Rolleres vs. gyalogos baleset, ki a hibás?
Sziasztok, tegnap történt meg velem.
Éppen kiléptem egy üzletből a járdára mikor oldalról nekem ütközött a rollerrel egy fiatal lány, engem fellökött, ő jó nagyot esett, enyhe agyrázkódást szenvedett. Azonnal hívtam a mentőket és a rendőröket. Viszonylag hamar kiértek. Én megúsztam egy kisebb ütődéssel a bal vállamon, de a mentősök gyors diagnózisa szerint a hölgy enyhe agyrázkódást szenvedett, esés közben beverte a fejét a betonba. Rendőrök felvették a tanúvallomásomat. Kérdezték, mennyire fáj a vállam, mondtam nem vészes.
Rám nézve ennek lesz még következménye? És a rolleres most közlekedhet járdán, vagy nem? Mi van ilyenkor?
Értelmes válaszokat várok!
Semmi következménye nem lesz rád nézve.
Ha nagyon szabadjára engedem a fantáziámat, akkor a lány esetleg feljelenthet téged könnyű testi sértésért, ha úgy gondolja, hogy direkt álltál az útjába, de ez jogilag biztos kudarc lenne a számára, tehát esélytelen.
A helyszínen csak azért kérdeztek ki, hogy egyrészt felmérjék, orvosi segítségre van-e szükséged, másrészt pedig, hogy tudjanak mit írni a riportjukba és statisztikába.
Nekem az a tapasztalatom, hogy bringán-rollerrel nagyon oda kell figyelni a gyalogosokra, mert úgy mennek, mint a birkák. Se jobbra, se balra nem néz, ha "szerencséd" van, akkor még valami zenét is hallgat (évente 2-3-an gyalogolnak a környéken a HÉV alá, mert nem hallja, hogy jön, és nem néz körül)
Aztán meg én vagyok a bunkó rolleres/bringás, aki össze-vissza száguldozik. Igen. A kerékpárúton, mert, megint, nem néz se jobbra se balra, csak megy.
Oda kell figyelni nagyon a gyalogosokra, mert általánosságban (nagyon nagy tisztelet a kivételnek!) a legkevésbé tudatos közlekedő.
A teljesség kedvéért hozzáteeszem, hogy nap mint nap látok elég sok olyan másik esetet, amikor meg biciklisek és rolleresek közlekednek úgy, mintha nem lenne holnap.
A közlekedés egy olyan társasjáték, amiben meg lehet halni!
Nézd gyakorlatias szemmel. A részletek is számítanak, milyen sebességgel ment a lány, figyeltél-e te is, mikor kiléptél az üzletből, mert akár egy másik gyalogost fellökhetsz te is.
Elsőre azt mondom inkább a lány hibás, nem célszerű ajtók előtt közel elhaladni, ezért fontosak a részletek.
Amiben ő egyértelműen hibázott, hogy nem volt rajta kerékpáros sisak. Mert gondolom nem volt rajta.
#5 Gondolom ha én autósként leírok egy ilyen szöveget csak a gyalogos helyébe rollerest írok akkor meg fel vagy háborodva, hiszen nekem autósként persze kötelességem figyelni azokra akik nálam lassabban mennek a nekik fenntartott helyen, ugye?
Olvasd már vissza a mit leírtál és tedd a gyalogos szó helyére mindenhol a rollerest! Talán felfogod mekkora butaságot írtál le. Talán.
A járda az első sorban a gyalogosoké!
Neked, mint járművel közlekedőnek, aki gyorsabb, a másikban nagyobb kárt tud okozni és a közeledése a gyalogos számára nem feltétlen egyértelmű, neked kell a többiekhez igazodni, azokat elkerülni és biztonságosan közlekedni közöttük. Neked kell figyelni rolleresként, biciklisként ha a járdán vagy vagy a zebrán mész át!
A gyalogos azt teszi a járdán amire a járda való: sétál, forgolódik, megáll, beszélget. Erre való a járda.
A kerékpárutak a járdán vannak kijelölve, vagyis eredetileg az a gyalogosok számára készült hely.
