Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Rolleres vs. gyalogos baleset,...

Rolleres vs. gyalogos baleset, ki a hibás?

Figyelt kérdés

Sziasztok, tegnap történt meg velem.

Éppen kiléptem egy üzletből a járdára mikor oldalról nekem ütközött a rollerrel egy fiatal lány, engem fellökött, ő jó nagyot esett, enyhe agyrázkódást szenvedett. Azonnal hívtam a mentőket és a rendőröket. Viszonylag hamar kiértek. Én megúsztam egy kisebb ütődéssel a bal vállamon, de a mentősök gyors diagnózisa szerint a hölgy enyhe agyrázkódást szenvedett, esés közben beverte a fejét a betonba. Rendőrök felvették a tanúvallomásomat. Kérdezték, mennyire fáj a vállam, mondtam nem vészes.

Rám nézve ennek lesz még következménye? És a rolleres most közlekedhet járdán, vagy nem? Mi van ilyenkor?

Értelmes válaszokat várok!

2023. nov. 3. 10:18
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
4%

"Ezek a rollerek elég gyorsan mennek"

Melyikek? Mert a kérdező nem specifikálta milyen roller volt, lehetett kicsi, nagy, elektromos, manuális, bármilyen. Egy épületből ugyanúgy nem lehet kilépni csak úgy a járdára, ahogy a járdáról az útra, előbb körül kell nézni.

"A járda nem bringaút, semmi keresnivalója rajta biciklisnek, rollerosnak, robogósnak, semmilyen járműnek."

A rolleros mindig mehet a járdán, a kerékpáros is mehet rajta, ha az úttest vagy a bicikliút hibás vagy életveszélyes, illetve ha nincs kijelölt bicikliút vagy biciklis nyomvonal, és a nagy forgalom miatt nem érzi magát biztonságban. A robogós már valóban nem mehet a járdán, de pl. görgorcsolyával vagy gördeszkával ugyanúgy lehet a járdán közlekedni, mint rollerral. Az elektromos roller kicsit más téma, de tudtam egyelőre azzal is lehet a járdán menni. Szóval az, hogy ezeknek semmi keresnivalójuk a járdán, hülyeség.

Az sem mindegy egyébként milyen járda, mert ha osztatlan bringa-gyalog, akkor megint csak az a szabálytalan aki körülnézés nélkül kiront a biciklisek, rolleresek közé a járdára.

Egyébként a járdán a gyalogosok legalább annyira zavaróak a biciklisek számára, mint a biciklisek az autósok számára. Ugyanúgy nulla közlekedési kultúra, semmire sem figyelnek, mennek amerre látnak. Hiába van osztott bringa-gyalog sok helyen, felfestve, kitáblázva, a gyalogosok többsége le se szarja, simán rámennek a bringaútra és ők vannak felháborodva ha szólsz nekik. Nem mindig a bringás, rolleros a hibás attól még, hogy a járdán közlekedik, amit egyébként a KRESZ megenged neki, bizonyos körülmények között.

2023. nov. 3. 11:51
 12/18 A kérdező kommentje:

adós vagyok a részletekkel még, ahogy látom.

A kiscsaj elektromos rollerrel közlekedett, viszonylag nagy sebességgel a járda épületekhez közelebbi részén. Az üzlet ajtajától másfél méterre történt az eset. A járda csak normál, nem osztott de viszonylag széles. Mire körülnéztem volna, belém is jött.

2023. nov. 3. 12:49
 13/18 anonim ***** válasza:
64%

Látod be kéne tiltani az üzleteket és kirakatokat, mert a nézelődéssel elvonja a figyelmedet a járdáról. :D

Komolyan nekem ez nem is kérdés.

Egyértelmű hogy e-rolleres a felelős.

Néhány városban be is tiltották pont emiatt.

Ennél már csak az rosszabb amerre járok lakóövezetben az önkormányzat engedélyezte a közös biciklis gyalogos sávot járdaszélességben. Úgy hogy a kerítés melletti növényzet a felét kitakarja. Egy babakocsi alig fér egy gyalogos mellett, nem hogy még biciklis arra száguldozzon és pont előtte külön járda van közben pedig forgalmas útkereszteződés. Múltkor leugatta egy biciklis a fejünket hogy miért merünk az ő sávjába sétálni, mert nem fér el..

2023. nov. 3. 13:14
 14/18 anonim ***** válasza:
75%

Kérdező: adott szituban bizony a rolleres hibázott, mégpedig legalább kettőt:

1) Valószínűleg 10km/h-nál nagyobb sebességgel közlekedett (szabályozás hiányában szerintem a kerékpárosokra vonatkozó szabályok az irányadóak)

2) Nem vette figyelembe, hogy milyen veszélyekre kell számítania az adott útszakaszon

A rollerek betiltása szerintem nem megoldás, sőt, hosszú távon inkább rossz dolog. A mikromobilitási megoldások segítenek az autós forgalom csökkentésében és a tömegközlekedés tehermentesítésében is - az e-roller sokszor gyorsabb és kényelmesebb, mint a bicikli vagy a tömegközlekedés.

A bringa-gyalog kombót meg egyszerűen nem szabad engedélyezni, egyszerűen életveszélyes. Csak hát olcsóbb és gyorsabb lefesteni egy csíkot, meg bepingálni pirosra a felét, mint rendes infrastruktúrát kialakítani, vagy az autóktól elvenni egy-egy sávot, és megharcolni a fejlődésért.

2023. nov. 3. 14:35
 15/18 anonim ***** válasza:
35%

Sem a KRESZ, sem más jogszabály nem minősíti járműnek a rollert. Ebből adódóan, gyalogosnak minősül a rolleres, mint a gördeszkás és a talicskát vagy babakocsit toló ember.

Tervezik, hogy MAJD

2023. nov. 4. 13:35
 16/18 anonim ***** válasza:

(valamit megnyomtam, és elment)

Tervezik, hogy MAJD valamikor a max. 25 km/h végsebességnél lekapcsoló rollereket kerékpárnak, efölötti képességűeket pedig segédmotoros kerékpárnak fogja nevezni a KRESZ.

De egyelőre még semmi ilyen nincs.

Állásfoglalások vannak (pl. belügyminiszteri, és egy másik minisztériumi), de ezek egymásnak is ellentmondanak.

2023. nov. 4. 13:39
 17/18 anonim ***** válasza:
#15 A kresz szerint - külön kategória híján - motor hajtotta kétkerekű eszközként egy kategóriába esik egy elektromos kerékpárral vagy segédmotoros kerékpárral.
2023. nov. 4. 13:40
 18/18 anonim ***** válasza:
38%

17. Tévedsz.

Bíróság is kimondta.

[link]

2023. nov. 4. 14:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!