Feltették az autómat rendszámmal együtt Facebookra. Ha feljelentem, mi fog történni?
“ Nekem legalább van értelmes hozzászólásom a témához, nemcsak pofázni jöttem ide, ellentétben veled!!”
29-és vagyok.
Ezzel egyébként egyetértek. Nem azonos az álláspontunk de legalább érveket ütköztetünk, nem felesleges hozzászólást gyártunk.
30.
"Uhh. Hogy lenne már lényegtelen?
Ha ránéz az említett ember homlokára, honnan deríti ki a nevet és telefonszámot? Sehonnan."
Talán nem volt egyértelmű az írásom, amit a 22-es példádra vonatkoztattam. Parkolóőr vagyok egy mélygarázsban. Bejött az ügyfél az autóval, felviszem adatbázisba a rendszámát, nevét, telefonszámát, stb. Majd telefonon hívogatom szórakozásból, visszaéltem a telefonszámával. Ezt vizionálod ugye. Na és arra utaltam, hogy ugyanez a visszaélés megtörténhet ha mondjuk szállodában vagyok recepciós, bejön a vendég, kérem tőle a személyit-lakcímkártyát, telefonszámát már a foglaláskor elkértem tőle és megadta, aztán kényemre-kedvemre zaklatom a megadott számon. Ugyanaz, ebben az esetben szó nincs semmilyen autó rendszámról, nem is tudom, hogy egyáltalán autóval, busszal, vagy repülővel jött-e az ügyfelem/vendégem. Ebből vontam le azt, hogy az a fajta visszaélés miként zajlik, és megvalósulhat rendszám ismerete nélkül is.
Egyébként ha már ennyire belementünk ebbe a témába, volna még nekem is pár mellékszálú kérdésem, tényleg csak kíváncsiságból kérdezem közvetetten az eredeti kérdésből fakadóan:
1) Mi a helyzet akkor a JSZP Jármű Szolgáltatási Platform használatával, és az ott lévő, bárki számára elérhető eredet- és műszaki vizsga fotók további publikálásával? Vagy mennyivel másabb, ha egy kb. ugyanannyira informatív jellegű fotót készítek/publikálok az adott autóról mint amit ott megnyitok? Miben okoz nagyobb kárt vagy sérelmet a tulajának? Mik az eltérések?
2) Publikálok egy jelenlegi fotót egy autóról rendszámmal. Dátum, készítési idő nélkül. Honnan lehet ezesetben bizonyítani, hogy kinek a joga sérül a publikálással, tekintve, hogy megadott dátum híján lehet pl. 10 évvel ezelőtti fotó is, az autó meg azóta már 6x cserélt gazdát?
3) Publikálok egy régi, 10 évvel ezelőtti fotót egy autóról rendszámmal. Egyáltalán kinek okozok jogsérelmet? Az akkori tulajnak, aki már rég túladott rajta, vagy a jelenleginek?
4) Publikálok egy régi fotót egy olyan autóról rendszámmal, amit azóta már kivontak a forgalomból, elbontották, a rendszáma nincs már használatban, nem létezik. Ezesetben is jogsértő a kép közzététele?
5) Mi a helyzet az egyedi/egyéni rendszámok posztjaival? Pl. A vezess.hu-n meg még jópár másik autós híroldalon szokott lenni nem is olyan ritkán ilyen "Micsoda egyéni rendszámot fotóztak már megint"-cikkek. Olvasók által beküldött fotók. Általában valami vicces vagy menőnek gondolt kért rendszámról van benne szó. Akkor az általad vitt gondolatmenet alapján az is jogsértő kell, hogy legyen, nem?
6) Mi a helyzet az autó nélküli, talált rendszámok publikálásával? A "Most találtam meg az AB XY-123 rendszámot Mucsajröcsöge-Alsón, egyeztetés után átveheti nálam a tulaj"-jellegű posztok, amik szintén a nagyobb városok FB-csoportjaiban fordulnak elő, sőt, asszem van külön csoportjuk is már elveszett-talált rendszámok vagy valami hasonló, néven. Na ez mennyire jogsértő?