Nyilván amikor egy autós a kerékpárúton kell keresztül hajtson akkor meg az autósnak kell jobban figyelnie és vigyáznia a kerékpárosokra, nem? Vagy én is szidjam az őrült kerékpárosokat, rollereseket, hogy úgy mennek keresztül a zebrán vagy kereszteződésnél a bicikli sávon, hogy nincsenek tekintettel arra, hogy az autóknak is át kell azon hajtania és nagyobb a sebességük?
A közlekedés ilyen, mindig annak van több felelőssége aki járművel megy, aki gyorsabban tud haladni. Akkor is ha a szabályok szerint a másiknak nem ott és nem úgy kellene haladnia.
#7 - Ezzel mellémentél, elég durván, mert napi rendszerességgel autózom, rollerezek, bringázom, tömegközlekedem és gyaloglok - utóbbit raádásul sokszor gyerekkel. Éppen csak teherautót és buszt nem vezetek.
Egyébként meg nyitott kapukat döngetsz: épp arra próbáltam rámutatni, hogy igen, annak van nagyobb felelőssége, aki potenciálisan nagyobb kárt fog okozni.
Ettől viszont a kisebbnek ugyanúgy figyelnie kell, mert elsőbbsége annak van, akinek megadják. Ha az autó elüt a zebrán, hiába mondogatod magadnak, hogy hát elsőbbségem volt, az nem fogja összeforrasztani a csontokat.
Szóval nem értem, hogy min vagy így felháborodva. Talán azon, hogy gyalogosként is figyelni kell? Hát, így megy ez... Rolleren/bringán figyelni kell a gyalogosra és az autóra, mert hiába hibázik a biciklis/rolleres, ha az autó kilapítja, akkor a sofőr jogosítványát fogják elvenni, de még ha fel is mentik, akkor is neki kell élnie azzal, hogy megnyomorított vagy kinyírt valakit.
Láttam olyan esetet, amikor ostoba biciklis az orrom előtt ment át piroson, egy kislány meg indult utánuk azonnal, mert apuka is bemozdult. Azért élte túl a kislány, mert az autós figyelt (és mert nem volt mögötte senki, aki rátolta volna a saját autóját)
Raádásul te magad írsz butaságokat. Attól a pillanattól fogva, hogy a járdán kerékpársáv van kijelölve (ami amúgy szerintem az egyik legveszélyesebb forma), az kerékpársáv. Pont. A gyalogos meg igenis figyeljen oda, ugyanúgy, ahogy nem lép le körülnézés után a zebrára. Ugyanez igaz az úttesten kijelölt bringasávra. Tegnap úttest volt, oké, ma kerékpársáv. Nem mész oda autóval, csak a szabályok szerinti módon. Csak kocsival némileg engedelmesebb a tömeg, mert fél a rendőrtől.
Azt érted félre, hogy azt próbálom sulykolni, hogy mindenkinek figyelnie kell. Gyalogosnak, bringával, rollerrel, autóval, busszal, teherautóval, mindennel. És te, aki a sérülékenyebb vagy, extrán figyelsz, pusztán emiatt. Tök mindegy, hogy gyalog-bicóroller, bicó/roller-autó, autó-teherkocsi vagy teherkocsi-vonat viszonylatban, a kisebb figyel a nagyobbra, mert a nagyobb veszélyesebb, több a lendülete, hamarabb kinyír. És hiába van/volt igazad, ha a sírba tesznek, akkor nem sokra mész vele.
A konkrét esetben mindketten hibáztak. A gyalogos, mert nem nézett körül, és a rolleres is, mert nem figyelt, hogy a boltból bárki kiléphet bármikor. Behelyettesíthetnénk a rollerest futóval, a baleset akkor is megtörténhetett volna, akár hasonlóan súlyos következményekkel a futóra nézve (a fej nagyon sérülékeny)
Mielőtt lehülyézed a másikat, gondold végig, hogy mit készülsz írni. A közlekedésben mindenkinek felelőssége van. Van aki az életét és az egészségét veszti el, van aki csak a jogsiját. Ezt tartsd észben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!