai fiatalságnak erről fogalma sincs. Ha az a generáció nőtt volna fel hasonló körülmények között, ugyanúgy elpuhulnak, mint a maiak.
#19 A jobboldalra sokkal jellemzőbb a propaganda. Már ha megnézed, hogy a legtöbb hírforrás, közmédia mind az állam kezében van, ami egy demokratikus országban meg sem történhetne. Illetve az Origo és társai teljesen véletlenül csak a kormány bortányairól nem nyilatkoznak. Illetve egy fiatal előbb megy fel megnézni egy fact check oldalt, hogy igazolni tudja, hogy az adott hír valós-e vagy csak propaganda álhír, amik garantáltan függetlenek (Snopes.com, vagy Urbanlegends.hu).
Igen nyugaton felmerülhetett a kérdés, de Orbán válasza nem az volt, hogy nálunk garantáltan nem lesz, hanem ő is előhúzta ugyanezt. Most itt tartunk.
Lehet, hogy könnyebb az élet a fiataloknak, ezt nem tagadom, de nem azt jelenti, hogy életképtelenek lennének. Régen is volt már, aki hamar beszállta az informatikába (Commodore 64 és egyebek), illetve rengeteg fiatal végez kétkezű munkát. Én is dolgoztam velük, és egy panaszom nem lehet. Kell nekik tanulni, de ne hasonlítsuk egy 30-40 éve szakmában dolgozó emberrel a tapasztalatukat. Ha egy nyolcvan évest beültetsz dolgozni a gép elő, ő sem teljesítene jobban, de ez teljesen természetes, mert nincs tapasztalata benne, és ez nem ciki, nem gáz. Sőt a fiatalok előbb megtanulják, hogy mit hogyan kell, mert az interneten minden fent van, nem kell egy hozzáértőt keresni egy egyszerűbb feladatért, hanem afféle autodidakta módon megtanulják. Nem mindenki születik gazdag családba, hogy elkényeztetett legyen, vannak akik máig diákmunkákat vállalnak suli mellett.
Hagyjuk már ezt az alaptalan általánosítást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!