Köteles vagyok beengedni a szomszédot kémény bontáshoz?
"Sajnos a kocsibejárót teljesen elfoglalják. Mi a 3 napban jönnénk mennék az autóval, de tőlük nem tudunk."
Akkor erre hivatkozva mondjál nemet.
Ahogy olvasom, eléggé visszaéltek már eddig is a jóhiszeműségeddel.
És a jogi részére visszatérve: nem, nem vagy köteles beengedni, ha megoldható a saját telkükről is. Egyébként ha szűk a padlásfeljáró, attól még a saját oldalukon nekitámaszthatnának egy létrát a tetőnek és ott tudnák le-föl vinni az anyagot. Vagy építhetnének onnan állványt.
Ptk.
"5:25. §
(...)
(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges."
Tehát bármilyen szükséges munkához igénybe veheti a szomszéd telket, nem csak házfalhoz.
Itt az a kérdés, hogy szükséges-e innen bontani a kéményt. Ha nem tudtok megegyezni, akkor a helyi jegyzőtől kell állásfoglalást kérni, mert szükség esetén a szomszéd nála fog kopogtatni, és ő fog határozatot hozni az ügyben.
Az autó miatt aláírathatsz egy papírt, hogy ha az utcán baja lesz abból kifolyólag, hogy nem tudsz az udvarra beállni, akkor ők fedezik a kárt. (Lehet, hogy ez már elég lesz nekik ahhoz, hogy átgondolják a dolgot.)
De különben még az is lehetséges, hogy mégse hülyeségből választják a drága és körülményes módszert. Hanem mert tényleg problémás lenne minden más mód.
Nincs nagyszülő, vagy egyéb nyugdíjas rokon? Csak hogy mindig szabadságot vettél ki.
"Haza érve mondam nekik, hogy jöhetnek ha gondolják, otthon leszünk már"
Nem kellett volna ezt mondanod.
Nyugtáznod kellett volna, hogy megoldották és kész.
"majdnem fel voltak háborogva, hogy nem találtak otthon"
Ezek után be kell menni a házba és le se tojni őket. Ill. én valószínűleg visszaszóltam volna, hogy ha itthon vagyok, akkor se engedtem volna, hogy innen dolgozzanak, ha meg tudják oldani a maguk telkéről.
Nagy bunkók a szomszédaid!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!