7) Mi a helyzet a Volánbuszok, mentőautók, rendőrségi autók stb. rendszámaival? Ugyebár ezek nem magánszemélyek járművei, hanem állami/céges járművek, gyakorlatilag az állam a tulaj. A személyes adat, mint fogalom pedig csak természetes személyekre értelmezhető. Ehhez képest láttam már híradóban/híroldalakon ilyen járművek rendszámait is kitakarva elhomályosítva? Akkor ezek takarását mi indokolja, lévén egy busznál/mentőautónál/rendőrautónál egyértelmű helyzet, hogy az az, és privátnak meg nem privát jármű?
8) Mi van akkor, ha egy rendszám nélküli, de egyedi kinézetű autóról publikálok fotót? Tehát olyanról, amiről lejön, hogy "na ebből biztos nincs még egy ugyanilyen". Jellemzően átalakított tuning autók, vagy ritka típusú veteránautóknál merül ez fel. Akkor ilyet szabad publikálni (rendszám nélkül), vagy ez is ugyanúgy jogsértő? Csak mert láttam már ilyenről is panaszposztot...
Mit lehet tudni ezekről? Csak hogy akkor most mindent letisztázzunk.
Fu.. erős kérdések. Valószínűleg(biztos) én sem tudom válaszolni mindre a személyes adat egy rohadt nehéz kör, ahol mindig egyedi esetként vizsgálják, még a jogászok is nehezen jutnak igazságra, de amire tudok megpróbálok.
“ Ebből vontam le azt, hogy az a fajta visszaélés miként zajlik, és megvalósulhat rendszám ismerete nélkül is”
Igen. Megvalósulhat nélküle is, de ez nem zárja ki, hogy vele is. Az én példámba a rendszám felhasználásával zajlik. Írtam, millió közül egy példa.
Pontjaid:
1. Abban a másabb, hogy ki és mire használja fel azt a személyes adatot.
Nekik, az általad említett helyen van joga felhasználni ezen a módon.
Kiss Pista műszaki vizsgabiztos nem fotózhatja le az autot, teheti ki az oldalára, hogy “ nézzetek milyen rozsdás az alja a AAA-000 rendszámú autónak. De mi szerv erre az oldalra fel kell tennie ilyen módon.
Jó hasonló példa a rendőrség. Police.hu-n rengeteg személyes adatot látsz. Te ugyan ezeket a személyes adatokat nem teheted ki.
Bejön hozzad Kiss Pista, meglop. Te lefotozod.
Nem teheted ki Facebookra, hogy Kiss Pista született 2000.01.01 meglopott ezért keresem.
A rendőrség kiteheti. Ezért írtam fentebb. Nem mindegy, hogy azt a személyes adatot ki, milyen módon, mire használja fel.
Beviheted a felvételt a rendőrségre , hogy Kiss Pista született 2000.01.01 látható ezen a felvételen, meglopott, fel szeretnéd jelenteni. Itt te felhasználtad a személyes adatokat, teljesen jogszerűen. Ugyan azokat az adatokat, ugyan az a személy(te) használtad csak más módon(átadtad a rendőrségnek)
2. Szerintem konkrétan sehogy. Írtam fentebb, ezen a személyes adat témán rugózni hatalmas baromság. Attól, hogy a kérdezőnek sérült a joga, a legnagyobb marhaság ezzel foglalkozni. Ez egy annyira vékony jég véleményem szerint, ahol a tényleges érdeksérelem bizonyítása minimális esélyű. Nem is túl sokat hallok ilyen ügyekről.
3. Második pontba a válaszom. Vékony jég, aki ilyenből ügyet csinal egy idióta mivel konkrétan bizonyítani az érdeksérelemet rohadt nehéz.
4. Nem hinnem. A jogszabály szerint azonosítható személy kell hozzá.
5. Legjobb tudomásom szerint igen. Teljesen mindegy, hogy fröcsögni akarsz, hogy sz*rul áll, vagy nevetni rajta. Elvileg te ezt a személyes adatot közzétetted, felhasználtad( továbbra is hangsulyozom attól, hogy a jog ezt fogalmazza meg, ezeken rugózni baromság.)
