Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A fegyvertörvény úgy működne,...

A fegyvertörvény úgy működne, hogy csak 18. századinál fejlettebb fegyvert tilos birtokolni?

Figyelt kérdés

18. századi és annál korábbi tervek alapján megcsinált muskétákat, pisztolyokat szabadna egy minimális "fegyverismereti vizsga" után tartani és használni, viszont tilos lenne közterületen elővenni őket.

Lőport és golyókat legális lenne házilag gyártani hozzájuk.

Az ágyuk, a bombák, és a kartácstűz szórására képes vastagabb csövű lőfegyverek illegálisak lennének.

Mivel az ilyen fegyverekkel nehéz lenne gyorsan ,pontosan és gyors időközönként lőni, ezért kevésbé lennének veszélyesek civil használatra, mint a modern fegyverek.

Mit szóltok hozzá?

2010. okt. 27. 20:46
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%

Na elhangzott egy két érdekes dolog ami mellett nem mehetek el szó nélkül.

"Szerintem ki kellene fejleszteni egy izárólag önvédelmi célokra használható fegyvert, és azt megengedni."

A polgári fegyverpiac talán legnagyobb szegmense az ilyen fegyverek eladása. Két példa:

HK P2000SK: [link]

Smith & Wesson Bodyguard .38: [link]

Doboszoli. Nagy részt egyet értek azzal amit írsz, kivéve egy két dolgot:

"Különválasztva a tartást, és a viselést, a viselési (közterületen, rejtve) maradjon továbbra is kemény feltételekhez kötött, vagyis bizonyítsa a kérelmező, hogy testi épsége megóvásaa érdekében szükséges. De legyen meg rá a lehetőség."

Most is külön van választva. Nem értem, hogy miért ne lehetne alapból viselni a gyári 9x19mm pisztolyt annak aki

mint sportlövő elég nagy tapasztalata a fegyvere kezelését illetően. Egyébként most is elég kemény feltételekhez van kötve, vagyis csak a pénzesek meg a csókosok tudnak legálisan önvédelmi fegyverhez hozzájutni.

"A tartás, (portán belül), legyen szigorú..."

Most is k*rva szigorú, ha a szekrényedben csak egyetlen olyan lőszert is talál a sün, ami nem jó egyik fegyveredhez sem, már mész is az előzetesbe lőszerrel való visszaélés címén. A fegyvereidet meg persze elkobozzák, az engedélyt meg legalább 5 évre bevonják. Hova szigorítsunk még?

"Fegyvertípusban a forgótárast engedélyezném, egyszerűbb, kisebb a véletlen lövés lehetősége. A félautomaták (öntöltő, szekrénytáras, ahogy tetszik),magasabb felkészültséget igényelnek a készségszintű használathoz.(ld Jimmy halála)"

Aki levizsgázott fegyverforgatásból annak miért ne lehetne öntöltője, vagy akár derringere, ha neki az jön be? Hidd el, nem olyan nagy ördöngösség egy modern öntöltő.

"Kaliberben teljesen elegendő lenne a .22-es, (5.6mm), miután önvédelemről beszélünk, így a lőtáv 5-6 m -en belüli, nem szakítja ki a delikvens karját vállból,(szemben a .38-as vagy .45-ösökkel, viszont stoppolja a támadást, ill adott esetben halálos lövésre is képes."

A .22-esekkel is gyönyörűen meg lehet ölni valakit (sőt még a nyeszlett 6.35mm Browningal is), de egy támadót megállítani nem fog. Majd a kórházban elvérzik, csak miután már téged is a műtőbe küldött. Az olyanok mint a JHP 357. Magnum, vagy .45 ACP már inkább földhöz vágják a támadót. Az önvédelem szempontjából stophatás a lényeg, nem az, hogy megöljük. Ezért jobbak ezek a nagyobb lőportöltetű és lövedéktömegű lőszerek.

2010. okt. 28. 11:36
 22/28 KÁELEF ***** válasza:

"A .22-esekkel is gyönyörűen meg lehet ölni valakit (sőt még a nyeszlett 6.35mm Browningal is), de egy támadót megállítani nem fog. Majd a kórházban elvérzik, csak miután már téged is a műtőbe küldött. Az olyanok mint "a "JHP 357. Magnum, vagy .45 ACP már inkább földhöz vágják a támadót. Az önvédelem szempontjából stophatás a lényeg, nem az, hogy megöljük. Ezért jobbak ezek a nagyobb lőportöltetű és lövedéktömegű lőszerek."

