Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Köteles vagyok beengedni a...

Köteles vagyok beengedni a szomszédot kémény bontáshoz?

Figyelt kérdés
Eddig úgy tudtam azt a tetőn bontják és a padlásra szedik be a téglát.Nem tudjuk miért akarja a mi udvarunkról bontani. A kémény a tető közepén van a legtetején. Bármerről megközelíthető.Valószínűleg hozzánk akarja leszedni.
2023. nov. 17. 18:18
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
0%
A megmérnökölt, elhülyített paraszt nem gondolt erre annak idején. Bezsúfolódtunk falun belül is, de az úgynevezett kaláka sem létezik már. A modern emberi ostobaság egyik megnyilvánulása. Számos történet van arról, hogy az úgynevezett tulaj/örökös nem vállalja a felelősséget azért hogy tulajdonképpen a szomszédait és azok gyerekeit, vagy értéktárgyait veszélyeszteti az az épület aminek végső funkciója visszabontani magát termővé. Ha teheted ne urbanizálódj, mert ebben az urbánus világban csak a problémák vannak. Probléma fenntartó probléma megoldás.
2023. nov. 19. 15:19
 12/17 A kérdező kommentje:
Beszéltem a szomszéddal azóta, ez egy hétvégi ház nem is ismerem őket. Idős házaspár.Mi udvarunk elég kicsi, kertünk nincs. Állványozni akar, 3 napos munkáról lenne szó, mert 1et elbont 1et felújít. Egyáltalán nem veszélyes a kémény, nem dől le. Sajnos a kocsibejárót teljesen elfoglalják. Mi a 3 napban jönnénk mennék az autóval, de tőlük nem tudunk. A házat már körbeszigetelték, hónapokig csinálták, minden szabadnapunk tönkrement miattuk,mégis beengedtük őket, de elmenni nem lehetet otthonról. Hiszen megesett mig elmentünk és mire hazaértünk eltüntek a kaput pedig tárva nyitva hagyták. Kutyával az udvaron.Mindennap hajnalban jöttek.Sajnos szilveszter és újévnapján is egésznap, nem számított nekik a családi összejövetel sem. Sőt volt olyan, hogy át akart mászni a garázstetőn mikor nem voltunk otthon, hogy ő akkor is dolgozzon. Szóval mi beengedtük őket, de teljesen kikészültünk mire végeztek. Megkérdeztem miért nem a padlásra bontják azt válaszolták szűk a feljáró.Amiért itt tudakolódok annak csak az az oka, hogy nem vagyok tisztában azzal, hogy egy kéménybontás miatt is köteles vagyok e beengedni ha megtudná márpedig megtudná oldani a padlásról. Ja és anyu vagyok nem apu. Apu nincs én meg nem vagyok tisztába ezekkel a dolgokkal.
2023. nov. 19. 16:04
 13/17 anonim ***** válasza:

"Sajnos a kocsibejárót teljesen elfoglalják. Mi a 3 napban jönnénk mennék az autóval, de tőlük nem tudunk."

Akkor erre hivatkozva mondjál nemet.

Ahogy olvasom, eléggé visszaéltek már eddig is a jóhiszeműségeddel.

És a jogi részére visszatérve: nem, nem vagy köteles beengedni, ha megoldható a saját telkükről is. Egyébként ha szűk a padlásfeljáró, attól még a saját oldalukon nekitámaszthatnának egy létrát a tetőnek és ott tudnák le-föl vinni az anyagot. Vagy építhetnének onnan állványt.

2023. nov. 20. 00:07
 14/17 anonim ***** válasza:

Ptk.

"5:25. §

(...)

(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges."

Tehát bármilyen szükséges munkához igénybe veheti a szomszéd telket, nem csak házfalhoz.

Itt az a kérdés, hogy szükséges-e innen bontani a kéményt. Ha nem tudtok megegyezni, akkor a helyi jegyzőtől kell állásfoglalást kérni, mert szükség esetén a szomszéd nála fog kopogtatni, és ő fog határozatot hozni az ügyben.

Az autó miatt aláírathatsz egy papírt, hogy ha az utcán baja lesz abból kifolyólag, hogy nem tudsz az udvarra beállni, akkor ők fedezik a kárt. (Lehet, hogy ez már elég lesz nekik ahhoz, hogy átgondolják a dolgot.)

De különben még az is lehetséges, hogy mégse hülyeségből választják a drága és körülményes módszert. Hanem mert tényleg problémás lenne minden más mód.

Nincs nagyszülő, vagy egyéb nyugdíjas rokon? Csak hogy mindig szabadságot vettél ki.

2023. nov. 20. 07:36
 15/17 A kérdező kommentje:
A kémény bontás megtörtént. Mivel épp nem tartozkodtunk otthon amikor jöttek volna, megoldották. Valóban az udvarunkra akarták lebontani. De így a padlásra bontotta, majd az utca felől megbontotta a cserepet és ott kidobálták a téglákat a ház előtti részre.Haza érve mondam nekik, hogy jöhetnek ha gondolják, otthon leszünk már, de már így folytatták a munkát és majdnem fel voltak háborogva, hogy nem találtak otthon. Nem vettem ki szabadságot miattuk, hanem mivel 4 nap 12 órában dolgozok utána 4 nap szabadnapom van és csak akkor tudok bevásárolni, a családot látogatni, hivatalos ügyet intézni.Igy nehéz otthonról elmenni, főleg, hogy lelépnek nyitott kapuval. Abban a 4 napban nem tudtak jönni míg dolgoztam és volt, hogy szeretett volna a garázstetőt átmászni, átpakolni és egésznap az anyagot ott hordani. Amit persze nem engedtem, mert vékony lemeztető van rajta.De csak megoldották, mert meg lehetet.
2023. nov. 25. 22:46
 16/17 anonim ***** válasza:

"Haza érve mondam nekik, hogy jöhetnek ha gondolják, otthon leszünk már"

Nem kellett volna ezt mondanod.

Nyugtáznod kellett volna, hogy megoldották és kész.

"majdnem fel voltak háborogva, hogy nem találtak otthon"

Ezek után be kell menni a házba és le se tojni őket. Ill. én valószínűleg visszaszóltam volna, hogy ha itthon vagyok, akkor se engedtem volna, hogy innen dolgozzanak, ha meg tudják oldani a maguk telkéről.

Nagy bunkók a szomszédaid!

2023. nov. 26. 00:33
 17/17 anonim ***** válasza:
#15: Na ugyehogyugye meg lehetett oldani az udvarod nélkül is! Na mindegy, megoldódott szerencsére.
2023. nov. 26. 07:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!