6. Szintén zenész. Egy autós képen nem az autó a személyes adat hanem az azon lévő egyedi hatósági jelzés. Ha te ezt közzéteszed, a szándékod mindegy. Te egy személyes adatot kezeltél, oly módon melyre nem vagy felhatalmazva.
A jog szerint ha lehúzva hagyod az ablakot, én lefotozom az autód, hogy segítsek és felrakom is jogsértő, pedig segíteni akartam. Ezért léteznek bíróságok, mivel minden létező jogi esetet külön külön kell nézni. Ilyen ez a helyzet is. Jogsértő lesz az, hogy felteszi, de nem mindegy a szándék, a körülmény, az indok. Maga a jogsértés viszont a tények alapján megvalósul. A bírósági egyéni ítélet viszont egyáltalán nem lesz hasonló.
7. Ötletem sincs. A jogi fogalma alapján ezek az én értelmezésemben nem minősülnek annak, mivel nincs elő természetes személy aki azonosítható. De ez csak az én értelmezésem, nem ismerek minden létező értelmező rendelkezést a témában( valószínűleg senki se, hanem az ügyvédek is akkor nézik ki a konkrét nekik szükséges részeket, mikor felkészülnek egy egy védelemre. Nincs ember aki minden jogszabály minden pontját tudná, ők is folyton értelmezik)
8. Talán kitudnék nagyon elvont példákat találni ahol tudna személyes adat lenni, de az már szerintem teljesen életszerűtlen lenne. A tényleges életben szerintem nem tud.
Hiszen Magyarországon az AAA-000 rendszám jogszerűen csakis egy autón a Kiss Pista autóján lehet. Csak ő hozzátartozhat, ő azonosítható vele.
Viszont ha van mondjuk egy épített tudja a t*köm Dodge Challengerem. Ez az autot így, ahogy van és létezik gyakorlatban megépítheti más is és lehet neki is olyan. És onnantól, hogy bárkinek lehet nem lehetek csakis én beazonosítható vele. AAA-000 rendszáma viszont csakis Kiss Pistának lehet( nyilván eladhatja blabla de amég ő rendelkezik vele) nem kaphatok én is. Ez a különbség. Az egyik csakis ő azonosítható vele, ameg a másiknál gyakorlatban több is létezhet.
“ Csak hogy akkor most mindent letisztázzunk.”
Szerintem lehetetlen letisztázni mindent. A személyes adat kezelés egy rohadt nagy témakör, millió változóval. Mindig mindenki az éppen rá vonatkozó szabályokat nézi át. És mindenkire más vonatkozik. Más vonatkozik rád, a rendőrökre, a mentősökre, a portás bácsira, a HR-es titkárnőre, a BKV üzemeltetőre. Mindenkire más.
Még a rendőrségen belül is külön külön osztályokra, helyekre, személyekre külön külön szabályokat vonatkoznak.
Egy egy adatot, felvételt, iratot különböző ideig tarolnak annak felhasználási helye es ideje szerint. Ezért vannak cégeknél külön erre spec ügyvédek, dolgozok.
A személyes adat felhasználása rohadt hosszú es nehéz téma. Mi itt épp, hogy a tetejét piszkálják azzal, hogy egy rendszámot nem lehet közzétenni.
Pont ezért ha te oda mész egy ilyen problémával, kinevetve elzavarnak, hogy felejtsd is el, ennél milliószor bonyolultabb, komplikaltabb ügyek mennek évek óta.
Nekem már csak egy kérdésem van. Személyes adat kezelése az mit jelent pontosan? Azzal, hogy feltettem egy képet a netre amin látszik egy autó rendszáma, azzal már személyes adatot kezeltem? Személyes adat kezelése nem maga az a folyamat amit fentebb írtak példának, hogy a rendszám alapján ha tud szerezni az illető hozzáférést egy valamilyen adatbázishoz ahol a rendszámhoz más személyes adatok is csatolva vannak, nem az maga az adat kezelése?
Az is személyes adat kezelésnek számít, ha lövök az utcán egy szelfit amit beállítok profilképnek, de a szelfin látszik egy embernek a házának a sarka rajta az utcanévvel meg a házszámmal?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!