A 357-es magnum lövedék csőtorkolati energiája elérheti a 800j-is. Most komolyan, ember ellen, önvédelmi fegyvernek mi a fenének egy vaddisznóőlő.

Arról nem is beszélve hogy a lövedék úgy megy át rajta hogy a gerincet is széttöri ha eltalálja, a lövedék még ez után is garantáltan rendelkezni fog akkora energiával hogy sérülést okozzon, ezért ez nem jó ötlet.

A 9x19 is tulzás, egy önvédelmi fegyvernek.

Utcai harcokhoz például ideális lehet, vagy egy colt government, szó se róla, de önvédelemre? :)

Szerintem a 22 short-tól felfelé a 9mmBR short-ig 38 special- ig revolvereknél volna értelme engedni, a félautomata fegyvereket és a revolvereket is. Tartást, viselést erőszakos bűncselekményért nem büntetettek körében.

Ez az én véleményem.

2010. okt. 28. 19:15
 23/28 anonim ***** válasza:

"A válasz írója 41%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 19:15"

Nagyon ügyesen kiwikizted, hogy a .357 Magnumnak 800 Joule a torkolati energiája, de azt már nem, hogy mi az a JHP lövedék (prefrag, ballistic-tip, vagy sörétre töltött lőszerekről nem is beszélve) és mire is való pontosan. Arról nem is szólva, hogy egy snubnose revolver 2" csövéből kilőve, a .357 Magnum van, hogy 9x19mm Luger csőtorkolati energiáját SE éri el. Képzelheted mire lenne elég egy .22 LR. Nagyjából riogatásra.

"Szerintem a 22 short-tól felfelé a 9mmBR short-ig 38 special- ig revolvereknél volna értelme engedni"

.380 ACP (9mm Br. Short) és .38 Special alatti önvédelmi fegyvernek NINCS ÉRTELME, MERT NEM ELÉGSÉGES A STOPPHATÁSA!

"A 9x19 is tulzás, egy önvédelmi fegyvernek."

Már, hogy lenne túlzás, pont, hogy a 9x19mm Luger a leggyengébb ami még belefér. Pláne a .40SW és a .45 ACP.

Ez meg az én véleményem. Meg még sok más emberé is.

2010. okt. 28. 23:40
 24/28 KÁELEF ***** válasza:

Lehet hogy te onnan szeded az információidat, ez meg is látszik az írásodon. Először is a 357-es lőszerhez 2,5 inch a legrövidebb cső ami értelmesen használható hozzá. Hogy miért, azt keresd ki a netről, gondolom megtalálod.

A többihez csak annyit, ne az akciófilmekből vonj le következtetéseket, akkor talán komolyabban vesznek a valóban hozzáértő emberek.

2010. okt. 29. 21:51
 25/28 anonim ***** válasza:

"Először is a 357-es lőszerhez 2,5 inch a legrövidebb cső ami értelmesen használható hozzá."

Akkor gondolom a Smith & Wessonnál értelmetlen revolvereket gyártanak:

[link]

"A többihez csak annyit, ne az akciófilmekből vonj le következtetéseket, akkor talán komolyabban vesznek a valóban hozzáértő emberek."

Először is nem nekem vannak akciófilmes vízióim gerinctörő, embereken áthatoló (ja .357 Magnumból az FMJ a leggyakoribb fajta, és nem pl. a JHP XD) .357 Magnumokról. Szerintem nem az én komolyan vehetőségemet kéne firtatni, hanem azét aki a .22LR-t elfogadhatónak tartja önvédelemre.

De ha kíváncsi vagy mások véleményére is, akkor ingyenesen regisztrálj be ide: [link]

Ez a Kaliber webes változata, az üzenőfalon akár a Kaliber főszerkesztőjét is megkérdezheted (gvass1, vagyis Vass Gábor, állandó tesztelő), vagy Uram Jánost (johnuram), aki szintén tesztelő. De szerintem nagyjából ugyanezt fogják mondani.

2010. okt. 30. 00:02
 26/28 doboszoli ***** válasza:

Walter!

Elbeszélünk egymás mellett bizonyos dolgokban, vagy kiragadsz a szövegkörnyezetből részeket.

"A tartás(portán belül) legyen szigorú VIZSGÁKHOZ kötve."

Értem ezalatt, hogy amikor vizsgáztam gáz, riasztó, sörétes, és marokfegyverre, kitöltettek egy tesztlapot, majd EGYET lövettek 8 méterről MCM-el, és a pecsét ott virított a lap alján. Mondjuk én előtte sportlőttem, vadásztam, de mire volt ez elég egy kezdőnek? Kb. semmire.

Forgó vs. öntöltő.

Látom, hogy nem vagy amatőr, de azért ismerd el, hogy aki most kezdi(ené) a dolgot, sokkal nagyobb eséllyel okoz balasetet öntöltővel. Ezenkívül a praktikusság is mellette szól, hiszen a forgó mindig tűzkészen van, biztonságosan.

A .22-esről annyit, hogy anno dúvadazni használható volt,

ellőttem néhány százat vele. Ha van nálam egy 6 lövetű .22-es, tegyük fel Te vagy a rossz fiú. Szaladj nekem 6-7 méterről. Fogadunk, hogy nem érsz el?

Csak arra akarok rámutatni, hogy a gyakorlást ne kaliberrel pótoljuk.

Amúgy ezekkel a mondatokkal csak fingot reszelgetünk, mert bár ott tartanánk, hogy ezeket kellene megvitatni.

2010. okt. 30. 05:16
 27/28 anonim ***** válasza:

Doboszoli, nagyrészt egyetértek mindennel amit mondasz, és tényleg sok dologban elbeszéltünk egymás mellett de:

-Tényleg jobb egy kezdőnek egy forgó, de azért az öntöltőt nem kéne megtiltani, aki olyat szeretne az hadd vegyen.

-Azzal teljesen egyetértek, hogy ha valaki engedélyt szeretne az egy normális és alapos teszttel bizonyítsa, hogy alkalmas és tudja kezelni (ha ez adott lenne akkor még inkább érvényes az első pont, hogy öntöltőt is lehessen). Én a bürokratikus rémálomra gondoltam, hogy azt kéne egyszerűsíteni.

-A .22 LR/Short/Hornet/WMR és hasonlók nagyszerűek varminter és sporthasználatra, ez igaz, de azért nincs meg benne az a biztonságérzet és garancia a támadó megállítására mint mondjuk a .38 Specialnál, vagy a .40 SW-nél. Az nagyon igaz, hogy a gyakorlás a lényeg, de a megfelelő kaliber az ad egy plusz biztonságot (mint ahogy a biztonsági elemeknél is túl vannak biztosítva a jobb fegyverek, úgy érdemes a gyakorlatot mellé túlbiztosítani magunkat egy nagyobb erejű lőszerrel). Én a .22-t mint tartalékfegyver derringernél tudom elképzelni. Persze nem állnék elé, mert ölni azért még a .22 Short vagy a .25ACP is bőven tud.

Persze itt is meg kéne adni a szabad választás lehetőségét (tehát ne az legyen, hogy tíccsukbe ami szerintünk nem jó). Szóval ha esetleg beköszöntene a jó világ, és kényelmesebben tudnánk önvédelmi fegyverhez jutni, akkor te nyugodtan viselhessed a .22-est ami meked tetszik, én meg a .38 Specialt, vagy a .410 Taurust, vagy a 9x19mm Lugert ami meg nekem tetszik. A szabad választás lehetősége a lényeg.

2010. okt. 30. 14:57
 28/28 KÁELEF ***** válasza:
43%

Ha tanulni akarok, akkor azt nem szennylapíróktól és szakbarbároktól fogok hanem hozzáértő emberektől akiknek képesítésük van mindarról amiről írnak, beszélnek. Erről ennyit.

Hogy pedig téged nem veszlek komolyan annak egyetlen oka van, mégpedig az írásaid melyek arról tanúskodnak hogy nem értesz ahhoz amiről megnyilatkozol, nem vagy tisztában a lőfegyverek hatásával, veszélyességével sem és ez elég nagy probléma. Javaslom hogy vegyél szakkönyveket ha érdekelnek a fegyverek és azokat tanulmányozd mielőtt akár egy gázfegyvert is a kezedbe vennél, mert tapasztalat nélkül, avatatlan kezekben még a legártalmatlanabb fegyver is veszélyes lehet.

2010. okt. 30. 19:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!